lördag 27 februari 2010

Krya på dej!

En viktig person i mitt liv är värd detta kort, därför satte jag mej ner och pysslade det :)

Jag har användt samma metod här som på de kort vi gjorde på stämpelkursen. Jag har börjat med att färga mitten med ljus grönt och sedna kanterna mörka. Jag har endast två färger, de är inte så billiga. Därför känns det bättre att köpa några färger nu och några färger sen :)

Jag började såklart med att stämpla snirklarna och embossa dem. Det märks att jag använt vanligt printpapper, för de blev lite missfärgade, som om pappret skulle ha blivit fuktigt när jag embossade. Men jag tyckte inte att det störde. Efter det färglade jag pappret i två olika soters grön. Därefter stämplade jag gröna snöflingor. Funderade en stund vad jag skulle stämpla, men valde att jag ville stämpla snöflingor och att de skulle vara gröna. De ser lite ut som grnakvistar eller nåt :) Jag funderade ett ögonblick hur jag skulle stämpla Krya på dej, men bestämde mej till slut för att inte stämpla det alls utan använda klister-bokstäver. De kom med i ett scrap booking kit som jag fick i julklapp!

Här syns effekten jag försökte få. Snöflingan ser ut att vara stämplad bakom snirklan, fast den egentligen är stämplad utanpå. Det är för att färgen inte fäster på den embossade snirklan. För säkerhetsskull torkade jag av snirklan direkt efter att jag hade tryckt dit snöflingan, för att ingen färg skulle torka på snirklan.



Att det är handstämplat och att det är hanstämplat av mej vill jag ju få fram :) Jag har i samma stämpelset fler olika stämplar som säger att det är hanstämplat. Jag valde den jag kände starkast för handstamped with love
Det som inte syns så bra på dessa bilder är att själva kortet är svart. Jag gjorde den gröna framsidan på ett vitt kopieringspapper och limmade det sedan på det svarta kortet.

onsdag 24 februari 2010

Vändagsmiddag - 14.2.

Tänkte att jag ska tillägga datumet ifall det är någon som missat att vändagen är den 14 februari ;)


Min sambo brukar uppmärksamma vändagen med en gova i form av choklad eller någon söt liten gåva. Har ett år fått en mugg med nalle i :D Och i år fick jag en "Me to You" choklad :) Hur som helst så brukar jag inte vara lika duktig på att uppmärksamma dagen. Dels för att jag inte vet hur mycket han skulle uppskatta en nalle eller liknande... Så i år tänkte jag att jag bjuder på middag!


Förrätten hittade jag via programet "Halv 8 hos mig". Hemlagad skagenröra i parmesanost-snäcka. Det kändes lite som halv 8 hos mig när jag stekte parmesan snäckorna :) Det var mycket som skulle funderas på och allt skulle ju bli klart i tid! Därför valde jag en kall förrätt :) För den kunde jag förbereda dagen innan! Sen var det bara att gömma snäckorna och skagenröran så att han inte skulle fatta misstankar ;) Han visste att det skulle bli middag, men jag berättade inte vad!


I receptet ska det vara lax och rom och sånt, men jag var lite snål för att köpa lax, gravad lax alltså, eftersom den bara skulle fungera som dekoration. Och såklart så är det ju en extra smak :) Och rom tycker inte sambon om, så det uteslöt jag direkt! Någon centimeter romkräm klämde jag i istället, bara för att. Inte vet jag om det gjorde någon skillnad.


Jag tänker inte skriva om receptet, eftersom det finns på nätet, därför kopierar jag det hit!


Antal portioner: 4

Färdigt på: 1 tim

Ingredienser

4 4 dl grovriven parmesan, ca (av typen Parmigiano Reggiano)
20 20 st skalade räkor (5 st/port)
200 200 g tunnskivad kallrökt lax
8 8 msk skagenröra
4 4 tsk svart kaviar
1 1 st isbergssallad
1 1 st kruksallad
1 1 st citron
1 1 knippe dill
1 1 knippe gräslök

Skagenröra med räkor
300 g räkor med skal, ca
2-3 msk hackad dill
4 tsk ishavsrom
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Ev cayennepeppar, efter smak
2 tsk pressad citron, ca
2 msk finhackad rödlök, ca


Gör så här

1. Skagenröra med räkor
Skala räkorna.

2. Hacka dem grovt och blanda i en skål med dill, ishavsrom, majonnäs och crème fraiche.

3. Smaksätt med salt, svartpeppar, cayennepeppar, citronsaft och finhackad rödlök.

4. parmesansnäcka
Hetta upp en teflonpanna på medelvärme.

5. Bred ut 1 dl grovt riven parmesanost i pannan. Forma osten till en tunn rundel och stek tills den blir gyllenbrun.

6. Drag pannan från plattan och låt ostplätten stelna lite så att den går att lyfta.

7. Ta upp den och lägg den försiktigt över ett uppochnervänt glas.

8. Tryck försiktigt ner kanterna runt om till en ”snäcka”. Låt svalna och bli hård.

9. Skär isbergssalladen i mindre bitar och lägg i botten på ”snäckan”.

10. Strimla hälften av laxen och lägg ovanpå salladen.

11. Dekorera ”snäckan” med en halv laxskiva och kruksallad.

12. Fyll på med 2 msk skagenröra, toppa med skalade räkor och en tsk svart kaviar samt dekorera med dillkvist, finhackad gräslök och en citronskiva.

13. Hela ”snäckan” serveras på en bädd av strimlad isbergssallad.


Det fungerade bra att förbereda förrätten dagen före. Jag gjorde ju en miss med räkorna, eftersom jag använde frysta räkor och tänkte att "äh, jag orkar inte stå här och vänta på att de ska tina! Jag använder dem frysta!" Det gjorde skagenröran smått vattnig, inte för att det egentligen gjorde så mycket, men den skulle ha kunnat vara fastare. Jag vågade helt enkelt inte lämna räkorna obevakade, eftersom våran Tigger är räkfantast! Och att stå i köket och se räkor tina....tja, det finns roligare saker :)

Förrätten hade jag lite problem med! Jag visste att jag ville ha kött! Men jag har inget recept som jag har som "bjudrecept" så det var bara att börja surfa omkring på nätet! Efter hundratals värdelösa recept, varav typ hälften var kött som skulle serveras kallt hittade jag ett recept som jag fastnade för. Dels för att jag visste att om jag lyckas så blir det BRA, men också till stor del därför att jag hade gett upp tanken på att hitta ett bra recept alls! Jag hittade recept på helstekt fläskfilé med wiskysås, samma som vi blev bjudna på på nyåret. Det var gott gotti gott gott :P

Jag har inte gjort som i receptet nedan, utan jag lagade endast köttet och såsen. Plus att jag bytte ut fläskfilén till en annan köttbit, för jag hittade inte fläskfilé i den butik jag handlade i. Men jag hitta en annan köttbit som vi båda tycker att är bra! Jag fick i alla fall ändra ugnsgraderna och stektiden för att det skulle bli rätt :) Men lyckat blev det!


Helstekt fläskfilé med whiskysås


För: 4 personer
Tillagningstid: 60 min minuter

Festlig fläskfilé med en härligt god och gräddig sås. Som serveras med klyftpotatis.

Ingredienser

1 Fläskfilé
12 medelstora potatisar
2 st schalottenlök
smör
4 msk whisky
2 msk kalvfond, Koncentrerad
2 dl vatten
2 dl grädde
Olivolja
Salt
Peppar

Beskrivning

Sätt ugnen på 100 grader.
Skala potatisen och skär klyftor.
Lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över oljan och salta.

Putsa fläskfilén fri från senor.
Bryn köttet runt om i smör. Salta och peppra rejält.
Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en termometer mitt i fläskfilén.

Placera både potatis och fläskfilén i ugnen.(potatisen överst) Låt steka tills fläskfilé har fått en innertemperatur på 70 grader ca 25-30 min.

Undertiden kött och potatis är i ugnen så skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädden. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera. Vid servering häll i resten av whiskyn.

Fläskfilén är färdig vid 70 grader. Tag ut och placera den i folie och öka på ugnen til 220 grader och stek färdigt klyftpotatisen.
Skär fläskfilén i centimetrstora bitar och severa med potatis whiskysås samt en sallad.

-----------------------------------

Frasig klyftpotatis


För: 4 personer

Knepet med att lyckas med klyftpotatis är att först förvälla den, då blir den härligt frasig.

Ingredienser

1 kg bakpotatis, eller stora potatisar
2 msk olivolja
1 msk timjan
Flingsalt

Beskrivning

Ugn 250°

Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6-8 klyftor.
Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem 3 minuter.
Ta upp och låt rinna av.

Lägg potatisen i en bakpappersklädd långpanna.
Blanda med olja, timjan och salt.

Stek potatisen i övre delen av ugnen, ca 15 minuter. Rör om någon gång under tiden.

-----------------------------

Recepten är tagna från matklubben.se, så därför länkar jag dem inte. Har förstått att man inte kan läsa dem om man inte är inloggad. Men jag vet att dessa recept finns annanstans också. I alla fall fläskfién, för hon som gjorde middagen till nyåret är inte medlem på matklubben.se.




Till efterrätt blev det tusenbladstårta, enligt sambons önskemål! Om det blev som det skulle vet jag inte, men gott blev det i alla fall :p Sen har jag alltid haft problem att kavla ut smördeg, så jag kavlade och kavlade och kavlade och gav sedan upp och gjorde tusenbladstårtan som portioner :) Använde en oval som mått! En liten pajform jag införskaffade för jag tyckte de var så söta :D

Tusenbladstårta


För: 8-10 personer

Detta är en frasig smördegstårta – tusen blad syftar på de många spröda skikten i tårtbottnarna. Tusenbladstårta har länge varit den klassiska jultårtan i många svenska familjer. Visst kan man baka den på hemlagad smördeg så som man alltid gjorde förr men köpt smördeg underlättar. Bottnarna kan bakas ett par timmar i förväg om de bara skyddas från fuktig luft som gör dem sega. Lägg ihop bottnarna just innan tårtan ska serveras, annars mister de sin sprödhet.

Ingredienser

Tåtbotten:
425 g à 5 plattor djupfryst smördeg

Fyllning 1:
Vaniljkräm:
1/2 vaniljstång
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
2 msk socker
1 msk potatismjöl
1/2 dl mjölk

Fyllning 2:
2 dl äppelmos

Dekoration:
Florsocker

Beskrivning

Laga först vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden med en liten kniv. Lägg den i en tjockbottnad rostfri kastrull, 1 1/2 liter stor och slå på grädden. Låt koka upp och sjuda 15 minuter under lock. Dra kastrullen åt sidan.

Vispa ned gulorna och sockret. Rör ut potatismjölet i 1/2 dl kall mjölk i en kopp; vispa ned det i kastrullen.

Låt krämen sjuda under kraftig vispning 3–4 minuter. Krämen får inte koka, då blir den grynig.

Låt krämen svalna under lock. Den kan lagas en dag i förväg om man vill.

Låt smördegsplattorna tina utbredda i 15 minuter. Kavla ut varje platta till en rundel cirka 25 cm i diameter: Lägg en stor tallrik på degen och skär längs kanten.

Lägg varje kaka på en kall, osmord plåt. Nagga den tätt med en gaffel (annars blåser degen upp i ugnen).

Låt kakorna vila 15 minuter i köket före gräddningen (annars krymper de i ugnen).

Grädda i 250° cirka 5 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Låt svalna på ett galler.

Välj ut den vackraste kakan och sikta florsocker över den. Bred de övriga kakorna med ett lager äppelmos och ett lager vaniljkräm. Lägg samman kakorna med den florsockrade kakan överst.

Servera tårtan genast


Tusenbladstårts receptet är också från matklubben.se. Sökte recept där när jag nu en gång var i farten :)

Försökte halvera det så gott det gick! Kunde inte börja laga tusenbladstårta för 8-10 personer när vi är två :) Hehe. Det blev hur som helst helt bra storlek på portionerna!

Vi var mätta och belåtna när vi var klara med middagen! Lite saknade jag det faktum att middagar ofta är för större sällskap och inte för ett par en "vanlig" vardag. Det var mysigt, men det skulle ha varit kul att ha ett par till att dela det med :)




måndag 22 februari 2010

Runebergs tårtor

På runebergsdagen konstaterade jag att det var runebergsdag....Jag fick misstankar via facebook och googlade sedan runebergsdagen, då hittade jag på wikipedia att det är runebergsdag 5 februari. Det var samma dag som jag hittade ett recept på runebergstårtor och tänkte att jag skulle baka dem på jobbet detta år. Nå, tji fick jag! Det var dessutom på fredagen så jag kunde inte ens baka dem dagen efter. Men jag kunde göra det hemma! Min syster Puffs var dessutom här på besök, så tillsammans bakade vi runebergstårtor! De blev jätte goda :) Synd bara att det var en lånad bok och jag har lämnat tillbaka den utan att skriva av receptet.


Runebergstårtreceptet finns i boken här ovan. Och om ni inte vet vad ni ska köpa åt mej till födelsedagspresent eller julklapp så kan jag önska mej den här :) En trevlig kakbok med kakor från alla våra kontinenter! Inte antarktis då...

Okej, vi började med att krossa mandelflarnen. Om man ska vara smart så köper man en STOR påse mandelflarn, sen använder man den mängd man behöver och ställer in resten i skåpet. Sedan hittar man påsen ett antal efter att daumen gått ut och måste kasta hela påsen. Skulle det ha varit ett år så skulle jag inte bry mej, men två år...tja, den påsen fick fara och flyga! Istället malde vi mandelflan som var köpta i år :)
Vi blandade ihop ingrediensena och klickade degen i muffinsfomar. Det skulle i och för sig vara kul med riktiga runebergstårtformar (finns det sådana?) så att kakorna skulle bli sådär höga och fina som runebergstårtor ska vara. Men muffinsformar går bra.

De fick vara i ugnen helt enligt receptet. Vi tog ut den, lät dem svalna och klickade ut syltklickar. Puffs stod för klickandet. Och medan hon klickade tyckte hon att klickarna var för små, när hon var klar och tog ett steg bakåt konstaterade hon att de var för stora. Nå, de slank ner hur som helst :) Jag blandade till den vita glasyren på florsocker och vatten.


Goda kakor :) Jag gillar verkligen runebergstårtor! Jag gillar dem bättre än fastlagsbullar, eller semlor som det heter i sverige. Men det är kanske för att det är så svårt att hitta en fastlagsbulle som har mandelmassa i sig. De flesta ska ha den där sylten....det är att förstöra en god bulle tycker jag! Men nu handlade den här bloggen om runebergstårtor, och på runebergstårtor ska det vara SYLT :)




tisdag 16 februari 2010

Jämför samma metod, olika färger.

Så olika men ändå så lika! Jag berättade ju tidigare om att jag varit på stämpelkurs. Såklart var det ju fler personer där än bara jag :) En som jag jobbat tillsammans med var också där, Haje, det är hennes kort jag har bett att få låna som exempel på hur det med enkla medel få ett kort att se helt annorlunda ut :)

På kursen fick vi ju riktlinjer för hur korten skulle se ut. Det fanns en modell och vi skulle göra efter, för att lära oss en ny metod. På första kortet har både jag och Haje valt en annan färg en ursprungskortet, som jag inte mera minns vad hade för färg. Hur som helst!

Haje valde olika färger av lila. Dessutom valde hon att stämpla GRATTIS istället för som jag Carpe Diem (vilket också stod på modellen)

Vi har samma snirklar på korten. Jag har en i mitten (vilken inte syns så bra på kortet), Haje har två stycken, en ovanför Grattis och en under.

Vi har exakt samma grund, om vi säger som så. Samma metod och vi följer samma steg. Men med små medel kan man få korten att se så helt annorlunda ut :) Det är så enkelt att få ett kort som blir personligt! De ser inte ens ut som om de skulle vara samma grundidé!




Vi gjorde ju tre kort. Detta är egentligen det kort som vi gjorde sist, men det är inte så lätt att få bilderna i en bra ordning så det får vara såhär :) Blir spännande att se hur det blir när detta är publicerat!

Men det var inte det jag skulle prata om! Dessa två kort. De ser jätte olika ut. Trots det har vi använt samma kort som modell. Något ändrad från ursprunget båda korten. Mitt kort (det till vänster) har placeringen på blommor samt hjärta mest likt modellkortet, medan Hajes (det till höger...såklart) har ursprungsfärgen. Nu minns jag inte med taggen i mitten om den skulle vara röd, men troligen.

Bakgrunden vi fick att använda oss av är ett scrap book ark, det vill säga att det har olika mönster på båda sidorna. På ena sidan är det rött/rosa, som på Hajes kort. Och på andra sidan är det gammaldags, grönt med blommor, som på mitt kort. Jag valde att helt enkelt svänga på bakgrunden och fick ett helt annorlunda kort!

Nu märker jag att Haje inte har hjärtat stämplat i mitten, vilket jag har. Detta märkte jag inte på kursen. Jag har mitt bling-bling placerat på strategiska platser på kortet medan Haje koncentrerat sitt bling-bling till ena hörnet, typ :)

Vi har olika färg på bakgrunden och vi har olika färg på taggen i mitten. Så enkelt sätt att få ett kort att få en helt annan karaktär!




Vi fick också göra ett grattiskort. Enligt modellen skulle det vara grönt. Detta har Haje behållit. Jag tänkte också göra mitt kort i grönt, men ångrade mej mitt i allt sen och ville ha rött :)

Vi har dessutom olika Grattis stämplar och girlangen i hörnet åt olika håll.

Det här kortet är nästan det där man tydligast ser hur två lika kort kan bli så olika. Annan färg, vänd på en stämpel, en lite annorlunda Grattis och ett HELT annat kort!




-------------------------

Fotnot. Eller vad det nu heter :) Jag använder inte namn i min blogg utan att jag har lov till att göra det. Jag har alltså frågat Haje om lov både att få använda hennes kort och för att få använda hennes namn!

Jag är tacksam för att jag fått göra det, Tack Haje! :) Namnet skulle jag ha klarat av att använda bara en bokstav. Men det skulle ha varit svårt att utan bilderna på korten kunna förklara hur lätt det är att göra ett kort personligt. Bara man har EN idé så kan man variera den i det oändliga. Byt stämplar till t.ex. andra girlanger. Byt stämpeln i mitten. Lämna bort stämpeln i mitten eller använd en bild stämpel. En färgändring gör otroligt mycket!

Det är bara att sätta sig ner och börja experimentera :)

söndag 14 februari 2010

Stämpelkurs 3

27.01.2010 var det dags för stämpelkurs. Jag fick inbjudan redan ett antal veckor innan. Jag fick veta att jag måste svara senast 25.01. Jag svarade direkt! Klart att jag ska vara med! Såg fram emot det :) Det är dessutom lite spännande, för man vet inte riktigt vad man ska lära sig innan man faktiskt är där. Sedan får man se de otroliga korten och man kan inte vänta att själv få pröva på!

Den här gången har jag varit kärringen mot strömmen. Så dessa kort är lite olika de Kursledaren (om vi ska kalla henne så, vi säger K) visade. Till viss del därför att om 7 personer ska använda samma stämpeldyna, samma pulver samma allt så tar det jätte länge innan det blir min tur! Och så ska man ju faktiskt vänta på sin tur och inte tränga sig först. så till viss del därför jag valde att göra olika. Till viss del därför att jag vill göra lite eget.



Vi började med ett kort var det står Carpe Diem. Jag vet inte vad jag ska kalla kortet. Det går väl till allt! Jag tror jag ska dra igenom hur kortet är gjort och sedan förklara bilderna efteråt.

Vi färgade taggen (den som är i mitten) med memento stämpeldyna. Memento stämpelfärgen flyter lätt ut och in i varandra om man sprejar på vatten. Minns inte vad K kallade det för. I alla fall så ska man börja med den ljusaste och börja från mitten. Sen bygger man på utåt med en mellanmörk färg och sist en mörk färg. Då tar man en tvättsvamp (de där gula man kan köpa som 10 pack, typ) och gnider den mot stämpeldynan. Sedan gnider man in färgen på kortet med tvättsvampen. Försök att inte trycka ner svampen på kortet och sedan börja gnida, utan börja gnida lite innan man sätter svampen på kortet. Det ger ett jämnare resultat. Övning ger färdighet!

Originalkortet (modellen alltså) var olika nyanser av blått. Men jag ville göra något annat. Hittade bland hennes exempelkort en färgkombination som tilltalade mej. Blått i mitten och brunt runtomkring. Så det valde jag! Det har endast två färger, ljus blått och brunt.

Nu kommer ett moment som inte syns på bilden ovan, så vi byter bild. Till en jag tagit med blixt.

Snirklarna i mitten kallade K för en octopyssy-stämpel. Den skulle stämplas med vattenstämpel. Det blir så gott som osynligt, men "klibbigt". Sedan tog vi ett pulver som heter Perfect Perls. Man får köpa det i kit på 4 olika färger på pulvret och det ingår två penslar och en liten vattenstämpel-stämpel. Vi valde den vita Perfect Perls burken. K visade hur vi skulle doppa penseln i burken, då fastnade pulvret på penseln, och sen skulle vi snurra in det på kortet. Det är bättre att ta lite pulver i taget, man får ett jämnare resultat. Sätt penseln mot kortet och med runda rörelser "putsa" in pulvret. När man är nöjd tar man den större penseln och putsar bort allt överlopps pulver.

Efter detta stämplade vi kompassrosen. Endast den som är på taggen! Den stämplade vi med vattenstämpel. Sedan var det dags för Perfect Pearls igen. Den här gången skulle vi ta en blå färg, men eftersom jag hade brunt längst ut så valde jag en brun, brons brun tror jag det var. Samma procedur. Snurra in pulvret i stämpeln, putsa bort det som är för mycket.

Efter det går det att välja om man vill spreja taggen med vatten först och stämpla "Carpe Diem" sedan eller tvärtom. Minns inte hur jag gjorde, och det spelar egentligen inte så stor roll. Carpe Diem är stämplat med Versafine och de är vattenfasta. Vilken vattenfast stämpeldyna går ju bra förstås. Man sprejar vattnet för att fixera Perfect Pearls. Det finns en vattenspray att köpa som är speciellt bra för pyssel. Den ger en jämn spridning av vattnet och inte så stor mängd. Minimister tyckte jag att K sa att den hette. Jag rättar om jag kommer på att jag har fel.

Det sista som görs är att komplettera kompassrosorna. Fundera hur taggen ska sitta på kortet. Ta kompassrosen och den här gången använde vi Dazzle, en glittrig vattenstämpel. När kortet var på plats mätte vi ut var ungefär kompassrosen skulle vara, sedan flyttade vi taggen och tryckte ner stämpeln. Gör så både uppe och nere (om Du har kompassros uppe och nere). Efter det är det bara att fästa de fina banden och sedan klistra fast taggen på kortet.

Här ser vi effekten av Perfect Pearls i olika ljus. Jag håller upp den.....

...och vrider. När ljuset faller rätt så glänser det.

Samma effekt igen, men nu endast kompassrosen. Först en vinkel.

Sedan en annan. Gillar verkligen den här brons Perfect Pearls. Har inte bestämt mej om jag ska köpa det eller inte, men gör jag det så ska jag definitivt ha med brons!




---------------------------------------------------------------------

Det följande kortet vi gjorde var ett födelsedagskort. Här hade jag faktiskt tänkt göra som alla andra. Originalkortet var grönt. Jättefint! Men sedan blev jag vilseledd av att det stod tre röda precis framför mej och så gjorde jag olika färg igen :)

Okej. Här är det viktigt att man börjar med att stämpla girlangen. Den stämplas med vattenstämpel och embossas med clear-embossing. Här ser ni annars bra originalfärgen på kortet, hur det ser ut innan vi tillsatt färg.

När girlangerna är stämplade och embossade är det dags att färglägga taggen med Memento färger. Samma metod, med svampen, ljusa i mitten och mörka utåt. Här har jag tre röda, den i mitten är väl egentligen orange och det var den i mitten som gjorde att jag valde rött. Detta kort sprejade vi med Mimimister och då hade K tillsatt Perfect Pearls i vattnet i sprejflaskan. En knivsudd ska räcka, enligt anvisningar K fått. Men K tycker att det inte räcker, så hon hade satt 3-5 knivsuddar i sitt vatten.

Sedan är det dags för fjärilarna och blommorna. De är stämplade med den mörkaste färgen, men vill man så går det bra att ta den mellanmörka färgen. Alltså, samma färger som använts för att färglägga bakgrunden. Här går det att välja om man vill spreja först eller stämpla fjärilarna och blommorna först. Memento färgen flyter ju lite ut, så beroende på hur man vill att fjärilarna och blommorna ska vara på kortet sprejar man före eller efter.

Grattis är stämplat med Versafine. Jag valde en färg som passade bra till mitt val av färg på taggen. Som avslutning kan man tillägga lite bling bling.



Här ser ni hur girlangerna ser ut. Eftersom de är embossade ser det ut som om fjärilarna och de små blommorna är bakom girlangerna. Färgen fastnar inte på de embossade området. Vill man kan man torka av girlangerna efter att man stämplat.

Här syns det lite bättre. Fjärilen ser ut att vara bakom girlangerna. Jag har valt att sätta lite bling på varje liten blomma, helt enligt modellkortet :)

Här har jag försökt fånga effekten av att spreja vatten blandat med Perfect Pearls över kortet. Det glittrar lite.


---------------------------------------------------------

Det sista kortet är ett alla-hjärtans-dags kort.

Det här är mycket annorlunda originalkortet. Jag vände på bakgrunden eftersom den hade olika färg på sidorna. Andra sidan var ungefär helt röd. Blev lite förtjust i denna bakgrund med blommor och grönt. Taggen ska vara röd, men jag ville ha den lite annorlunda, jag ville pröva lila. Den är alltså gjord på samma sätt, med Memento stämpelfärg. Det är väl vant redan? :) Den ljuslila var supersvår att få bra! Sen tyckte jag i alla fall att det blev för lila, så jag strök till sist på någon typ rosenröd färg. Gillade slutresultatet.

Efter det skulle texten stämplas dit. Då använde vi Versafine, för den torkar snabbt, men det duger med precis vilken som helst stämpelfärg. Efter det skulle vi täcka hela taggen med vattenstämpel. Nu skulle vi hälla på Enamelpulvet (det kan förkortas UT efter ultra thick, eller vad det nu var....så det gick också bra. Men att skriva "häll på UT" så skulle väl inte göra någon så mycket klokare). Detta ska sedan värmas med värmepistol. VAR FÖRSIKTIG! Det är viktigt att värmepistolen är VARM och om möjligt inte ha så mycket blås utan mest värme. Annars blåser Enamelpulvret bara runt. En kursdeltagare berättade att när hon första gången testat så hade hon börjat värma med värmepistol och sedan hade hon inget pulver kvar på kortet. Det var överallt i badrummet.

Värm alltså försiktigt, inte för nära, men inte för långt ifrån. Bara att pröva sig fram försiktigt. Detta ska upprepas minst 3 gånger. Alltså, när första lagret smält, vänta en stund så det hinner svalna, täck in taggen med vattenstämpel och mera Enamelpulver, smält. Sista gången man strör enamelpulver över taggen skulle vi förbereda en stämpel med encore stämpelfärg. Sätt alltså färdigt färg på en stämpel och värm sedan det sista lagret Enamelpulver. Börja värma i kanterna och avsluta i mitten (eller där man vill ha stämpeln). Nu gäller det att vara snabb! Medan enamelpulvret fortfarande är varmt ska man trycka ner stämpeln. Tryck till ordentligt så att den kommer ner i enamel-lagret. Släpp sedan stämpeln och räkna till 5. Man behöver inte ha bråttom när man räknar, typ 5 sekunder. Ta sedan bort stämpeln.


Dekorera blommorna genom att stämpla dem med text-stämpeln. Då kan man om man vill försöka få en viss text på mitten av blomman. Här har jag lyckats riktigt bra! Jag har fått "En underbar vän" och "bara till dig" precis mitt på blomman! Efter det här är det bara att fästa blommorna. Dessa fäste vi med lim avsett för scrapbooking. Typ vanligt hobbylim, flytande sådant inte stick.

Här är hela kortet från sidan. Det går att se att taggen är ganska tjock. Detta tack vare enamelpulvret.

Här har jag försökt få trycket i mitten på bild. Prövade både utan blixt.

Och med blixt. Kunde inte bestämma mej för vilken som var bättre. Den här är mera äkta färg, så som det ser ut i verkligheten.

Hjärtat och bling-pricken är brads. För att inte få "benen" av bradsen på insidan av kortet så väntade jag med att fästa bakgrunden i kortet tills jag hade dekorerat hela kortet. Då kommer "benen" att komma mellan bakgrund och kort och ingen behöver se dem :)

För att göra det lättare att sticka bradsen genom bakgrunden så stack vi ett hål först med hjälp av ett ritstift. Taggen är sedan klistrad dit med dubbelsidigt tejp.

Jag skulle gärna ha med ett urval av kort, så som det "egentligen" skulle se ut. Bara för att få en möjlighet att se hur en liten färgskillnad kan göra mycket.

Älskar att lära mej nya metoder! Det som är synd är att de gamla metoderna känns så...stenålders....det känns som om jag vill förnya mitt pyssellager. Men att inte använda de "gamla" metoderna skulle ju vara dumt. Till att börja med skulle jag behöva hitta min inspiration :) Sen får vi se hur det går!

tisdag 9 februari 2010

Början till scrap booken

Jag har tidigare skrivit och berättat lite om ett scrap book projekt jag hade. Klicka på länken om du inte läst om det tidigare. Det är ett långt inlägg! Men titta på bilderna och läs där det verkar intressant om det känns långt.

Det här är ett projekt som helt eskalerade och urartade på alla sätt och vis :) Det började helt enkelt med att jag fick några bilder av en kompis, bilder på hans son. Jag tycker ju att sonen är fantastiskt gullig! Ja, alla barn är ju fantastiskt gulliga på sitt sätt förstås :) Men hur som helst. Så fick jag en massa bilder och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med dem. Visst, det var ju kul att titta igenom dem. Men sen då? De flesta bilder jag själv tar så blir också bara lagrade på datorn med en känsla av "sen då?" över sig.

Så jag tänkte att jag kan ju göra ett collage med sonen och ge det som en tavla åt min kompis (pappa till sonen) på hans födelsedag. Det verkade som en vettig idé! Sedan funderade jag om jag skulle göra ett collage på datorn och sedan föra över det på en minnessticka och föra det till en fotobutik för att ta ut det direkt som ett collage, eller om jag skulle ta ut några bilder och själv komponera det till ett collage.

Någonstans fick jag idén att göra en scrap book. För det var faktiskt en hel del bilder jag hade! Och idéerna var många! Så många att jag helt enkelt fick ta kontakt med kompisen igen och erkänna att jag höll på med en hemlighet till hans födelsedag, men att jag troligtvis inte skulle hinna göra den klar och att jag skulle behöva flera bilder på sonen.

Jag började med att välja bland hans alla otaliga bilder på datorn. Men jag kom ingen vart! Dels skulle jag ju umgås med honom också och då kunde jag ju inte sitta på datorn och häcka hur länge som helst. Dels behövde jag ha tid för att tänka och fundera vilka bilder jag ville ha och i vilken storlek. Jag frågade helt enkelt om jag fick kopiera alla bilder! Det gick bra :) Nu hade jag i alla fall bilder att jobba med!

Följande problem var ju då albumet....ett album är ju inte så billigt. Och så är scrap book albumen så stora.... så jag hittade inget lämpligt. Jag sökte länge och väl och till sist hittade jag i Esbo ett album som helt och hållet stämde in på mina krav! Eller nästan, jag skulle ha velat ha inplastade sidor, men det fanns inte. Funderade om det fanns plastfickor för den storlekens sidor, men det fanns inte heller. Så jag kom på att jag kan plasta fotografierna på ena sidan istället, så att de inte klibbar ihop eller nåt.



Albumet fixat! Då ska det alltså bara fixas fänsiga (läs som det är skrivet bara så blir det bra :) det såg så konstigt ut med halva ordet engelska och sen svensk ändelse) sidor till scrap booken. Sedan ska väl boken gå i något sorts tema, färgtema eller något sådant. Annars kan det bli lite rörigt...eller? Tja, hur som helst så valde jag att ha färg tema. Brunt, blått och grönt skulle bli min grund. Sedan kan jag jobba från det. Men de där fänsiga sidorna var ju inte så billiga! Och det ska en hel del sidor till den mängden foton jag hade! Dessutom hade jag valt ut några teman till sidorna också. Bada, kladd, mamma, pappa, för att nämna några. Så antalet tema skulle ju matcha med antalet sidor. Och antalet sidor var sist och slutligen många! Så då var det bara att ta till fantasin!

På färg- och tapetbutiker brukar det finnas tapetböcker med tapetprover som gått ut. Alltså en kollektion som de inte säljer mer. Udda tapeter, sådant som har blivit över när de sålt tapeter. Så jag knallade in på en färg- och tapetbutik och frågade om de hade någon gammal tapetbok. Jag hade otur, de hade precis gett bort alla samma vecka.... MEN det fanns udda tapetrullar! Det var något jag inte visste att man kunde tigga till sig! Så jag gick skeptisk efter karln en våning upp. Jag sa att jag helst ville ha något i blått, brunt och grönt. Så han kollade runt i sitt lager (som annars är STORT! Då menar jag med tanke på att det bara är sådant som blivit över) och plockade på mej en massa tapetrullar. 6 tapetrullar var vad jag klarade av att bära. De är ganska otympliga! Jag visste dessutom att sambon kanske skulle ha något att säga om jag skulle släpa hem mer än 6 rullar tapet...skräp! Tycker han, Fynd! tycker jag :) Jag frågade för säkerhetsskull försäljaren om han verkligen inte ville ha betalt. Han informerade att det är skräp för dem och att de bara är glada att bli av med det! Lycklig över att ha fyndat skräp förde jag ut rullarna till bilen, ringde hem till sambon och informerade honom om mina förehavanden :D Att jag fyndat skräp alltså.



Men att täcka alla sidor med tapet tror jag inte att skulle ha blivit bra. Så jag sökte bland mina gömmor här hemma och hittade några halvfulla burkar med färg som jag ansåg att passade mitt syfte!

Brunt, orange, blått, turkos, vitt, lila.... Men basen var i alla fall blått, brunt och grönt. Grönt hade jag ju förstås inte hemma. Här uppe syns min första sats med sidor. Jag har gjort några fler, men de har jag inte på bild. Då lyckades jag vrida på skruvarna och muttrarna inne i hjärnan så mycket att jag fattade att om man blandar blått och gult så blir det grönt....

I alla fall så är de färglagda på båda sidorna. Jag höll noga koll på att jag började med en färg, tog en annan på andra sidan, använde samma färg på följande papper. Eftersom de skulle komma på samma uppslag. Sedan en ny färg på följande sida, och så vidare.... Första pappret som jag färglade så tyckte jag att det skulle räcka med att färglägga sidorna på sidan. Sedan struntade jag i det och färglade allt. Tur det! För det var svårt att få en annan bakgrund som täckte den vita rutan i mitten :o

När jag sedan limmade dit fotona så dekorerade jag med tapet och restpapper, samt en massa annat som jag hittade i mina gömmor. De kan ni se på bloggen om scrap booken. Länken finns fortfarande överst på denna blogg :)


Sist men inte minst! ....eller, tja, små är de på bilden förstås :o Fotografierna! Jag hade tre olika storlekar. Vanlig fotostorlek. Den där 15x13 cm, eller vad det nu är. Sedan hade jag en storlek som var mitt i mellan. Det rymdes 9 foton på en A4. Den minsta storleken är den som syns på bild. 35 bilder på en A4. De två sista printade jag ut med min printer. De "vanliga" beställde jag från en fotobutik.

Det var en hel del foton! Sambon frågade om jag tyckte vi hade för mycket färg i printern :p Ups! Nåja.

Efter att alla foton var beställda eller utskrivna så gällde det att samla rätt foton i rätt kategori. Det var inte heller lätt! För jag hade ju valt ut foton som passade en specifik kategori. Men sen när jag skulle kategorisera så verkade vissa foton inte passa någonstans, eller så passade de på flera ställen! Tror jag hittade på en helt ny kategori sist och slutligen :)

Det gällde ju att få alla foton att rymmas sen också! Det skulle inte ha varit så dumt med de där stora scrap bookarna i alla fall! Några enstaka fotografier fick åka tillbaka i lådan. De hade helt enkelt inte rum i scrap booken.

För att summera ihop :)

Det var roligt! Det var inte billigt! Man kan göra det billigare om man bara vill, men det är i alla fall inte billigt! Det är tidkrävande! Det krävs att man kan tänka om, ibland passar helt enkelt inte det man har tänkt sig.

Det är helt klart något som jag vill göra flera gånger :)

tisdag 2 februari 2010

Islyktor, flera färger

Det ger egentligen ingen bra bild av islyktorna det här. Men under natten har det varit snöstorm och allt är täckt med snö! Utöver att det har snöat en massa så har gången till trappan blivit plogad. Detta betyder att en islykta är sönder och en är försvunnen. Jag skulle bara hastigt ut på trappan för att ta ett hastigt kort. Två lyktor var borta! Den blå och den turkosa (eller vad det nu sist och slutligen blev för färg, målet var turkos). Jag sopade lite i snöhögen närmast där den hade varit och fick napp, hittade den blå! Den turkosa är fortfarande försvunnen. Men man står inte på trappan utan utekläder och gräver i snön när det är -10 grader om det verkligen inte är frågan om liv eller död. Så jag tänkte att det får vi ta sen då om vi vågar oss ut.




Hur som helst. Den här rosa, skulle egentligen vara röd men färgen bleknade när den sattes i frysen. Det var inte tillräckligt kallt för att det skulle frysa ute. Men nu när jag ska ta kort på dem så är det minsann kallt så det räcker! Och snö så det blir över...men det är en annan sak.

Hur som helst. Den här är gjord i ett 5 liters ämbar. Det var meningen att den skulle ställas på trappan och hålla tummarna för att den bara frös runt kanterna. Jag tänkte snabbt om och sänkte ner en mjölkburk i mitten. Att sänka en mjölkburk är annars ett projekt för sig! Tur så hittade jag en burk med stenar :) Bra med pysselmaterial som är tunga!

Eftersom vi fick sätta allt i frysen så var det bra att vi hade mjölkburken där. På bilden har lyktan gått sönder men jag har plockat ihop den efter bästa förmåga. Ljuset försökte jag inte ens tända! Enligt samma anledning som ovan: "man står inte på trappan utan utekläder och gräver i snön när det är -10 grader om det verkligen inte är frågan om liv eller död"



Den gröna är gjord i en bakform. Ett försök gjordes att göra en islykta i en bakform med löstagbara kanter. Fungerar inte. Vattnet bara rinner igenom. Så det behöver ingen annan pröva på! Jag prövade med två olika former med löstagbara kanter. Icke! Jag får bara inse att smet inte är så rinnande som vatten.

Den gröna färgen blev också lite ljusare efter frysning. Problemet med hålet som jag hade förut var enkelt att lösa: Fyll inte formen ända upp! Tänk att jag inte kom på det själv....

Idén att sätta kvistar i formen kom min syster på. Nu använde jag inte den metoden, och den metoden ovan har jag inte heller kommit på. Det var en kille på 5 år som såg stenarna jag hade sänkt ner mjölkburken med och kläckte ur säg att han skulle rada den på botten av kakformen. Idén var så fullkomligt fantastiskt bra så jag visste inte varför jag hade missat den! Såklart att vi skulle dekorera kakformens botten! Det var fantastiskt lyckat! Det syns inte så bra på bilden, men det syns!

Det här pysslet tycket jag är fantastiskt roligt att göra! Det är kul med lite färg i tillvaron! För att få färg i tillvaron har jag använt karamellfärg. Jag har haft hjälp att komma på en del moment i dessa pyssel. Så jag tänker inte ta åt mej äran. Det är inte ens jag som har kommit på att sätta vatten i en kakburk och frysa ner :) Den idén har jag snott av min småkusin, och hon berättade att hon snott idén på internet. Goda idéer är till för att spridas!

Pysslet passar bra även för barn! Jag tror att till och med 1-3 åringar skulle tycka att det var kul med färgad is, de minsta kanske inte har samma förståelse för det. Men resultatet blir fint! Och oberoende vilken ålder så är det nog bra med vuxen-hjälp.