onsdag 29 juli 2009

Jul, jul, strålande jul!! ...eller så kanske det är närmare ½ år kvar tills dess...

Så jag hoppas vi får njuta av sommarvärmen lite till i alla fall :)

Jag har i alla fall väntat på att få sätta ut dessa kort! Just för att de är så många :) Och jag är lite stolt över att inte två stycken är likadanna ;)


Dessa fyra första är gjorda på en stämpel kurs. Tre av dessa efter kursledarens instruktioner, så av dem finns det ett antal likadana, men inte i min ego.

Nå, ska man bli riktigt petig så finns ingen av dessa i min ego mera :) Om inte något kort har försvunnit innan jag hunnit skicka iväg det...


Hur som helst, på detta poserar igen ett kort från kursen :) Samma kort som fanns på bilden ovan, så det finns inte två av dem!

Det gröna kortet till vänster. Idén kom av att jag hade tryckt texten i mitten och sedan tappade jag stämpeln! Jag tryckte ett till tryck i kors åt andra hållet och kortet var räddat! Minns inte hur jag gjorde för att få embossingen endast på texten i mitten.

Jag hade köpt nya julstämplar, så det var roligt att testa alla nya stämplar :) De med renen och tomten (och alla andra tomtar/renar som är i samma stil) är omonterade. Vilket innebär att det är som en gummistämpel som man man sätter på en bit glas (går hur bra som helst, annars köper man en speciell "kloss" för just omonterade stämplar), sedan är det bara att stämpla som vanligt. Men eftersom glas är genomskinligt och treklossarna (som monterade stämplar t.ex. sitter på) inte är det, så VET man exakt var man stämplar och har en helt annan frihet att stämpla där man verkligen VILL och inte något ditåt :) Dessutom är omonterade stämplar billigare :p


Kortet med musen är från stämpelkursen, samma kort som på första bilden :)

Jag hade även inhandlat en snöflingestämpel. För att få snöflingorna vita så måste man embossa dem med vit embossong. Annars går det inte. Man kan få dem silver, men det är inte samma sak. Detta har jag gjort med kortet uppe i vänstra hörnet, ca. hälften av snöflingorna är vitembossade, resten är silver.

Det röda kortet i mitten nere är gjort så att jag först tryckte God Jul i mitten och embossade det. Efter det stämplade jag med röd färg flera gånger med God Jul-stämpeln för att få som skuggor. Samma är gjort med det gröna kortet uppe till höger.

Kortet med små hjärtan. De små hjärtorna stämplade jag på färgad kartong. Därefter klippte jag ut dem och använde dubbelhäftande tejp för att klistra dem på kortet. Det borde vara upphöjda hjärtan om jag inte minns fel.

Kortet längst ner har jag använt massor med glitter på. Jag embossade tomten med hans ren. Sedan fyllde jag tomten med rött glitter, granarna är ritade på frihand.


På grund av en miss i ränkningen fick jag tillverka fyra kort till. Dessa blev alla röda, av den enkla anledningen att all annan färg var slut. Jag använde endast tomte/ren stämplarna och mina bokstavsstämplar :)


Här är alla mina julkort, utom de sista fyra, eftersom jag konstaterade mitt fel när jag skrev namn och adress på korten.

torsdag 23 juli 2009

Äppelträd för små pysslare

Jag minns att när jag var liten gjorde min mamma ett pyssel med korkar, filt och tyg. I mitt minne var det ett äppelträd.

Så när jag tillsammans med barnen skulle pyssla något med frukt och grönsaker kom jag ihåg detta. Jag frågade min mamma om pysslet, om hon kunde ge pysseltidningen hon hittat det i så att jag kunde genomföra mitt pyssel. Hon visste inte vad jag pratade om, men hade sedan ett vagt minne av att hon hade gjort äpplen i en skål.

Jag gillade inte hennes idé lika mycket som minnet av hennes pyssel, så jag frångick det hon berättade, först långt efter att mitt pyssel var klart hittade hon pysslet och skickade en bild :) Den som är ovan.

Jag hade då tillsammans med barnen gjort andra tavlor! Detta pyssel kräver en hel del förberedelse!! Större barn kanske klarar av att limma röd filttyg på kapsyler, men det är tålamodskrävande för att inte tala om att det nog behöver torka innan man limmar det på pysslet, så att inte filten släpper under kapsylen ifrån. Jag limmade alltså filten runt kapsylerna, lade dem under en tyngd att torka och sedan fick barnen komma med!

Bakgrunden kan lite större barn helt säkert göra själva! Jag har en paffbit, ca. A4 storlek som jag har klätt med säckväv. Lite lim på framsidan och sedan lim på säckvävsflikarna som limmas fast på baksidan av arbetet. Jag jobbade med barn mellan 1-3 år, därför förberedde jag även bakgrunden.

Jag har faktiskt även förberett löven, men större barn klarar nog av att klippa löven själv, inget säger att löven behöver se "lövaktiga" ut. Säkert skulle "småbarnen" också ha klarat av att klippa löven med lite hjälp. Men det var ju det där med tålamod...

Men efter det kan också de minsta vara med! Tillsammans med en vuxen klippte barnen remsor av det bruna filttyget. Detta blev sedan stammen på trädet, sedan klippte de kortare remsor som blev kvistar.

Därefter limmade barnen ett limsträck över pappret. Vissa med hjälp av vuxen, andra klarade det bra själva! Sedan var det bara att trycka fast stammen. Därefter lite lim på de ställen var barnen ville att kvistarna skulle vara. Ett av träden blev extra tredimensionellt eftersom barnet råkade få en "fnurr" på stammen. Barnet bekymrade sig inte om det och vi vuxna tyckte bara att det var charmigt! Ett säkert tecken på att det var barnet sjäv som hade skapat tavlan!

Efter att trädet var klart var fick barnen fundera vad ett äppelträd mera behöver. Jag hade en modell som barnen kunde titta på för att de skulle veta vad de gjorde. Jag kan säga att barnen ÄLSKADE de röda "äpplena"! Vissa barn försökte till och med riva bort äpplena från min modell eftersom jag var för långsam med att ta fram äpplena efter att barnen berättat vad de behövde :) (Allt material var på bordet, men modellen var närmast)

Jag måste ha en begränsning på 5 äppel per barn. Annars visste jag att sista barnet inte skulle få något äpple alls. Vissa barn tog alla äppel de fick ta, medan vissa nöjde sig med 2 eller 3. Barnen fick själva välja var äpplena skulle vara, som det syns på bilden, därför var det fler äppel som svävade i luften :)

Till sist var det dags för löven. När jag förberedde dem passade jag på att använda tre olika nyanser av grönt. Vilket barnen inte brydde sig om, grönt som grönt! Men det gav lite mer liv i själva tavlan, eftersom alla barn i alla fall råkade använda två nyanser. Här var också variationen stor. Vissa barn fyllde hela tavlan med löv, till jag sa att det inte rymdes fler löv, andra plockade på ett par tre löv och förklarade att det var klart.


Tyvärr har jag ingen bild på när alla alster hängde på väggen! Det var en otroligt charmig och färgglad tavelsamling :)

Tavlorna hängde på väggen med hjälp av ett snöre som är "sytt" på baksidan av tavlan. Ett stygn på högra sidan och ett på vänstra. Det lönar sig att sy dit hängaren INNAN barnen har fått limma trädet på tavlan. Vilket jag såklart inte tänkte på före hälften av barnen hade gjort sina tavlor.

Med hjälp och förberedelse är detta pyssel lämpligt från 1 år. Om intresset för att pyssla finns.

lördag 18 juli 2009

Pigga upp din egen vardag

Varför ska man sigga och vänta på att någon annan ska ge den perfekta gåvan? Kanske man vill ha något lite mera stilfullt i köket än den där vanliga disktrasan man ser alla dagar...

Jag tänkte i alla fall att jag ville sätta lite färg på vardagen :) Så tre disktrasor fick sig en färgklick!

Lejonet är lite svårt att se, på bild framträder det bra förstås. Men jag är nöjd med resultatet :)

Vardagen ska inte behöva vara trist och grå!

torsdag 16 juli 2009

Födelsedagskort


Jag har tydligen noll koll på när bekantas barn fyller :) Jag var 1 månad för tidigt, nå, jag kom på det EFTER att jag hade gjort kortet och före jag gav gåvan ;) Så jag sa åt föräldrarna att de får förvara gåvan en månad :p

Nu har barnen fått sina kort och blivit 7 år :)

Till pojken gjorde jag ett kort med ett lejon på. Jag använde röd papp, för jag ville ha korten i alla fall lite lika.


Till flickan använde jag rosa papp och en blomma.

Båda korten fick en bakgrundsstämpel av grattisar. Jag började uppe i vänstra hörnet och stämplade efter varandra och lite snett under varandra.

Sedan en liten bit tapet mitt på kortet, för att få en bakgrund för klistermärket.

Pojken fick en grönblåtapet, för fast man inte ska ha skillda färger för pojkar och flickor så tror jag har mera uppskattar blått och grönt än som flickan fick, rosa.

Jag är nöjd med resultatet! Jag använde klisterbilder på kortet bara av en impuls, men resultatet blev jätte bra!









Jag har även börjat använda presentpapper till kort, bilder på sådana kort kommer jag att ladda upp fram mot september, efter att de flesta av mina vänner och bekanta har haft sina födelsedagar :)




Här är ett kort som jag gjorde till min syster. Jag är inte helt nöjd, även om jag var det när jag gjorde kortet. Gillar inte färgkombinationen utan jag skulle ha kunnat använda en annan bakgrundsfärg, eller byta ut det rosa pappret mot något annat.

Helt okej tycker jag att det blev i alla fall, och som sagt, jag gillade det när det var klart! Nu efter att jag har kommit på hur jag skulle ha kunnat gjort är jag inte lika nöjd :)

Men det är väl så som man utvecklas! Tittar på det man har gjort och funderar hur man kan göra det bättre!!

Flickan på bilden är stämpeln jag har gjort själv, och har valt att inte visa den. Därför är den suddad.

tisdag 7 juli 2009

Bokmärken

Jag var in till en pysselbod idag :) Paletten i Mariehamn.

Jag var egentligen bara in och titta, men samtidigt har jag försökt hitta en lämplig bakgrundsstämpel med text.

Blev förtjust i en annan bloggares bokmärken :) Jag hittar inte tillbaka dit nu (till bokmärket), men jag har nog den bloggaren som en som jag följer.



Jag ville ha ett långt bokmärke och började med att lägga två stämplar under varandra. Min tanke var att det ännu skulle ha funnits ett hjärta på det bokmärket, men det ville inte passa in, så det blev som det blev.

Sen gjorde jag ett rosa, med samma text som bakgrund, men i vattenstämpel. Den syns om man förstorar bilden :) Borde synnas.

Jag hittade sedan i min pysselsamling en blomma som min syster har testat på. Gillade blomman och funderade hur jag skulle kunna använda den.

Sen kom jag på att jag kan laga ett svart och vitt bokmärke. Jag embossade texten med vit emossingpulver, annars får man det inte så vitt :) Resten av bokmärket är stämplat med silver.

Sista gjorde jag med grön och svart. Egentligen bara för att testa hur det skulle se ut med en "vass" topp.

Bokmärket jag hade som inspiration hade band längst upp, men jag har aldrig fallit för den detaljen, så jag lämnade bort det.

Min favorit är nog den svart-vita :) Jag ska börja med den! Jag har en tendens att tappa bort mina bokmärken, så säkert bra att jag har fler :P

Började också fundera om det går att kombinera bokmärke med kort. Jag ska utveckla den idén :) Har speciellt en kompis i tankarna när det gäller den idén! En som antagligen skulle uppskatta ett bokmärke :) Men men, det måste gå att kombinera så att bokmärket är kortet och så att bokmärket efteråt inte ser ut som ett kort....hm.... Där fick jag något att fundera på :D


måndag 6 juli 2009

Atkins Diet

I dagens läge finns en mängd olika dieter man kan följa. Just nu stödföljer jag Atkinsdieten. Vilket innebär att jag får äta kött och grönsaker, men inte kolhydrater. Inget mjöl. potatis, socker...t.ex.

Jag låg och funderade på det faktum att jag inte får äta mjöl och det faktum att jag blev snål på plättar eller våfflor. Jag funderade och funderade och kom på att det finns sojamjöl! Och bovetemjöl! Bovete såg jag sedan att innehåller MER kolhydrater än vetemjöl...men nu har jag det hemma i alla fall.

Och sojamjöl fick jag bittert erfara att INTE kan ersätta vetemjöl. (Note to self: Gör research!!). Det räckte ju att läsa på internet om sojamjöl för att få reda på att soyamjöl kan ersätta typ mjölk och ägg. Nåja, en erfarenhet rikare! Eller två, det är jobbigt att få bort fastbränd smet från ett våffeljärn :/


Våffelplättar med sojamjöl:

ca. 150g smält smör eller margarin
6 dl vatten
4½dl vetemjöl
3dl sojamjöl
2dl mjölk
3½tsk bakpulver

Rör samman allt utom smöret till en smet. Tillsätt det avsvalnade smöret/margarinet.

Det här blir en mycket tjock smet, så jag la en klick smet i den heta stekpannan och sedan skakade jag pannan så att smeten spred sig över hela stekpannan. Annars tog jag och försiktigt spred ut det med stekspaden. Jag använde smör i stekpannan, men jag tror inte att det egentligen behövdes. MEN efter våffeljärns-insidenten så tog jag inga risker!!


Resultatet blev tjocka men spröda plättar. Lite tjockare än vanliga plättar och mera mättande. Man kan säkert ta bort mjölken helt, men eftersom mjölken tillsattes innan jag fattade att sojamjölk inte ersätter mjöl så finns den där.

Jag lagade också en äppelsylt, som jag sötade med lite appelsinmarmelad. För jag tänkte, att socker (som innehåller 100g kolhydrater/100g socker) inte är lika bra som appelsinmarmeladen (som innehåller runt 70 g kolhydrater/100g marmelad).

Dessutm, lite fakta åt den som är skeptiskt mot att lämna bort potatis.

Potatismjöl innehåller 82g kolhydrater/100g, medan sirap innehåller 74g kolhydrater/100g.

Tänk på det du en annan gång!

torsdag 2 juli 2009

Bröllopsgåva


Sommaren betyder bröllop :) I alla fall för många. För en hel del kanske sommaren inte är årstiden för bröllop, men hur som helst.

Sommaren var bröllop för ägaren till denna gåva i alla fall.

Vad är en bra gåva till ett bröllop? Något personligt är väl aldrig fel! Dessutom finns ju sannolikheten att man får två eller flera av samma sak stor. Har hört det klassiska att man efter bröllopet står med två brödrostar :) Hehe

Men ett foto album tänkte jag! För att brudparet ska kunna ha någonstans att förvara minnena från bröllopet.

För att få ett exakt sådant album som jag ville ha åkte jag till Panduro för att leta. Jag hittade inte exakt det jag ville ha, för jag ville ha ljusa blad i boken. De var slut, så jag fick nöja mej med svarta.

Först funderade jag...svarta blad? Nä det går väl inte! ...eller går det? Foton på svart bakgrund kan vara helt snyggt. Och det skulle onäkligen passa brudparet! Så det blev svarta sidor :) Såna där hårda sidor, perfekt för foto album!

Sedan köpte jag papper till, rosa och rött. Lite glittriga har jag för mej att de var, eller hur jag nu ska beskriva det.

Först gjorde jag en skiss, med stämpeln och bokstäverna i paff. Sedan klippte jag ut bakgrunden i rosa och förvärkligade skissen. Brudparet satte jag sist och slutligen på en förhöjd bakgrund, för att annars blev de som i bakgrunden och det var inte meningen! Ett rött papper och sedan brudparet stämplat på det rosa, sedan alla limmade på varandra på rätt plats. Några hjärtan klippte jag ut från det röda pappret också.



Samtidigt som jag kom på att jag ville ge ett foto album så bestämde jag att jag ville ge en gästbok i samma stil. Det fanns på Panduro böcker i olika storlekar, så jag valde bara gästboken i mindre storlek, också med svarta sidor, för att det skulle matcha foto albumet.

Jag gjorde som med foto albumet, jag skissade upp hur jag ville ha bokstäverna. Bra att göra, för mitt ursprungsval rymdes inte.

Sedan lät jag rött dominera på gästboken. Röd bakgrund. Jag tyckte sedan att det blev tomt i mitten på boken, samtidigt tyckte jag inte att brudpar-stämpeln passade in på en gästbok. En gästbok kan ju användas när som helst!

Så jag grävde bland mina stämplar och hittade en ljuvlig blomma.


Samma på gästboken som på fotoalbumet. Blomman fick bli lite förhöjd. Dels för att den inte skulle komma i bakgrunen av bokstäverna och dels för att den skulle matcha foto albumet, med rosa i mitten istället.

Sedan var det att fundera ut, vad syns på svart?

Det ser ju inte fint ut att skriva med bläck på svart! Det syns ju knappt! Så jag nosade runt på Panduro (samtidigt som jag köpte böckerna) och hittade silverpennor samt guldpennor.

Både guld och silver syns bra på svart.

Men jag valde till slut guld. Hade funderat på att välja både guld och silver, men jag tänkte att någonstans får jag väl dra gränsen :)



Såklart måste ju brudparet få ett kort!

Jag använde materialet jag hade, plus ett kort som jag köpt enkom för detta endamål! Jag har annars inte 'flammiga' kort.

Jag ville att även kortet skulle matcha bröllopsgåvan, så jag använde mej av samma material. Bokstäverna på kortet är respektive brudparets första bokstav.




Insidan är smyckad med en rosa bakgrund. Kanterna är samma röd som till gåvan, utskurna i smala remsor. Sedan med samma rosa som till gåvan har jag klippt ut små rutor till hörnen. Dels som dekoration, dels för att dölja skarvarna från remsorna.

Texten är skriven på dator och hjärtana är utklippta ur samma materia som jag hade till gåvorna.

Det var riktigt roligt att göra :) Och en uppskattad gåva! Speciellt gästboken som kom till användning redan under den stora dagen.

onsdag 1 juli 2009

Askkopp, fan-cup :)


Jag har folk i min omgivning som hejar på Djurgården. Själv bryr jag mej inte så mycket om lagen, mera om personerna i min omgivning. Därför bestämde jag mej för att göra en askkopp åt ett djurgården fan, och sedan av bara farten gjorde jag en till :) Olika förstås!

För ska det finnas djurgården askkoppar (som inte finns att köpa, vad jag vet) så ska de väl tametusan hålla sig orginella ;)

Problemet var att få motivet RÄTT på den upp och nervända blomkrukan, som jag hade målat blå. Men sedan kom jag på att om jag skriver med tusch riktigt hårt på det utprintade motivet så går det igenom :)

Hur som helst så bestämde jag mej sist och slutligen för att rita det på en servett som jag limmade på krukan och med hjälp av mera färg fick bort skarven mellan servett och kruka.

I alla fall hjälpligt fick jag bort skarven.

Den första krukan farglade jag i djurgårdens färger, enligt modellen jag printade ut. Jag valde att färglägga det med tusch, för det var enklast så.

(NU ångrar jag mej eftersom solen har blekt bort all färg! Också den svarta! Så på den med endast konturer fick jag nästan börja från början, jag lämnade bort texten, det blev för svårt. Men resultatet blev helt ok! Jag använde modellbilsfärg, få se om det håller!)

När jag var färdig med färgläggandet spraylackade jag askkoppen så att den skulle tåla regn och rusk.

Därefter började jag på den andra, den med bara konturer :) Jag visste att jag ville ha dem olika, men jag hade inte bestämt att den skulle vara utan färger när jag började, så jag blandade omsorgsfullt ut den blåa färgen så att de båda krukorna skulle få olika nyans av blått.



Sedan använde jag samma metot som till den första askkoppen, en servett som jag limmade dit. Sedan ritade jag konturerna tydligare med en vattenfast tusch. (Vilket visade sig vara ödesdigert när jag spraylackade askkoppen...färgen löser upp sig i tinner! Som finns i spraylacket!)

Efter det spraylackade jag även den. Sedan var de färdiga att ges bort :)

Jag är ganska stolt över resultatet! Jag har inte förstärkt förgerna på den i färg, men jag har bett ägaren vända motivet bort från solen i väntan på att jag kommer dit och fixar det :)