fredag 30 april 2010

Donits - ärligt stulen av Rosa Katten....ärligt och ärligt....men stulet!

Orginalbloggen (eller i alla fall var jag hittat receptet) är alltså Rosa Katten. Eftersom den är tagen därifrån tänker jag låta den gå i rosa :)

Donits

10 gr jäst
1 msk vatten
75 gr smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl






Glasyren
75 gr smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
röd karamell färg ,
strössel

1 l rapsolja till fritering

Tillagning, ca 20 st:na


1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.

3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.

4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.

8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg. Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.

----------------------------------------------------

Jag har nu prövat detta recept :) Lagom till första maj. Jag är bara på hälften än, har friterat och hållit på så jag är alldeles slut! En brännskada på armen till på köpet! Det skvätte lite olja, ser ut som ett myggbett som man får i början av sommaren, alltså bettet i mitten och rosa/rött omkring. Nåja :) Inget att klaga! Jag ha själv varit oförsiktig!

I alla fall, jag funderade först att halvera receptet, eftersom det är ett nytt recept så ville jag inte få så många donitser. Jag brukar annars göra munkar, enligt mammas recept <3>



Hittade ett pepparkaksmått som var någorlunda runt. Inte på den sida som är upp :) utan den som är neråt.

Ett annat pepparkaksmått fick vara den som tog ut hålen. Och du ska inte tro att jag gärna kavlade ut degen en gång till! Så du ska inte tro att jag tänkte kavla ut den en tredje gång! Nej nej nej!!! Det fick bli fyrkantiga donitser då! Det ger mindre rester :)

Här är mina fina donitser, sovande under täcket.

I väntan på att oljan ska bli varm. Det börjar gå vågor....

...så jag slänger i ett testsubject.....nja, ingen riktig sprutt...

men efter en stund bubblar det rejält! Här blir det fyrkantiga donitser i rasande fart :)

Klara, väntar på att få svalna så att de ska få glasyr över sig. De färdiga munkarna, de med glasyr på får tyvärr komma i ett annat blogginlägg.....när man sätter in en ny bild så blir den överst. Så ska man försöka dra den neråt....it takes forever! Så enklast blir att den får komma själv sen :) Ska ändå inte glasyra dom idag. Klockan är strax över midnatt....så går det när man ska fritera donitser efter kl 9 på kvällen!

Här har vi i alla fall några praktexempel på hur donitser ska se ut :) Runda och fina!

Jag sockrar en del av dom. Först ett varv i sockerbad....

...sen på en tallrik!

Enligt receptet så skulle det vara 20 stycken munkar....någonstans gick det definitivt fel! Jag har med all säkerhet över 60 munkar här :o Oh...förlåt, donitser!

De där små plupparna friterade jag också. Den här måste jag bara ta kort på för jag funderade vad som hade hänt med den i mitten :) *fniss* Ser lite uppblåst ut! Det gick inte att vända på den heller ;)

Dom här rullade jag alla i socker. Vad heter det när de är så här små?

Donits


Plupp?

Nå betyget då? Tja, inte slår dom mammas munkar! Jag föredrar nog dem alla dagar! De här är lite som att äta luft.....och doppar man dem i socker så är det som att äta luft med socker. De smakar inte så mycket. Jag funderade på att sätta kardemumma i degen, men det var efter att jag hade kavlat ut den så jag lät tanken passera. Lite kardemumma skulle nog inte vara fel!

Inte smakar de illa på något sätt. Men ska jag äta kalorier så ska dom smaka mer än det här. Det är min åsikt :)

Glasyren kommer jag inte att färga med karamellfärg utan med blåbär eller andra bär. Så kanske de smakar annorlunda då! Eller så kanske jag har en annan åsikt bara jag äter några donitser till mjöden :) Som ska vara klar lagom till måndag, by the way. DET ser jag fram emot!






onsdag 28 april 2010

Vinterpyssel

Haha, nu är vintern förbi :) Men jag har inte satt in nåt vinterpyssel! Inte nåt påskpyssel heller för den delen. Det är för att jag inte har bilder på något av dem, men jag återskapar dem och tar bilder och gör bloggar efterhand nu när jag har tid :) Det blir väl bra?

Nu har jag pysslat och fotat så nu ska det tammetusan vara en bild till varje mening :) Typ.

På vintern har man alltså mössa på huvudet. För det är kallt. Därför ska vi pyssla en mössa att sätta på huvudet! Detta pyssel ska vara lämpligt för barn över 3 år så vi sätter oss inte ner och stickar en mössa :) Men vi kan pyssla en tofs!


Till det behövs två rundlar. Storleken spelar inte så stor roll, det beror på hur stor du vill att slutresultatet ska vara. Dessa är typ 5½ cm i diameter, hålet är 1½. Passligt för det barn som inte är så villig att pyssla. Det räcker bra med tre färger till en sån här boll!

Så behövs garn förstås! Jag tänkte försöka få 4 färger i min boll. Röd grön, gul och brun. Börjar med brun!

Sedan gul. Ett tips är att sätta rundlarna olika färg. På det sättet kan barnen i lugn och ro lära sig hur de ska göra, "stick in tråden på gröna sidan". Jag märkte att det var lite problem med det. Barnen ville gärna sticka in tråden på den sida som var närmast, oberoende var tråden hade kommit ut. Så var jag ouppmärksam så kunde det bli en hel del sprättande :/ Helt onödigt! Och inte så inspirationsframkallande! Ett annat tips är att sätta dubbel tråd. Det går snabbare och de där barnen som inte har så mycket tålamod blir fortare färdiga. De barnen med massor av tålamod och som tycker att detta är kul kan göra en tofs modell större :) Dubbla alla mått bara!

En nål är inte så dum idé när det börjar bli trångt i hålet. En trubbig med stort hål så att man bra får in garnet. Sätt nålen i mitten av garnet så blir det automatiskt dubbeltråd, samt nålen trillar inte av. Bara att klippa av nålen sen, öglan ska ju ändå bort.

Här kommer nålen :) Snart är tofsen klar!


Nu är tofsen nästan klar. Oj vad besvikna nästan alla barn blev när de kommit såhär långt. Deras tofs var ju inte alls lika mjuk som modellen! Jag fick helt enkelt förklara att vi inte är klara än.

Utan nu ska vi klippa tofsen! Klipp längs med yttre kanten.

En annan vinkel :)

Ja, följande besvikelse var ju här då. Tofsen var ju hård i mitten. Så jag fick förklara igen!

Först måste vi knyta ett band i tofsen så att den inte ramlar i bitar! Bandet ska mellan de båda paffbitarna (som jag har gröna därför att jag inte hade vitt hemma helt enkelt :))

Jag brukar vira det runt två varv för säkerhetsskull, och knyta dubbelknut.

Så bandet är på plats!

Då ska vi klippa bort paffet. Jag klipper aldrig ända ner till mitten, eftersom jag en gång råkat klippa av bandet som höll ihop tofsen! Det räcker med att man klipper halva vägen och river resten.

Klart! Tänkt vilken lycka! NU var tofsarna precis så mjuka som modellen :)

Nu är tofsen klar, men jag pratade om mössa! Nu har jag faktiskt fuskat, jag har "photoshopat" ihop en bild. Eller egentligen har jag använt paint :) Jag har tagit en bild på mej, en bild där jag inte liknar mej själv, eftersom jag vill hålla bloggen anonym. Därefter har jag ritat en mössa och klistrat in en bild på tofsen.

Det som jag BORDE ha gjort var att jag skulle ha printat ut bilden (vilket jag inte kan eftersom jag inte har någon färg i min printer), mätt hur stor mössa jag behöver till storleken på bilden. Ritat en mössa-modell som passar den storleken (och då ska de övriga utprintade bilderna i detta pyssel vara ungefär samma storlek!), klippa ut en mössa till min bild och färglägga den enligt mina önskemål. Därefter BORDE jag ha klistrat mitt foto på en hårdare pappskiva, därefter klistrat min mössa på den, och se till så att mössan verkligen sitter som den ska! Brukar du t.ex. ha din mössa utanpå huvudet när du är ute? Eller brukar den vara nerdragen över ögonen? Var ska mössan vara? Efter det BORDE jag ha tagit min nål, tryckt två hål ca. 1 cm ovanför mössan. Trätt in det ena bandet (som blev efter att jag knutit ihop tofsen) i ena hålet och det andra bandet i andra hålet. Dragit åt och knutit fast tofsen på "tavlan" med en knut på baksidan.
Här är alltså en bild av slutresultatet. Man behöver inte ha namn på dessa pyssel :) Eftersom en bild säger mer än tusen ord :) Det blev jätte fina resultat! Synd att jag inte har en bild på det resultatet....nå, jag har en bild på mej :p Något annat skulle jag i och för sig inte ha satt ut här i alla fall :) Enligt min filosofi: Inga bilder på nätet av någon som inte vill ha sina bilder på nätet. Och barn vet inte vad de säger ja till när det gäller bilder på nätet, därför är det nej för mej!

måndag 26 april 2010

Bettans hälsolimpa


Namnet kommer av att jag fått detta recept av en Bettan. Jag tiggde det åt mej :) Jag har hittat flera olika hälsolimpor, men som Bettan sa, det är bara att ta vad man har! Bar att byta ut efter vad man har hemma.

Detta recept räcker till 3 aluminiumformer, i formfranskastorlek.

2 dl grahamsmjöl
2½ dl vetekross
3 dl rågmjöl
5 dl semlemjöl
2 dl müsli (med russin)1 dl linfrö, krossade eller hela
1½ dl vetekli
1 dl havrekli
3 dl vetemjöl
1 msk salt
4 tsk soda
4 dl sirap (ev. lite mindre)
1 l Adidofilus eller yoghurt

Blanda allt tillsammans. Degen sättes i brödformarna och gräddas i 175 grader ca. 1 h 15 minuter. Eventuellt lite längre, ca. 15 minuter till.


Det där med att man eventuellt kan lägga lite mindre sirap stämmer nog. Jag la inte fullt 4 dl sirap, men det är nog väldigt sött. Gott! Det är inte frågan om det :) Men aningen för sött tycker jag. Vetekross hittade jag inte i butiken, så jag satte rågflingor :) Linfrön bytte jag ut mot solrosfrön, för det hade jag hemma. Sedan satte jag i lite kummin, eftersom det ska vara bra för magen :)

Enkelt att baka! Allt i en skål och rör om! In i ugnen! Grädda! Avnjut! Jag har redan tagit en bit :) Så mycket som saknas från övre bilden :p Otroligt gott med smör på! Egentligen behövs inte smör, men smör på nygräddad limpa eller semla.....mmmmmm!

Jag lämnade mina bröd på eftervärme en stund, bara ifall att. Tyckte inte att de behövde vara den extra 15 minuten, men tänkte att de kan vara på eftervärme.

söndag 25 april 2010

Det är såhär som mjöd ska drickas!

Mjöden är egentligen inte klar än, den blir klar imorgon. Men alla russin hade flutit upp och enligt min mamma (i alla fall enligt vad jag minns!) så är mjöden klar när russinen flutit upp! Så jag smakade. Gott gott gott!!!

Jag smakade lite till. Gott gott gott!

Jag tog ett stort glas från skåpet, tog min halvliters colaflaska (som fått vara flaskan där jag har min mjöd....jag vill helst ha 1½ liters flaskor, men jag hade inte tillräckligt många.) och började hälla. Jag hällde och hällde och hällde...till sist var det bara "bottensatsen" kvar i flaskan. Den hällde jag ut. Jag tog med mej mjöden och satte mej på balkongen. Som tilltugg hade jag en hemlagad donits. Jag tog en tugga av donitsen, blundade med ansiktet vänt mot solen och drack min mjöd.

Den tog mej tillbaka flera år :) När jag var hemma hos mina föräldrar. Jag sitter vid utebordet, det är just då i sina bästa år, utebordet. Jag dricker mammas mjöd och äter mammas munkar. Jag känner mej glad!

(recept på donits och mjöd (för den otålige så finns mjödreceptet på farinsocker paketet) får komma i en annat blogginlägg :) Detta är bara ett kort inlägg)

lördag 24 april 2010

Fixat ett par byxor

Jag matchar min köksinredning :D Om det nu är något att eftersträva :)

Orsaken är egentligen väldigt enkel. Jag hade ett par vita byxor var tyget hade blivit tunt och började gå sönder mellan låren. Snyggt att gå omkring med ett hål i byxorna just där alltså! Men annars var byxorna relativt hela. Jag märkte att de hade börjat "spricka" på några andra ställen också, två eller tre. Hur som helst så ville jag alltså lappa byxorna mellan benen, men en lapp där är inte så snyggt, tycker jag alltså. Så jag hade satt dem åt sidan i väntan på att en bra idé skulle dyka upp. Igår städade jag pysselrummet och hittade byxorna (som jag hade glömt bort att jag hade där, i väntan på en bra idé). Jag hade tyg över efter att jag hade klätt om köksstolarna (följ länken ovan om ni vill se) och hade bestämt att det tyget skulle jag sy byxor av. Nu satte jag plus mellan byxor och tyg!

Synd att jag inte kom på att dokumentera redan från början :/ Hur som helst så satte jag mina byxor på ett tapetpapper. De där udda som jag tidigare hade tiggt åt mej från kakel och tapetbutiken. Jag ritade runt det jag ville ha med annat tyg och satte sen till några centimeter redan på mallen, annars skulle jag med all säkerhet glömma det :p

Jag hade bestämt att jag ville ha kamouflagetyget mellan benen, såklart, sedan upp mellan bakfickorna och sedan på framsidan på något sätt. Tänkte först att jag skulle sätta det som på baksidan, mellan fickorna, men såg att tyget höll på att spricka just vid fickorna, så jag bestämde att det skulle täcka fickorna, men inte den där fliken som stänger till fickan (har den något namn?). Sedan har knäna redan ett extra lager tyg, av någon anledning, så jag tänkte att kamouflagetyget skulle få fortsätta nedanför knäna.


Det här är bilden jag hade i mitt huvud :) Och eftersom jag har bild på det så är det slutresultatet! Så här klar var alltså inte min bild i huvudet....utan något ditåt. Jag är i alla fall nöjd med resultatet :D

Här är baksidan. Den funderar jag fortfarande över. Visst, byxorna är i användning så det är inte frågan om det. Jag tycker bara att min rumpa hamnar i lite för stort fokus. Men jag vet inte hur jag ska göra för att det ska bli på annat sätt. Funderade att sätta lite till kamouflagetyg, men vet inte riktigt hur. Kanske på andra sidan fickorna....idéer?

Jag insåg direkt efter att jag hade bestämt att jag skulle täcka fickorna på framsidan med tyg, att det skulle bli problem! Hur stort problem det skulle bli visste jag inte då :) För det var till och med mera problem med det här än jag trodde! På högra sidan finns förutom fickan en liten ficka var mobiltelefonen får perfekt plats! Den ville jag inte ha täckt med kamouflagetyg. Jag skulle alltså behöva klippa ut ett hål och få det snyggt runt den lilla fickan. Jag sparade det så länge jag kunde :) Men när allt annat var klart så nålade jag fast tygbiten, kände med fingrarna var fickan var, ritade med tavelkrita ut fickan, gav den lite sömnsmån och klippte ut en rektangel. Sedan klippte jag så att det gick att vika kanterna bakåt för att inte tyget ska börja sprätta. Jag nålade fast, sydde med möda fast den och vände byxorna ut och in. Jamen hallå! Den lilla fickan finns PÅ den stora fickan! Man kan alltså inte bara sy den dit rakt upp och ner som jag hade gjort! Nej! Man måste sprätta lite för att få den stora fickan loss från byxorna så att man kan komma under med symaskinen så att man inte syr fast den stora fickan! Förstås......Det var alltså bara att sprätta. Jag kände att jag inte fick symaskinen inkrånglad som jag ville, utan att jag skulle sy fast fickan igen. Men jag bestämde att jag ska i alla fall försöka! Går det inte får jag sprätta igen och sy för hand. Det gick :) Mirakulöst nog gick det! Lite fick jag sy för hand, men det var bara där jag missat med symaskinen. Gud va nöjd jag är!

Runt dragkeden var ett annat problem. Ett problem jag inte ens hade tänkt på! Först funderade jag på att sy runt dragkeden, alltså så att det skulle vara vitt där innanför sömmarna, så att säga. Sen kom jag på att det kommer att bli för stort fokus på det. Och är det nu något man inte vill så är det att dra blickarna dit, så att säga. Så jag tänkte att jag syr så att det så långt som möjligt är endast kamouflagetyg. Det var hur enkelt som helst! Enda tills jag kom på att jag ville ha den där lilla sömmen som markerar att där finns en "drakgeds-lucka" eller vad jag ska kalla det. Den sömmen går inte till insidan av byxorna utan ... ingen aning! Så jag tänkte att jag kan ju inte sy den då så att jag syr fast alltsammans! Så jag sydde endast i kamouflagetyget. Det gick bra, tills jag kom till slutet. Då ville inte symaskinen som jag ville, därav en spetsig ända istället för två sömmar som går parallellt.

Fickan däremot var inga problem! Det största problemet var knappen, som skulle genom kamouflagetyget. Visst, jag skulle ha kunnat ta bort knappen och sy dit den igen, men lat som jag är så klippte jag ett hål i tyget, tryckte knappen igenom och fixade det genom att sy för hand! Fickan går diagonalt under fliken, så också kamouflagetyget. Fickans konturer sydde jag dit efteråt. Jag nålade igenom tyget med hjälp av fickans kanter på insidan. Sedan ritade jag med tavelkrita och sydde längs den.

En spegelbild av resultatet. Min vänster sida.

Min höger sida.

Lite tupp-moves. Fortfarande höger sida.

Och en bild tagen över axeln.

Sen tyckte jag att det var kul med lite benbilder :) Vänster ben

Höger ben!

Hela det här projektet är lite sekunda. Jag gjorde allt efter som. Jag började med att rita en mall. Sedan klippte jag ut tygstycket. Sedan funderade jag hur i h--vete man ska sy för att sy ihop bitarna så att det blir "byxor". Det krävdes att jag sydde ihop dem fel, sprättade, bestämde att jag ska sy dom direkt på byxorna, satte bitarna på byxorna och kom på hur jag ska sy ihop dom.

När alla bitar var ihop sydda så gällde det att fundera hur jag skulle få fast dom i byxorna. Jag har inga sömmar sydda enligt som man ska, det vill säga dubbelvikta sen sy. Utan jag har vikt det enkelt och sytt fast. Dels för att jag på en del ställen tydligen hade för lite tyg, och på andra för mycket. Dels för att jag började med det och det resulterade i att jag har 4-dubbelt typ på dessa ställen :/ Så det får hålla så länge det håller! Mina vita byxor håller i alla fall en liten stund till :)

Och mina vita byxor är inte så vita mera :) De är färgglada!

torsdag 22 april 2010

Födelsedagskort, inspirerat av mix and match :)

För de som inte har läst min blogg, så har jag haft att göra med en utmaning. Nu tänkte jag inte upprepa flera gånger, det räcker med att jag upprepat 4 gånger. Kika på mina senaste bloggar om du är intresserad :)

Jag höll alltså på att mixa dessa bilder så att det skulle bli ett bra resultat! Detta till en utmaning som jag inte skulle utföra ändå. Men när jag märkte att två av mina ex-kolleger fyllde år med bara någon veckas mellanrum, dessutom, ena en dag efter att jag hade jobbat där och den andra en dag före. Jag hoppade alltså in extra ett par dagar. Så jag tänkte att jag kan ju bara inte låta det glida mellan mina fingrar :) Utan klart att jag ska göra kort!

Detta är resultaten :) Ena har favoritfärgen blå, andra grön. Om de inte bytt sen senast jag frågade :p Så det var grunden. Sen såg jag till att det var 3 lila nyanser och 3 rosa nyanser som fanns på varje kort :)

Jag tycker att de blev riktigt söta :) Det är ett enkelt kort, det vill säga det går inte att öppna. Det var ett infall jag fick bara. Har inte gjort såna på evigheter. Så jag skrev ett kort grattis på baksidan bara :)

Här är dom båda. Lite olika är dom, men de går i samma tema.

Grattis till 'flickorna' än en gång :) Även om en av dem tyckte att jag skulle kunna beklaga istället för att gratta ;) Skulle det inte se så fel ut så skulle jag ha skrivit bakom hennes: "Jag beklagar din födelsedag" x) Men så kan man inte skriva :)

tisdag 20 april 2010

MIX AND MATCH! utmaningens slutkläm :)

Jag kom alltså i kontakt med en utmaning, som inte var åt mej, men som jag blev intresserad av. Ett kort innehållande 2 bilder, ett citat, ett tack, samt färgerna rosa, lila och silver.

Ni som läst mina tre tidigare bloggar vet redan detta :)

Jag har alltså endast klistrat ramen på bilderna till respektive bild, allt annat är löst. Jag hade fått så mycket ut av att flytta runt på bilderna som jag möjligtvis kunde, det började kännas svårt att komma på något unikt med två clowner eller två katter. Så varför inte mix and match? En clown och en katt? Ett stående och ett liggande? Jamen visst! Så ett tack som är stående och den handskrivna citatet, perfekt! Bilderna överlappar varandra och Tack överlappar clownen. Snyggt tycke jag!

Jag tänkte att eftersom jag inte har något att göra med själva utmaningen så prövade jag även att lämna bort citatet. Bara clown, katt och tack. Enkelt! Man skulle bra kunna lägga till andra detaljer, typ blommor, bling-bling-diamanter, vad som helst!

Samma bilder som ovan, men i annan form och med citatet med. Citatet fyller nog ut på ett sätt som gör att kortet blir komplett.

Förstås måste jag använda mina älskade flickor! Tycker att de är så söta! Och vad är det som säger att alla bilder måste vara lika stora? Flickan i sig är så stor så att något annat än att de verkligen överlappar varandra är uteslutet. Tack får vara på sned över hennes mössa :)

Lämnas citatet bort finns rum för ytterligare en bild. Tack får vara den som binder ihop alla bilder i mitten.

Med lite fantasi samt "våld och vaselin" ryms till och med allt som ska vara på kortet :) Plus en extra bild! Men då måste det vara bilder som tål att överlappas :)

Gillar skarpt sista bilden! Tycker det blev en bra kombination.

Låt er inspireras och kom ihåg: Sky is the limit!!

Om ni får inspiration från dessa kort vill jag gärna se resultatet :) Man kan lära av varandra! Och jag vill också lära av er!

Ja, för er som undrar. Det glansiga som är under kortet är ett bakplåtspapper, ett sånt där som man kan återanvända. Jätte bra att ha som underlag när man pysslar! Lätt att torka av och så vidare :) Så behändigt!