lördag 30 maj 2009

Tygtryck



Senast när jag var till Panduro hittade jag en sak som jag tyckte verka intressant.


T-skirt transfer för mörka tyger, eller vad det nu står på den :) Jag har från förr haft liknande men för ljusa tyger. Och så får man ju inte den vita färgen med!


Med hjälp av den här för mörka tyger så kan man trycka saker som ska ha vita färgen och göra det på mörkt tyg!


Vad man behöver är alltså en bläckståleskrivare. För det står på instruktionerna att man ska lägga transferarket i "din bläckstråleskrivare". Så ska man ju se till att få det skrivet på rätt sida!


Dessutom ska trycket inte spegelvändas, vilket man ska göra om man använder det tygtrycks ark som jag använde för ljusa tyger. Nu skulle det INTE spegelvändas!


Jag spegelvände det inte eftersom jag inte blev instruerad att göra så :) Så det blev rätt på första!


Efter att jag skrivit ut min text så klippte jag ut den. Instruktionerna var med 5mm marginal. Jag ville ha bokstäverna åtskillda så jag klippte dem åtskillda! Annars är det säkert möjligt att inte klippa dem så utan istället ha en vit bakgrund. För allt som inte klipps bort, runt bilden, blir vitt.


Första 'N'et har en tjockare vit linje runt sig, sedan lärde jag med att klippa en tunnare linje.


Jag tycker att slutresultatet blev riktigt bra :) Nu återstår att se om hela härligheten klarar tvätt! Det heter att den ska klara 40 gradig tvätt, plagget vänt ut och in.

Om ni vill veta vad för slags tygtrycksmetod jag använder så är det panduros t-shirt-transfer.

tisdag 26 maj 2009

Symaskin - skin - skin, syma - mamma - mammaskin!



Såg på min symaskins huva (? Heter det så?) och sedan på mina tygfärger.

Hmmm....

Sedan tittade jag på mina stämplar.

Hmmmm.....

Varför inte dekorera symaskinshuvan?!!?



Sagt och gjort :)

Plockade fram mina grejer. Tänkte skriva en massa ord på huvan och ha blommor och hjärtan mellan. Men efter att jag skrivit det första ordet "SYMASKIN" tänkte jag om....

Det skulle inte passa, det skulle bli rörigt!

Så jag stämplade istället endast blommor.

Sedan tänkte jag att blad sku vara fint.

Men blad utan stjälkar?

Så det blev stjälkar också :)





Kanske blev det lite mycket i alla fall, men jag är nöjd över resultatet! Och det är egentligen bara det som räknas :)

Jag har inte strukit huvan i 5 min, som man ska. Jag har inte strukit den överhuvudtaget, för jag vet inte om den tål det.

Materialet skvallrar om att den kan smälta om jag försöker :/ Och hur ofta tvättar man symaskinshuvor egentligen?

Exakt!!

Och behöver jag tvätta den och färgen försvinner så får jag väl dekorera den pånytt :)

lördag 23 maj 2009

Mera idéer till lådor

De som känner mej vet att jag sparar på presentpapper. Jag återanvänder presentpapper. Många gånger är presentpappret i gott skick så att det går bra att använda pånytt. Namlappar och rivna kanter går att avlägsna. Värre är det om någon skriver sitt eller mottagarens namn stort över hela presenten. Men kanske någon del av det går att använda till en liten gåva.
Kalla mej snål om ni vill, men jag har inte köpt nästan något presentpapper själv. Under hela mitt liv har jag köpt 3 rullar, alla julklappspapper. Och då endast för att jag inte hade min presentpapperssamling till hands.
Jag förvarade mina papper i en låda. Jag har nu dekorerat lådan och skaffat en låda till, så att både julklappspappren och övriga presentpapper kan förvaras skillt från varandra. Jag har dekorerat dem med presentpapper, julmotiv på den för julklappspapper och annat papper på den andra. Jag har även en tredje låda på bilden, den är till för manualer av olika slag. Så att jag ska kunna hålla ordning på var jag har dem.
Alla tre är lådor där det har varit printpapper, men använd vilka lådor som passar dej! Eller gör egna! Snyggare lådor får man leta efter! Man får dem precis som man SJÄLV vill att de ska se ut! :)

fredag 22 maj 2009

Studentkort


Snart är det dags för studenten!

Jag gjorde förra året några stundentkort åt de kompisar som blev klara då.

Jag försöker alltid att laga olika kort åt alla :) Av två av dessa finns kopior, för jag fick beställning på de korten och gjorde de två pånytt.








De här korten är gjorda med stämplar och embossingpulver. Alla korten har häftkuddar
sådana där som är lite upphöjda, för att få ett tredimensionellt kort. Jag har använt mej av en grattis-stämpel, stämpeldyna i silver och guld, glitterlim (på vissa kort), samt embossingpulver.

Det finns stundentmössa som stämpel, men jag har ingen sådan, och hur ofta kommer jag att behöva laga studentkort egentligen? Så jag skaffade ingen sådan.



Istället ritade jag själv. En rund oval, ungefär, sedan ett svart band och en skärm! Enkelt! :)


Grattisbåden som jag har runt kortet med studentmössan och champagneglasen (som också finns som stämpel, men jag hade inget. De var INTE enkla att få snyggt!) går bra att laga inne i kortet också. Det har jag gjort på de kort som inte har bården på framsidan. Sedan är det bara att skriva det man vill i mitten.




Jag fick tag på blommor. Vet inte vad det är för blommor, för jag fick helt enkelt blommorna utan några vidare instruktioner. Jag tror att man egentligen ska fästa dem med brads. Men som sagt, jag vet inge. Jag limmade fast dem, men det var svårt att få dem att hållas. Eller om jag satte fast dem med tejp? Minns inte, vad jag minns var att de var svårt att få dem att hållas. Skulle säkert hållas bättre med brads.







Behöver man idéer till studentkort är det bara att titta i butikerna, de har en massa studentkort att välja mellan! Sedan är det bara att anpassa kortet så att det passa mottagaren :)



Här har jag ett där mössorna kastas upp i luften. Enkelt det också, bara man får mössorna så är det bara att rita sträck så man ser varifrån mössorna kommer.



Den som är duktig kan ju rita champangeglas och champagne flaska. Jag är inte så duktig, därför blev det bara ett sådant kort.



Här är alla korten samlade på en bild!
-
Länkarna jag har i bloggen går till panduros hemsidor, eftersom det är min favoritbutik att handla pysselgrejer från. Sedan har de bra bilder, så behöver jag inte förklara utan ni kan titta själva :)

torsdag 21 maj 2009

Tidningsställ, bilder

Jag började alltså med en öllåda. Den klippte jag till så att den liknade ett tidningsställ. Vilket jag skrev om i min tidigare blogg: http://pyssligtliv.blogspot.com/2009/05/tidningsstall.html
Jag använde inte modellen ur boken, där jag hämtade min idé, utan jag ritade på högt och skar sedan ut.
Sedan klädde jag skapelsen i tapet.
Sedan var det bara att dekorera dem! Jag har än så länge bara dekorerat den ena, måste fundera lite hur jag ska dekorera den andra.


Tidningsstället heter tidskriftssamlare i boken "Fiffig förvaring" av Helene S Lundberg, där jag hittade idén.

onsdag 20 maj 2009

Tidningsställ



Var ska alla tidningarna stå? Man får hem dem, man läser dem och sedan läggs de undan för att sparas. Jag pratar alltså inte om dagstidningar nu utan tidningar man beställt för att man har intresse av dem t.ex.

I boken jag hittade idén till lådorna (http://pyssligtliv.blogspot.com/2009/05/forvaringslador.html) hittade jag också modell till ett tidningsställ, eller vad det nu kallas. Jag sparade idén i hjärnkontoret och en dag när jag tittade på en öllåda vi hade hemma så började hjulen att snurra. Tänk om jag skulle kunna laga två tidningsställ av en öllåda?

Sagt och gjort, jag plockade igår ut ölen ur lådan och in i kylskåpet, den ska väl avnjutas kall i alla fall så :) Sedan ritade jag upp på lådan, med mall ur hjärnkontoret, och skar ut den. Sedan var det bara att klä hela härligheten i tapet. Jag råkade ha två rullar tapet hemma. Båda var nästan slut, så den första jag började på tog ju slut efter att jag klätt den ena, så jag fick ta till den andra. Jag som ville att båda skulle ha samma grund :/ De ska sedan dekoreras så att de matchar tidningarna som ska i dem, men de är inte klart än, så jag har inga bilder att ladda upp, det kommer senare.

Bilderna som finns är tagna från internet, om ni klickar på dem kommer ni till adressen därifrån de är tagna :)

måndag 18 maj 2009

Vad man kan göra med provbitar

Jag fick tag på en massa provbitar på ett loppis för ett antal år sedan. Nästan alla provbitar var i samma storlek och i alla fall var alla i fyrkanter :)








Min idé var att göra ett lapptäcke av det. Jag har några olika material och ett av dem är troligtvis någon sorts mattyg eller nåt. Vet inte vad det är men det tjockt är det. Tänkte att det blir nog en bra filt! Jag la ut alla lappar i ett mönster på golvet, det räckte till ca. 6 stycken lappar på bredden och sedan blev det 5 lappränder på längden, så man kan ju diskutera vad som är bredden och längden på filten förstås...









Tygbitarna är olika färg på framsidan och baksidan, en liten färgskiftning, så den blir lite annan färg när den vänds. Jag skulle ju ha velat ha en större filt, men lapparna tog slut! Det fanns ändå 2 stycken som blev över, av de sydde jag en handväska :)




Jag ville ha en ficka för mobilen, det var det svåraste! Och att få dit dragkjeden, men resultatet blev bra! Det enda jag är missnöjd med är axelremmen. I brist på annat flätade jag en rem, men jag skulle egentligen villa ha en bredare, kanske i grått. Men jag får se när det blir gjort.

Arbetet är noggrannt inspekterat och godkännt!

söndag 17 maj 2009

Födelsedagskort

Stämpelkurs? Stämpel kurs? Vadå stämpel? För ungefär 1½år sedan ordnade en kollega på jobbet en kurs, eller, hon fixade dit en person som kunde lära oss om stämpling. Kursen gick under namnet stämpelkurs.


Kursavgiften var inte så många pengar, minns inte vad den var och jag tycker inte att det är det viktigaste i alla fall :) Avgiften är betald för längesen och avgifterna efter själva kursen blev nog högre ;) Jag ska förklara!

Med absolut inga förväntningar dök jag upp på kursen. Kursledaren har med sig en låda med stämplar och toma kort. Hon tar upp några exempel som hon har gjort! Snyggt! Wow! Hon visar oss hur vi ska göra och tiden bara flyger iväg! :) Jag måste skaffa mej prylar till att göra egna kort! Det betyder stämplar, stämpeldynor i olika färger, embossingpulver, värmepistol....det handlar inte ens om några små summor! Jag har handlat för runt 100€ varje gång jag köper nya grejer :o

Ok, jag handlar väl en hel del i gången och inte så ofta :) Men en stämpel kan kosta runt 5€ t.ex. stämpeldynan runt 3€ om jag minns rätt. Så det blir fort summor! Hur som helst.

Fantasin får ju flöda :) Har man en stämpel som är något att ha, t.ex. en grattisstämpel, så kommer man redan ganska långt! Kattstämpeln som finns i 50-kortet på bilden har jag däremot inte använt så ofta....borde kanske inte ha blivit köpt alls....men men...



De olika färglagrena har jag gjort genom att lägga olika färgs papper i olika storlekar utanpå varandra. Antingen har jag tejpat med dubbelsidigt tejp eller med dubbelhäftande höga puffar. Vet tyvärr inte vad de heter på riktigt. De gör att kortet blir tredimensionellt. Snyggt resultat!





Det finns också att köpa stora pappbokstäver. Man får ett antal i en ask. Fast sen när jag hade skrivit vad jag skulle skriva var jag fast med de där bokstäverna man sällan behöver. Och bokstäver som behövs ofta, så det finns fler av dem. Men det spelar inten roll när jag har en bokstav för lite av en sort för att få ihop till ett namn eller vad jag nu ska skriva. Det finns andra sätt att göra bokstäver. Det ska finnas en maskin som trycker ut bokstäverna man behöver, men den var slut när jag behövde den och nu har jag investerat i stämpel-bokstäver.





Det här kortet är alltså gjort enkelt med orange kort och pappbokstäver, jag har inte färglagt dem, fast man kan göra det om man vill. Sedan har jag dekorerat med några blommor. Jag använder dubbelhäftande tejp för att kortet inte ska bli buckligt, som det kan bli när limet torkar.









Det finns inget rätt eller fel när man lagar egna kort. Jag sparar vissa kort som jag får och klipper ut bilden för att använda vid något bra tillfälle. Garfield kortet har jag gjort med blått kort. Sedan har jag klippt ut en fyrkant ur vitt papper, på det har jag sedan stämplat många gånger med en grattisstämpel. Det Grattis som är uppe i vänstra hörnet har jag embossat, så det blir lite upphöjt. Därefter hat jag tejpat dit Garfield som jag klipt från ett annat kort.





Såklart kan man ju laga bilderna direkt från grunden, om man är bra på at rita. Jag anser inte att jag är så bra, men jag kan rita konturerna genom ett annat papper eller som här från datorskärmen :) Sedan har jag färglagt med vattenfärger.

Kortet är vitt från början, sedan har jag målat med ljusblå vattenfärg som en diagonal över, bara för att ge ett djup åt kortet. Jag har stämplat Grattis uppe till vänster, det har jag också embossat för att det ska synnas bättre. Det ser dessutom bättre ut tycker jag :)





Det är roligt att laga korten sjävl! Jag får fundera vem jag lagar kortet åt och vad den personen skulle gilla. De blir mera personliga på det sättet :)

fredag 15 maj 2009

Vitryssglass


Jag har en bok hemma om hur man gör glass själv! Såklart att jag måste experimentera då :)


Boken ser inte riktigt ut som på bilden, men den heter samma, har samma bild och på internetsidan där jag hittade den (http://www.kopandafoods.com/2008/04/30/ful-inspiration-for-glassugna/) verkade beskrivningen stämma överens med den bok jag har. Bara designen som är annorlunda.




Vitryssglassen finns inte i boken, där finns bara barnvänliga recept. Men idén kommer från appelsinglassen, den gjorde jag med en kompis när hon var här.



I dom flesta glassrecept ska man sjuda glassmeten (alltså ägg, socker och mjölk) i ca.15 minuter. Men det får inte koka!! Hur sjuder man något i 15 minuter utan att koka det? Vi fick önskat (tror vi) resultat av att värma det långsamt till det nästan kokade, men endå stelnade lite av ägget så vi fick "smulor" på botten. Så jag testade med att sjuda det över vattenbad! Verkade fungera helt bra :) Jag smakade på den halvfrusna glassen igår och den verkade lovande!



Till ett recept (6-8 portioner) ska det vara 3 dl grädde. Grädde säljs inte i tre deciliters förpackningar, så det blev ju 1 dl över efter appelsinglassprojektet, så av den gjorde jag vitryssglass! Inget jag gör om! För det första, vispa 1 äggula med 1/3 dl socker till ett vitt skum som följer med när man lyfter vispen....öh....svårt att vispa så liten mängd, men det gick! :)




Sen skulle jag blanda till en vitryssmak med kaluha i 1 dl mjölk....också en konst, jag blandade ½ dl kahula, kanske lite stark smak och hela glassen blev lite onödigt söt. Kanske borde jag ha minskat sockermängden? Fast då vet jag inte hur det fungerar att vispa äggula och socker....Ska pröva det nästa gång jag lagar vitryssglass :)




Gäller att röra om i glassen med ca. 1 timmes mellanrum om man inte har glassmaskin, så att glassen fryser jämt. Resultatet blev bra! Lagom mjuk och god var den också :) Som jag redan sa, kanske lite stark smak och lite söt, men man kan inte alltid lyckas på första försöket ;P



Receptet kan man få om man frågar!




På internetsidan jag gav kan man länka vidare till veganglass, jag som är intresserad av allt nytt måste ju kolla! Jag delar gärna med mej av sidan :) http://www.glassmotglass.net/. Måste testas någon gång! Men det gör jag inte nu :D För nu har jag redan min vitryssglass som väntar på att få ätas upp ;)


Hemlagad vitryssglass

torsdag 14 maj 2009

Förvaringslådor

Mitt torrskafferi såg för hemskt ut! Tänk dig ett skåp, med höga hyllor, inte så många hyllor utan man kan stapla två flingpaket på varandra. Ok, kanske inte så illa, men i alla fall.

I skafferiet sätter vi olika mjöl, vetemjöl, semlemjöl och rågmjöl t.ex. Sedan strösocker, farinsocker och bitsocker. Makaroner, spagetti och tagiatelle. Kanske någon te sort och kaffe. Något udda som maränger och russin. Baknings kakao, torrjäst, flingor, havreflingor och vad man nu kan ha i ett skafferi.

Sen ska allt IN i skåpet! Allt kan inte staplas på varandra, försök t.ex. att stapla alla mjölpåsarna på varandra! Eller sockerpaketen! Flinpaketen är ingen konst, dom är ju fyrkatiga. Men makaronpåsar! KAOS!!

Så jag funderade, kanske man kan fixa till några lådor! Idén fick jag från en bok , Fiffig förvaring av Helene S. Lundberg. Den har många bra tips, men jag fastnade för just tygklädda lådor. Av kartong klipper man ut ett kors, typ rödakorset modell. Vilken storlek man nu vill ha på lådan. Och så tyg så det räcker till lådan. Locket görs lika, bara att något större, men kortare sidor.



Jag har en massa lådor hemma som jag inte gör något med. Bananlådor från flytten, andra lådor från när jag har beställt något. Så jag använde dem. Jag använde hörnen så fick jag halva lådan klar! Sidorna tejpas annars ihop.


Jag mätte hyllorna i skafferiet för att få lådor som skulle passa bra in, tejpade ihop och limmade tyget på. Jag använde tyger jag hade hemma, gamla resttyger eller tapet går riktigt bra! På två stycken limmade jag etikett för att veta vad jag har i dem, det ska jag göra med de andra också, bara jag kommer mej för :) När jag limmade tyg på en låda så blev en trådstump under tyget och blev som ett mönster. Så jag experimenterade och försökte skriva "Tea" på en låda med hjälp av en trådstump under tyget. Mönstret syntes ju bra! Försök INTE det! Det var jobbigt att få det till en text OCH det syntes INTE! Om man inte tittar riktigt noga och vet vad man ska titta efter förstås. Kanske om man har en garnstump eller tjockare tråd. Fast jag tänker inte försöka igen. Det var så jobbigt!



Jag funderade också på hur jag ska göra med pappersinsamlingen. Nånstans måste man ju samla alla papper/tidningar innan man för ner dem i pappersinsamlingen. Hade förr en papperskasse som var perfekt storlek! Där rymdes precis en A4 storlek att ligga. MEN min ena katt kissade i påsen, så jag ville inte spara den mera.....Sen samlade jag tidningar och papper i olika papperspåsar. Fast det var jobbigt, för alla papperspåsar var just för små för att tidningarna sku kunna ligga ner, så påsen ramlade ju helatiden omkull. Därför mätte jag i en bananlåda ut en tidningstorlek och lagaden en låda med lock av det. Locket har ett "tejp-gångjärn" så att jag bara kan lyfta locket med foten när jag vill lägga i papper.


Bananlådor är jobbiga på det sättet att de har hål och handtag, men annars går det bra att jobba med! Den ljusa av mina små lådor med lock är också av en bananlåda, där har jag försökt laga hålen med bitar från samma bananlåda. Jobbigt, och man ser skarvarna genom tyget. Men annars går det bra!


Tidningsinsamlingslådan är dekorerad med tapet och gamla tidningsbitar.

onsdag 13 maj 2009

Morsdagsgåva

Jag tittade igenom Panduros katalog och blev jätte inspirerad av att laga disktrasor! Inte laga från grunden :) Nej! De hade färdiga paket, med 10 disktrasor och så stämplar och tygfärger. Bilderna var fantastiskt fina :D Det där kunde jag tänka mej att göra! Fast också paket med bara disktrasor (som heter diskdukar tydligen), så får man köpa färger och stämplar själv.



Nå, jag funderade länge. Disktrasorna som såldes på Panduro var (och är) vita. Man kan färga dom och göra dom så personliga det bara går! Jag ville inte ha vita diktrasor, och jag tänkte inte köpa färg att färga disktrsor med! Men några stämplar och lite tygfärg köpte jag i alla fall!



Jag hade tittat i butikshyllorna på disktrasor. T.ex. wettex går ju inte för de har redan färdiga tryck, men de där "billighetsmärkena" euroshopper och pirkka! Dom har inte tryck :) Så jag köpte en av dem. Väl hemma ville jag ju pröva direkt! Jag öppnade paketet och....de hade en konstig hinna på sig :o Nå, ingen fara, jag kan ju skölja dom! ....men sen ska man ju inte trycka på våta trasor!



Att försöka torka disktrasor med värmepistol är inget jag rekomenderar!! Inget större fel på det, men det ger inte så snabbt resultat som man skulle förvänta sig. Jag tryckte till slut på halvtorra trasor, det gick hur bra som helst!



MEN! Vät en disktrasa och låt den torka, så vet du hur mina trasor såg ut sen! Som ett stormigt hav! Dom var allt annat än raka! Och att stryka (dom skulle alltså strykas 5 min för att färgen ska hålla) hjälpte inte så mycket, trasorna blev raka, visst, men inte fyrkantiga precis! Såg mera ut som....tja...de hade lite uttänjda hörn här och där...


Men inte gör det så mycket :) Det ska väl se hemgjort ut för gudsskull! Och mamma blev glad! Det var ju huvudsaken ;D