söndag 27 december 2009

En tändsticksask



Jag var egentligen påväg till kassan, jag hade handlat allt jag skulle. Vilket inefattade delar till flera julklappar. När jag stod i kassan såg jag tändstickorna. De var rätt fina. Då menar jag att de var modell större och jag funderade vad jag skulle göra med dem.

Kom genast på en idé! Jag skulle dekorera en ask och sätta med den i paketet med ljuset!

Väl hemma var det ju att fundera vad jag skulle dekorera den med. Tänkte direkt på nallen (vilket jag nu vet att skulle ha varit ett perfekt val!) men den var såklart för stor för att rymmas på asken. Ville dekorera den så den passar till alla årstider, men så såg jag dessa två stämplar som jag har använt. De har aldrig blivit använda, just för att jag inte haft användning för dem. Så jag tänkte "what the hell!" och så blev det tomtar på en sida och god jul på andra :)

Det är färglaggt med chalk och sedan embossat med clearembossing. Så jag ville gärna pröva om tändsticksasken fyller sin funktion....men det kan man ju inte göra! Det syns ju om man tänt en tändsticka! Så det återstår att se :)

Snyggt blev det i alla fall!

onsdag 23 december 2009

GOD JUL!!!

I år har jag försökt göra julkort så att det passar till personligheten. Men så gjorde jag ett kort, och så när det var klart kryssade jag för ett namn på listan, sedan gjorde jag lika med följande, och följande och tillslut avslutade jag med en hög kort på bordet, och ingen ordning! Så jag fick ändå efteråt fundera vilket kort som passade vilken personlighet :/ Så endast några självklara kort får ägare i den här bloggen :)

Jag har tre nya stämplar för i år :) Varav 2 är i användning. Den tredje behöver mount, och det var slut i butiken, hon skulle få in efter nyår.



Jag har försökt sätta en "handgjort" stämpel bakom varje kort. Men det gjorde jag i samband med att jag satte dem i kuvert och skickade iväg dem, så det KAN finnas en eller annan som jag missade :/ Fick dra upp ett antal kuvert för att jag kom på att jag inte stämplat på dem. Så ett hastigt stämpel och ett namn, och tillbaka i kuvertet :)

Hör kommer ett smakprov på första nya stämpeln, som jag pratade om :) Jag köpte nallestämpeln som jag så länge trånat efter :D Har funderat och funderat och nu köpte jag den :) Den är så härlig!! Har för mej att den här är målad med tusch liknande pennor (det är sådana jag använder alltid om jag talar om tusch) och bakgrunden är chalkad. Jag köpte chalk också, det kostade 24€ för 24 färger, så jag slog till! Dels för att jag hittade samma chalkset i en tidning och där kostade den 26€. Tror att pappret jag stämplade på ursprungligen är vitt, vanligt kopieringspapper. God Jul stämpeln är en stämpel jag haft förr :) Gillar den! Den är så söt när den har sitt lilla hjärta! Den är stämplad dit i vanlig svart. Enkelt. Björnkort har jag försökt göra åt de som har barn :)

Här är den andra nya stämpeln jag har! Den här behövde mount, och jag använde upp mitt sista mount. Den tredje stämpeln skulle ha varit en tomtemor. Men henne har jag inte använt i år alls :/ Sku ha varit kul att se hur hon tog sig.

Valde att göra tomten i en serie på tre. Det finns flera tomtar nog :) Men dessa tre är "syskon".

Ville inte göra dem lika, så den första är helgrå, den andra röd med grå byxor, och sista är helröd. Jag hade tänkt sätta en glitter ring runt alla lyktor, men jag glömde...

Jag hade egentligen tänkt skicka ett av dessa "syskon" till en bekant i Mexico, men kom på att han flyttat och har inte fått nya adressen. I alla fall pratade han om flytt, så jag tänkte att jag kan säkert skicka en bild av kortet över nätet. Det är ju tanken som räknas.

Det sista är lite annorlunda. Kom på att jag ville ha god jul på framsidan. Det blev väl helt bra det också :) Sen har den ju hela bakgrunden täckt med svaga god jul. Samt jag gjorde tomten så att den har bruna ögon. Passade inte alls :o Men gjort är gjort....

Här har jag helt försökt tänka utanför lådan (outside the box), som dom säger på engelska :) Jag ville få ett kort som var lite traditionellt men ändå inte. Det här kortet har också ett "syskon", ett kort som är tvärtom. Båda går i svart och vit. Eller, egentligen är kortet ovan ljus grått. Det är stämplat med svart på en bit papper som jag sedan skar till en lagom stor rektangel. Den är sedan klistrad på kortet med hjälp av tejpkuddar, så att det blev lite 3-D effekt. Jag strök lite svart färg på sidorna av lilla rektangeln för att förhöja effekten. På bilden har en skugga förhöjt effekten ytterligare :) God Jul är stämplat med svart direkt på kortet.

Här är "systern". Ett kort i svart med vit julgubbe. Den är stämplad med vattenstämpel och embossad med vit embossing. Samma sak God Jul. Jag drog en rand av glitterlim runt tomten. Den valde själv att inte bli en jämn linje, och jag bestämde att försöka få det till prickar.

Här är en till nalle. Jag tror att den här nallen är färglagd med chalk. Hade lite problem med att linjerna på stämpeln smetades ut de också när jag skulle lägga på chalk. Har för mej att den här är helt embossad. Det vill säga att jag har embossat clearembossing över hela lilla rutan, den som är orange/gul. Sedan har den en ram av glitterlim runt sig.


Den här tomten är målad med tusch och sedan är bakgrunden chalkad i två olika färger av rött.

Det här är första julkortet jag gjorde med nallen :) Den är åt min kära Padammus!!


Det här kortet är gjort med "gamla" stämplar. Jag gjorde dem innan jag köpte nya stämplarna :)
Ville egentligen använda stora bokstäverna att skriva god jul och sedan ville jag ha något som ... tja, några tomtar till alltså. Tomten till höger har sin kälke nere på kortet :)

Det här kortet (helt ärligt) så är jag lite tudelad till. Jag ville ha det mörkblåa kortet, för att himlen är mörk runt jul. Jag hade en tanke. Tanken var att det skulle vara ett svagt god jul bakom, och en tomte med ren framför...That's where everything started to go wrong (The invisible man). Bokstäverna gick jätte bra! Men tomten, hans ansikte blev ju inte nåt annat är blått! Och det hjälpte inte att embossa det, det blev bara mörk blått :/ Men jag gillar själva idén, och God Jul blev jättesnyggt i bakgrunden, jag har ritat med vit penna längs vissa linjer för att ge det en viss ...highlight. Så jag är tudelad! Det är jättefint och samtidigt lite av en flopp. Hoppas mottagaren lutar mera åt det första hållet :)

Det här är egentligen ursprunget till det föregående kortet. Men det här passade ju bra! För de här tomtarna har ju inget ANSIKTE att tala om! Bara en näsa, som ju kan vara röd. Så det här kortet är jag super nöjd över :) Har för mej att jag skickade detta till mina föräldrar, och där vet jag redan att mottagaren var nöjd, till och med riktigt nöjd :D Roligt att kunna glädja med enkla medel :)

Tror att jag valde detta kort till min Beebs. I alla fall hade jag det som tanke en gång. Just för att hon är så duktig att skriva och att prata :) Det syns inte så bra, men utöver GOD JUL så finns det andra bokstäver som jag inte har ritat vita sträck på.

Här har jag använt mej av mina tomtar samt snöflingestämpeln. Guldembossing klottade lite, så därför ser tomten och god jul lite suddigt ut. Har för mej att snöflingorna är embossade i silver, men jag minns inte riktigt.

Det här är åt min älskade syster Puffs :) Har en fårstämpel som jag sällan hittar användnig för. Men här passade den perfekt! Egentligen har den en skylt i famnen, den valde jag att inte sätta stämpelfärg på, så den försvann utan problem :) Sen ritade jag i där det saknades linjer, med embossingpenna. Därefter embossade jag fåret vitt. Mössa ritade jag med embossingpenna och embossade rött. Ullen syns igenom, men vad gör man. Paketen är restpapper som jag klippt till små rektanglar. Jag stämplade några snöflingor och sedan satte jag lite glitterlim på dem. God jul ska egentligen inte ha en ruta runt sig, men är man oförsiktig så får man dit den. Har vissa såna stämplar. Gillar det inte riktigt....Men just här tyckte jag att det var perfekt och fyllde på där rutan inte var hel med glitterlim.

Det här gjorde jag åt min andra älskade syster :) Cutie. Hon är inte riktigt någon jul-fan (inte svenska fan, utan engelska fan!) så jag bestämde att jag kan vara lite crazy. Jag passade alltså på att pröva min nya rosa embossing :) Andra embossingar är röd, grön, guld, vit och troligtvis silverstämpel med clearembossing. För jag har inte silver embossing. Bakgrunden är ett restpapper som jag skar i 12 bitar och pusslade ihop. Ramen är glitterlim. Hoppas det faller henne i smaken! Har inte hört något än :)



Det här kortet är lite annorlunda. Är lite tudelad för det också. Ville ha något med rutor ovanpå varandra på framsidan. Jag hade tänkt mej det annorlunda i huvudet. Men jag bestämde mej för att pimpa till det lite sen sist och slutligen. Den fick lite extra glitterlim som ram och andra dekorationer.

Inne i stämplade jag god jul. Samma god jul som fanns på Puffs kort. Men nu var jag försiktig så jag fick ingen ruta :)
Här är ett annat kort som jag var lite mera traditionell gällande rutor ovanpå varandra. Snöflingorna är embossade vita. Och jag har för mej att god jul också är embossad, men grön :)

Här är egentligen ett kort som jag gjorde ifjol, men som jag sedan gjorde ett annat kort och det här blev inte gett. Tycker att det är så fint så jag "återanvände" det i år. God jul är embossat i guld och snöflingorna embossade i vitt :)

Den här kom jag på att jag ville ha en massa god jul skrivet och sedan en tomte i hörnet. Det var ursprungstanken. När det var klart var jag inte nöjd, så jag bestämde att embossa ett god jul. Det var inte så mycket annat val än det god jul jag valde. Sen gällde det att få embossingen på endast ett god jul och inte flera. Blev riktigt nöjd över resultatet. Tomten är embossad i guld.


Jag hittade två kort som inte blev skickade ifjol. Det här är det andra. Gillar glitterlim snirklarna runt god jul :) Näsorna är gjorda med rött glitterlim.

Jag kom på att jag ville färglägga en tomte med chalk. Det här är resultatet! Jag tycker att det blev riktigt bra! Enda som jag är lite missnöjd över är att det ser ut som om han fått en blåtira :o En lite ljusare tomte. Den fick min kattvakt och granne, tillsammans med en korg med choklad :) Hon uppskattade gåvan.

Det här var väl första tomten jag gjorde. Den är gjord på ett stort kort och är skickad till sambons mormor. Tycker att tomten blev jätte bra :) Älskade den direkt!! Jag har gjort ramen med glitterlim.

Jag har färglagt den här med tusch, men chalkat lite runt, därför bestämde jag att embossa med clear embossing. Därav en mörkare ring i mitten. Yttre ramen är gjord med glitterlim, samma ringen runt lyktan.
Jag experimenterade också med att börja med rött papper och embossa tomten ljusare i ansikte och skägg. Använde bara vit och svart chalk här, om jag minns rätt. God jul är embossat i guld och snirklorna är med glitterlim.

torsdag 17 december 2009

Årets pepparkakor

I år har jag nog gjort flest pepparkaksdegar någonsin :) 3 gånger bakade jag pepparkakor! Alla gånger en sats deg! Första gången blev nog bäst. Andra gången var degen jobbig, förmodligen för att den fått stå två nätter eller för att jag använde special vetemjöl (det fanns inget annat när jag behövde mjöl) och tredje satsen blev en supergod deg!! Men pepparkakorna smakade lätt sirap...

Nå, nu ska de väl gå att äta i alla fall :)


Bilderna är från sats nummer 2. Den jobbiga degen! Jag kavlade ut degen, men när jag höll på att kavla så fastnade den i kaveln och så var den allmänt jobbig så vissa pepparkakor blev jätte tjocka, vilket resulterade i ojämn gräddning. Årets pepparkakor har haft en tendens att antingen bli underbakta eller brända :/ Mest brända nog ändå....inte allt för brända, men lite för mycket gräddade om man uttrycker sig så.

Efter att jag kämpat till lust och leda med deg nummer 2 kavlade jag ut sista degbiten och gräddade en blöpp. Vet du inte vad en blöpp är så kolla på bilden. Det är en blöpp!

Jag bakade också ett pepparkakshus i år :) På sambons begäran! Han vet väl hur mycket jag gillar att baka pepparkakshus :D Här ovan syns ritningarna, de ligger på min 100% silikon bakplåtspapper. Jag köpte det för att det var smart att kavla ut pizzadegen direkt på underlaget och sedan slänga in allt i ugnen. Bakplåtspappret tål 225 grader, pizzan ska gräddas i 250.... något besviken Nettan!

Hur som helst så passade jag på att göra delar till en pepparkakskorg också samtidigt. Mitt i mitt pepparkaksbak kom jag på att jag skulle baka en korg! Den skulle jag fylla med godis och ge till grannen, vår kattvakt! Helt underbara kattvakt!


Ja, här är alltså delarna till huset, med tillhörande tomtesläde. Jo, jag gräddade allt på min silikon-bakplåtspapper. Pepparkakorna ska gräddas i 225 grader. Vet inte vad som händer om man sätter silikonet i för varmt, men det kom nog ut ur ugnen samma färg, men en aning varmare än när jag satt in det.

Som ni ser så lutar väggarna aningen utår på stugan. Jag försökte limma ihop härligheten med kristyr, men se det gick ju inte! Jag orkade inte sitta still så länge, och flyttade jag mej en millimeter så skakade händerna en millimeter och hela härligheten ramlade ihop till en musik av svordomar! Så jag smälte lite socker i en stekpanna och klistrade ihop väggarna. Gillar inte brännt socker, så taket är limmat med kristyr, jag orkade hålla det på plats :) Lite svårt eftersom någon (minns inte vem) ringde mitt under mitt bygge!! Så jag fick hastigt springa efter telefonen och sedan fort ta tag i taket igen innan det kanat ner från...taket...(?)!

Sedan var det bara att dekorera! Smarta jag kom inte på att det skulle ha varit enklare att dekorera FÖRST och limma ihop SEN! Men det gick bra.

Släden satte jag kristyr på och sen lade jag den och ligga så fick den torka för sig själv. Sen dekorerade jag den med små godispastiller, typ mini franskapastiller. De som blev över satte jag i släden. De var slut ganska hastigt :)

Stugan bakifrån.

Fick en massa kristyr över, och försökte laga en snöhög. Sambon hade en mindre passande liknelse till min snöhög.... Inte helt fel, men inte vad jag hade tänkt!

Korgen är limmad helt med kristyr. Får man bara alla väggar på plats så stöder de varandra. Så det var bara att låta bli att ens lite skaka på bordet medan det torkade. Sedan fyllde jag på lite mer kristyr i skarvarna och lite dekoration. Lämnade den ganska odekorerad, för jag ville inte att det skulle vara för mycket.

Sedan fyllde jag den med choklad. Det är en ganska liten korg, men jag ville inte göra en för stor korg. Man ska ha rum för den också! Hon verkade glad över den :) Och verkade uppskatta den!

Pysselgrottan har en tävling!

Jag har inte egentligen varit intresserad av smyckestillverkning. Men jag har sett barn i arbete med att göra halsband av pärlor, och då talar jag inte om stora träpärlor (även om jag sett det också) utan om små små pärlor och fiskelina, knuten till ett smyckeslås. Blev så inspirerad! Och det blir inte bättre av att jag surfar in på Pysselgrottan och där finns en tävling var man kan vinna ett pärlset i bruna nyanser!! Jag som ÄLSKAR brunt :D Så jag måste helt klart vara med!

Har aldrig varit till Pysselgrottan, som finns på Gammelbygatan 22, Östhammar i Sverige. Men har planer på det :) Jag vet inte om det ligger i mitt "pyssel-område" och jag är lite orolig att om jag går dit så kommer det att ligga i mitt pysselområde :) Sku inte ha råd att få flera pysselintressen xD Men jag håller tydligen på att falla dit även fast jag inte varit till butiken, så jag ska helt klart avlägga besök nångång :)

måndag 14 december 2009

Vinterbröllop

Jag fick ett beställningsarbete för inte så längesedan. Ett kort till ett bröllop. Jag vill alltid veta färg eller något ditåt i alla fall för att det inte ska bli helt fel! Men den här gången frångick jag det på grund av olika omständigheter.

Jag valde också att frångå de traditionella färgerna :) Typ rosa och vitt. Jag ville inte att det skulle bli allt för gulligt! Men ändå så att det är ett bröllopskort! Funderade på att använda rött och grönt, men sen tänkte jag att det är så nära jul, och det får ju inte se ut som om kortet skulle passa till en julfest :o När det är ett bröllop! Så jag fick en idé, kombinera blått och brunt? Jo, det blir säkert bra! Letade bland mina restpapper (för pysselboden är stängd på måndagar....mitt kallasnamn för pysselbutiker överlag :)) och knåpade ihop ett kort. Är riktigt nöjd med resultatet!

I skrivandets stund har inte beställaren sett kortet, och jag kommer inte att publicera min blogg före bruden och brudgummen har fått sitt kort. Därför säger jag inget om vad mottagaren gillade kortet! :)

Inne i kortet tryckte jag ett Grattis i svart, för att det ska synas bra. Bakom finns i vattenstämpel bröllop,bröllop,bröllop texten. Samma stämpel som jag använde i bröllopsinbjudningskorten jag gjorde för 1½ år sedan :)

onsdag 9 december 2009

En låda för diverse grejer

Jag använder mej av Husse kattströ, gillar deras kattströ :) Den är suverän! Det blir ju relativt fina lådor kvar när kattströt är slut, så jag har länge velat göra något med dem. Nu bestämde jag att jag skulle klä en låda i tyg. Och inte hur som helst, utan sy en påse på insidan och en påse på utsidan och sedan sy fast dessa i lådan :) Massor med jobb!


Nåja, här ser vi lådan och det material jag utgick från. Mina ritningar finns i huvudet och bestöd av 3 rader av siffror för utsidan och 3 rader av siffror för insidan. Längd gånger bredd gånger hur många jag ville ha :) Sedan var det bara att klippa ut. Jag började med innertyget, som jag valde att skulle vara av det blåa tyget. Gillar det inte så värst mycket, men nåt kan man ju göra av det! Och insidor syns ju inte så mycket :)

När jag var klar med insidan så sydde jag fast bottnet mot lådans botten, för att tyget inte ska följa med när man tömmer lådan. Kanske onödigt, men jag ville ha det så. Sydde med en vass stor nål, det gick bra att sy direkt genom paffet.

Sedan var det dags för yttertyget. Att få dem som fickor över flikarna orsakade en del huvudbry, men jag klippte sedan en ganska stor sömnsmån och vek över och sydde "vanligt" så det gick bra :) De passade också, och det är huvudsaken! Jag sydde runt handtagen med knapphåls-stygn och klippte ut. De blev nästan på rätt ställe :D

Sedan sydde jag fast innertyget och yttertyget med varandra. Jag stack in innertyget under tyget som gick som ficka över flikarna, och sydde med stora stygn rakt igenom lådan. Det syns bättre på följande bild. På det här sättet hålls tyger på insidan upp.

Jag ville att lådan skulle gå att stänga med en knapp, så jag valde bland mina knappar (som till största delen består av trista gråa eller svarta knappar) och valde den här stora röda :)

Som "knapphål" fingervirkade jag ett snöre. Jag fingervirkade för jag har förlaggt min virknål.

Jag är jättenöjd över resultatet :D Men det var en del arbete! Att få båda påsarna att passa, speciellt att få den yttre så att den inte var för stor och inte för liten....men det gick bra :)

Har funderat på att göra fler, men jag får se när jag kommer på det humöret! Nu just är julkorten på prioritetslistan! Den här lådan blev till för att allt "skräp" från mitt pysselbord skulle få en plats att förvaras på :)