lördag 29 maj 2010

Plastpåsar? Ingen fara :)

Det här är inte ett pyssel jag har gjort. Det är ett pyssel jag har beställt och fått gjort åt mej :) Av min underbara kompis Lisa :)

Nu var det bara det att efter flitig användning så hade gummibandet i nedre delen av pysslet gett upp så hela grejen bara hängde där till ingen nytta.....vilket var oändligt synd för den var så praktisk!!

Vad är det då jag pratar om? Jo, en sån där smidig påse var jag kan samla mina plastpåsar så jag slipper ha dem slängande runt benen på golvet eller fult instoppade i någon låda där jag gärna har nåt annat fult undanstoppat. Så eftersom Lisa hade gjort en sån åt sig så beställde jag en sån till min födelsedag :) En födelsedag för ett visst antal år sen i och för sig.


Den var vackert diskret i vitt med beige blommor på sidorna. Men när gummibandet släppte och jag skulle sy i ett nytt bestämde jag mej för att pimpa den lite! Så jag målade alla blommor blå (endast konturerna), blombladen fick gröna konturer och de stora löven blev helt gröna. Snyggt tycker jag :)

Hur fungerar det då? Jo, man har en påse i tyg som ovan, som hänger i ett snöre av något slag.

Sedan behövs en plastpåse. Vilken som helst duger! Jag är inte ute efter att göra reklam, men det var den första påsen som kom i min hand.

Tygpåsen ska som sagt hänga i sitt snöre, men inte som på första bilden, utan som här, på en spik på väggen. Då är det lätt att trycka in plastpåsen i typgåsens övre öppning.

Tryck den så att den är enda ner! Den ska försvinna helt ur din åsyn! :)

Se! Snyggt och prydligt hänger den på min vägg :) Ingen kan ana att den innehåller en hel hög med plastkassar! Jag brukar trycka dit plastkassar tills de trillar ut där nere...det var säkert det som dödade gummibandet :p När plastpåsarna började trilla ut där nere även fast jag inte hade så många i påsen så visste jag att det var ett gummiband som givit upp.

Så här ska det se ut om allt fungerar som det ska :) Gummibandet ser till så att plastpåsen (-arna) hålls där de ska och de är lätta att ta när de behövs. Bara att fånga den som är längst ner och dra ut den! Smidigt värre! :D


Hur jag pimpade den? Med textilfärg. Nu är det nog lite reklam, men jag har gjort så mycket smygreklam för panduro så jag kan bra göra lite till :) Det är alltså därifrån som jag har köpt den. Jag är helt nöjd med den, även om jag inte har använt den så mycket så jag vet inte om den verkligen tål det den ska tåla. Jag får ge den lite ris om det visar sig att den inte gör det! Eller så kan väl ni risa och rosa?

Gullig bild är det på den i alla fall :) Det är alltså textilfärg för vita/ljusa textiler jag har valt.

onsdag 26 maj 2010

Lim

Jag har fått en upprepning av min tidigare lim-situation....Jag skrev då att jag inte varit med om det förr och inte efter det heller. Men när jag öppnade min limburk för någon dag sen så såg det ut ungefär lika! Bara att värre. Inte själva limytan, men locket (det fick jag diska helt och hållet) och kanterna som har halvtorkat lim på sig. Det är som mögel. Min fråga är bara, KAN lim mögla?

Det verkar i alla fall inte vara frågan om att det har kommit åt att torka, för det rann kondensvatten på locket. Troligtvis har det blivit varmt så att det uppstått kondens och möglet kan trivas. Men då är vi tillbaka till frågan: Kan LIM mögla?

Jag tog omsorgsfullt bort så mycket jag bara kunde från kanterna. Jag snurrade upp det på en pensel och sedan fick det åka i roskisen som jag har i pysselrummet. Därefter tog jag locket till köket och diskade upp det. Fortfarande, kan lim MÖGLA?

Om ni tycker att jag upprepar mej, så är det bara för att jag inte förstår, KAN LIM MÖGLA?

lördag 22 maj 2010

Blogg Candy Kalas hos Nilla


Nillas blogg har korsat 10.000 sträcket :) Så hon vill fira med oss!

Det här ar riktig candy för mej också, så såklart vill jag vara med i utlottningen :) Vill du? Titta in på Nillas blogg, så får du veta hur du ska göra!

fredag 21 maj 2010

Tävling - utlottning


Ett stort lyxigt fårskinn lottas ut från ARATORP. Man är med i utlottningen om man lämnar en kommentar och länkar från dem till mej. Ja, nog kan jag vara med i utlottningen av ett fårskinn :) De är ju så mysiga

Scrapmoment.com, maj månads utmaning!

Jag surfade in på scrapmoment.com och hittade en utmaning! Tydligen har de en utmaning varje månad, vilket jag inte visste om. Det är roligt med utmaningar så jag kanske borde hålla bättre koll på denna sida :) I alla fall så handlade månadens utmaning om studenten. Det gäller att scrappa ett student- eller examenskort.

Jag blev SÅ inspirerad :D Så nu gäller det bara att hitta någon som behöver ett studentkort ;)

I det här kortet har jag använt en hel hög med tekniker som är nya för mej. Det betyder inte att jag inte vetat om dem, nej, det betyder att jag aldrig använt mej av dem :) Redan innan jag tog mej från datorn till mitt pysselrum så bestämde jag mej för vilken stämpel jag skulle använda (det var enkelt, eftersom jag har endast EN studenten-stämpel) samt att jag skulle använda grön och eventuellt rosor. Samt att detta skulle vara på ett svart kort.

Jag har min symaskin på samma bord som jag använder som pysselbord, därför bestämde jag mej för att jag skulle sy en ram på det gröna pappret. Jag har köpt scrapbook-papper i grönt som jag aldrig använt. Jag köpte det till ett ändamål, men sedan använde jag andra papper i alla fall. Så nu dök jag in i dem! Hittade ett grönt som var så nära det jag tänkt att jag helt enkelt måste välja det! Sedan funderade jag att byta ut rosorna till en ljusare variant av samma mönsters grön. Men så hittade jag dessa rosor, vilka jag tyckte passade alldeles utmärkt till det svarta kortet och mitt färgtema. Flickan ville jag däremot göra lite girlygirl, för att bryta de mörka färgerna. Jag har färglagt hennes klänning med memento-stämpeldyna, samma sak gäller blommorna och nallen. Ansiktet och mössa är färglagt med ProMarker pennor. Hennes skylt (som jag inte kan förstå varför hon har? Någon?) färglade jag med två nyanser av blå memento. Jag färglägger med dem genom att trycka stämpeldynan mot ett återanvändningsbart bakplåtspapper och använder vatten och pensel.

Först ville jag att mössan skulle ha en gul prick, eftersom (i alla fall min) studentmössan har ett studentmärke där. Men sedan bestämde jag att jag ville ha en "diamant" där istället. Resultatet blev bättre! Det kanske syns att jag har försökt ge henne mörkare kinder? Vet inte hur bra det syns på fotot...jag ser det :) Men jag vet var och vad jag ska se på.

Ett Grattis ville jag att det skulle vara med. Det fick gå i grönt, enligt färgtemat. Jag valde att ha den utanpå ros-pappret, för jag tyckte det var snyggare än alternativet att ha det uppe i vänstra hörnet. Jag stack det lite under det gröna, det blev en snyggare helhet på det viset, tycker jag. Den är stämplad med memento stämpeldyna.

Innan jag började valde jag ut tre fjärilar som jag ville ha med på kortet. I slutändan så passade inte alla tre fjärilar så som jag hade tänkt. Men två fick jag in så att jag var nöjd. Jag ville även ha lite bling-bling, så jag satte 3 "diamanter" som går i storleksordning från respektive fjäril. Denna i övre vänstra hörnet.

Denna i nedre vänstra hörnet. De är lite suddiga kort, men jag tycker färgerna blev inte bra om jag använde blixt.

Inuti ville jag däremot inte ha svart. Det ska ju gå att skriva något i kortet! Såklart skulle det gå bra med silverpenna på svart bakgrund. Men jag ville ändå ha en annan färg där inne. Jag valde grönt. Från början ett vitt kopieringspapper som jag färglagt med grön memento stämpeldyna, genom att dra den direkt på pappret. Resultatet blev aningen mörkare än jag hade önskat. Men jag har endast dessa två gröna att välja mellan, och jag ville ha en färgskiftning, så det är allt jag har att välja mellan. Troligen skulle det ha blivit ljusare om jag valt att färglägga pappret enligt samma metod som jag färglade flickan, men vatten och pensel. Men jag tror att det är risk att pappret blir buckligt.

Lite bling även inuti, för att ta med lite av framsidan in i kortet.

Det som var nytt för mej är:
Sömmar på kort
Scrap-papper (eftersom jag alltid använt andra papper)
Fjärilarna
Bling-blinget (jag har använt bling i ett kort på en kurs, men det tänker jag inte räkna med här. Det var styrt pyssel)

Det var en kul utmaning :) Och det var kul att göra ett kort som är helt annorlunda det jag annars brukar göra!

torsdag 20 maj 2010

Nåldyna

Den här bilden är skannad :) Tänkte testa på nåt nytt, inte bara fotografera allt jag gör :p Resultatet är väl mindre lyckat förstås :) men helt ok!

Jag hade förr en annan nåldyna, en som jag av nån anledning sytt för hand. En i beige med röda sömmar :) Sned och vind, men som fyllt sitt syfte! Cutie gillade den! För den var enkel och inga sömmar som kom i vägen när man ska sätta in nålarna och så. Det är ju lite hårdare att få in en nål om man just träffar en söm, det är ju så mycket mera tyg där! Då menar jag 2-3 gånger mer tyg än på övriga nåldynan ;)

Jag gillade den också förstås, men jag har alltid velat ha en lite mera piffig nåldyna. Idag var jag till emmaus och kollade efter tyger. Jag hittade det sötaste nalletyget :) Kommer troligtvis att använda det just så här, i lappteknik :) För det var många många många nallar på den lilla kvadratmetern (ungefär alltså) som jag köpte.

Ja, så jag klippte ut en nalle, sedan letade jag bland mina tyger efter rött och vitt. Det röda är en restbit som jag troligen köpt på emmaus vid ett tidigare tillfälle :) Det vita är ett lakan som mina KÄRA katter har sett till att har en STOR (större störst!) reva i sig! Ni kan tro att matte (det vill säga jag) var allt annat än glad då! Men men, vad kan man annat göra! Det var bara att kassera. Små revor brukar jag faktiskt lappa :) Men jag märkte att detta tyg dessutom var tunt just där som revan var, så det var väl bara en tidsfråga.

I alla fall så hade jag tänkt att använda min gamla nåldyna och bara klä över den. Det hade jag som tanke ända tills nåldynan var inuti den nya nåldynan. Sen kom jag på att det inte går. Den nya nåldynans hörn (men bara ETT) blev utan vadd, och det blev inte bra att bara tillsätta lite vadd, för det kände man från utsidan att jag hade gjort. Så jag dissekerade min gamla nåldyna, tog tillvara all vadd och petade in den i nya nåldynan :) Voliá!

Jag radade nålarna runt nallen för jag hade inte hjärta att sticka honom i hjärtat :) Men det kommer väl att hända bara jag börjar använda nåldynan som nåldynor ska användas!

tisdag 18 maj 2010

Krya på dej

Ett krya på dej till min far efter en operation :) Jag var egentligen bara hem över påsken och hade inga pysselgrejer med mej. Och ingen hade kommit på att informera om att han skulle opereras ens en gång! Nå, det var inte något stort, men i alla fall.

Nå, jag hade dagen innan varit till Helsingfors och där köpt lite stämplar och annat. Dessa kom väl till pass när det var dags att göra ett krya på dej kort :) Puffs tyckte att mina "retro" stämplar sku passa pappa bra! Och färgen på kortet var blått eller blått, så enkelt var det.

Samma gällde när vi skulle stämpla "kramar". Vi hade dessutom att välja mellan typ kramar och kramar xD Ok, Carpe Diem tror jag också fanns :)

Ugglan! Puffs favorit!

Bilen, som vi färglade röd, för Puffs hade fått för sig att pappas första bil var röd.

Och apan, bara för att den var söt :D

Cutie "hjälpte" också till på sitt sätt ;) Hon höll sig stadigt undan! Hehe, är man inte intresserad så är man inte!

Alla stämplar är stämplade med blå memento, samma sak är bakgrunden färgad blå med memento. Stämplarna är färglagda med färgpennor. Ett enkelt kort :) För det måste bli enkelt!

lördag 15 maj 2010

Chans att vinna ett armband

Det har du om du besöker bloggen Veros Virriga värld :)

"Allt du behöver göra att att i en kommentar tala om vart du länkat om denna tävling, och skriv också vilket armband inom kategorin Armband du önskar. Må hända fylls det på med armband innan tävlingen ens är klar, men vinnaren får naturligtvis välja fritt när tävlingen avslutats."

"Tävlingen avslutas måndag 24 maj kl 14.00 och vinnaren meddelas under samma dag!"



Jag kan lägga en länk till armbanden här, men det lönar sig att gå in på Veros sida tycker jag :)

Det som jag har inom citat-tecken är direktcitat från Veros blogg!

(Det kanske inte är en utmaning :) Men den får ha samma tag för det! Hehe :))

fredag 14 maj 2010

Drinksnacks


Jag blev bjuden till grannen för att se på uttagningarna till melodifestivalen. Det var väl en tid sen, men jag har tydligen glömt att skriva om dessa små smakbitar :o

Det ska vara pesto i dem, men det hade jag inte hemma, och jag kom på så sent att jag skulle laga dessa så inget var öppet utom shell och st1 typ, så jag åkte dit. Nå, jag visste ju att de inte skulle ha pesto, men jag köpte vad jag hittde, och jag hittade pepparsmaksatt smältost. Det fick duga!

De blev helt goda :) Men jag har gjort dem senare med pesto, och det är helt klart att föredra! MYCKET godare!

Enkelt att göra dessa också. Kavla ut smördegsplattan. Bred på pesto, rulla ihop, skär ut lämpliga "rullader", jag plattar till dom när jag lägger dem på plåten, för jag får dem så höga annars. Pensla med ägg. Sedan in i ugnen, 5-10 minuter i 225 grader. Klart :)

onsdag 12 maj 2010

Hemlagad fil


Min syster Cutie var här under helgen (8-9.4) och hon köpte fil. Oj vad jag blev sugen på fil då :) Men inte vilken fil som helst utan hemlagad fil :) Sån som min mamma brukade laga när vi var små :) Eller små och små, så pass stora att vi kunde tycka att det var kul att mjölk blev till fil över en natt :D

Ok, så här gjorde vi. Först köpte vi en fil, för att få "filkultur" eller vad jag ska kalla det. Mamma förklarade att man behövde lite fil för att göra mera fil, och jag fattade inte varför man måste köpa fil för att sen laga fil av det, då kan man ju lika gärna bara äta det man köpt! Men kul var det i alla fall och minst lika gott :)

Ja, vi tog med en sked "filkultur" (alltså en sked fil) och satte det i en skål. Sen sku vi röra i filen så att den blev trådig, eller vad jag ska kalla det. Mera rinnig i alla fall. Och sedan fylla på med mjölk. Därefter skulle man lägga på ett lock. Vi använde tefat eller dessert-fat eller vad det nu var. Efter det var det klart :) Då var det bara att lämna det i rumstemperatur i ett dygn.

Ett dygn senare har man fil :) Som vuxen har jag lärt mej att äta fil med socker och kanel, värt att pröva! Åt med endast socker när jag var liten.

Färdig fil, gjord på ca. 1 msk köpt fil och resten mjölk. Sedan fick det stå 24 timmar i rumstemperatur. Enligt mina kolleger på jobbet så håller hemlagad fil 3-4 dagar i kylskåp. De var också vänliga nog att informera mej om att ifall filen har gröna prickar på sig så behöver jag inte ens smaka på den :) Den är gammal ändå!

Nu tänker jag inte ta reda på hur länge det tar förrän filen blir grön :) Jag kommer istället att ta reda på hur många gånger man kan "återanvända" filen. Det vill säga, göra ny fil. Har ett minne av att mamma sa att man kan göra fil 3 gånger, sen måste man köpa ny. Varför vet jag inte. Men det är väl så enkelt som: Gång 1, filen står framme ett dygn, Gång 2, litet av den fil som redan stått framme 1 dygn används på nytt och får stå framme 1 dygn till. Kanske.

Sen så kan man inte göra fil om det är åska i luften :) Då skär sig filen. Det har jag inte varit med om heller. Kanske filen också skär sig om man "återanvänder" den för många gånger? Hm....jag updaterar om jag kommer på något världsomvälvande :)

tisdag 11 maj 2010

Vad ska man göra?


När man öppnar limburken och det ser ut så här?

Närbild.

Kan lim mögla? Det är alltså frågan om EriKeeper, inte hemgjort potatis-lim eller nåt :/

söndag 9 maj 2010

Mask-sången

Det här är väl inget pyssel, men nåt man kan pyssla med när man har tråkigt :) Nämligen sjunga!

Här kommer en sång som jag tycker att är rolig :) Den är lite annorlunda text, om man säger som så. Det handlar om en kille/tjej som äter mask :D Sökte den på nätet och hittade en variant med "sluuuuurp"-ljud mellan verserna. Det kan helt klart göra sången roligare :)

Masksången

Ingen tycker om mig...
ingen vill ha mig ...
för att jag gillar mask!
Schluuuurrrp

Långa och slibbiga
korta och klibbiga
ligger dom i min ask!
schluuuurrrp

Biter av dem huvet
suger ur dem musten
kastar sedan skinnet bort!
Schluuurrrp

Ingen tycker om mig...
Ingen vill ha mig...
ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ vad mask är gott
schluuurrrp

Melodin är enkel, men jag kommer inte på någon annan sång som har just den här melodin, så jag vet inte vad jag ska kalla den. Skulle behöva sjunga in den och ladda upp det ;) Men även fast jag sku göra det så tror jag inte att det går att ladda upp ljudfiler här :p

fredag 7 maj 2010

Mjöden kommer på efterkälken!


Jag skulle ju skriva mjöden redan tidigare, men men. Som jag redan tidigare skrivit så finns receptet på farinsockerpaketet :) Så den som var intresserad....hann i alla fall inte laga mjöd.... för jag var så sen med det receptet också, satte det att publiceras en viss datum, sen märkte jag att det var för sent och ville ändra datum, men nej, då hade någon htlm-kod blivit fel :/ och jag fattar ju mej inte på sånt där! Varför var den rätt när jag publicera den första gången, men fel när jag skulle publicera den andra gången? Det enda jag ändrade var ju publiceringsdatum!

Nåja, mjöd! :)

8 l vatten
½ kg farinsocker
½ kg strösocker
2-3 citroner
1/4 tsk färsk eller torr jäst
Russin

Koka upp en del av vattnet och ös över sockret. För att få en mörkare mjöd använd endast farinsocker (1kg). Tillsätt resten av vattnet samt den pressade citronsaften. Tillsätt jästen i den ljumna (ca 40 grader celcius) blandningen. Tappa mjöden på flaskor efter 1-2 dagar. Tillsätt en tesked socker samt några russin i varje flaska. Trycket i flaskan ökar under jäsningen. Använd inte en för tät kork. Mjödet är färdigt om en vecka då den står svalt eller på 3 dagar i rumstemperatur. Förvara svalt och används inom en vecka.

En annan rekommendation som inte står på farinpåsen: Använd INTE glasflaskor! Trycket ökar under jäsningen och min mamma påstår att en av hennes mjödflaskor exploderade ett år! Mjöd över hela köket samt glasbitar! Jag har inget minne av något sådant, men jag tänker då rakt inte ta reda på! Ifjol hade jag en plast-mjödflaska som blev helt deformerad! Det var en colaflaska som buktade utåt. Så jag är böjd att tro på min mor! Inga glasflaskor vid mjödtillverkning! Tack :)

onsdag 5 maj 2010

Rosa Kattens Donitser


Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Rosa Kattens donitser :) Eller, jag kallar dem så eftersom jag har hittat receptet på hennes hemsida. Receptet finns på det inlägget så jag tänker inte upprepa mej. Då när jag gjorde donitserna så orkade jag inte göra glasyren samma dag, utan jag har faktiskt låtit donitserna stå ett antal dagar innan jag tog mej tid. NU har jag gjort glasyren och glaserat dem :) Det var enkelt, bara mixa alla ingredienser och doppa donitserna i smeten. Sen fick de stelna.





Man skulle använda röd karamellfärg för att få glasyren rosa. Det har jag inte hemma så jag använde blåbärssaft. Jag tog upp några blåbär ur frysen, satte en stund i mikron och hällde sen saften i glasyrsmeten. Det blev väl lite rosa-lila, men det är nyttigare än karamellfärg :) Om man nu kan använda ordet "nyttig" när man pratar om donits! x)

En bild utan blixt. Den framhäver det lila, men de var inte så här lila i verkligheten. Den andra färgen stämmer mera överens. Jag använde för första gången riktigt smör i sådan här glasyr. Har gjort liknande tidigare, men med margarin. Jag blev överraskad över hur stark smörsmaken egentligen är! Men det gör inget :) För jag gillar smör! :D

måndag 3 maj 2010

Pysselhjälpreda

Ja-a, det är inte bara jag som gillar att pyssla i detta hushåll :) I alla fall finns det en till som vill hjälpa till! Hjälpa....stjälpa....hur som helst ;)

Här hjälper Dinho matte att göra tofsar! Det är roligt och det är gott ;) Dessutom så luktar det intressant eftersom den bruna är fårullsgarn.


Vill ni se mera av min hjälpreda så får ni titta in på små sköna stunder :)

lördag 1 maj 2010

Påskpyssel för de allra minsta :)

Nu vet jag inte åldern på konstnären i fråga, så det tänker jag inte uttala mej om! Jag skulle gärna göra en egen variant så att jag skulle få en bild i min blogg, och för att jag verkligen sku ha ett hum om hur man gör, men nu har jag inte fjädrar hemma. Och jag tänker inte köpa fjädrar för att i maj börja med påskpyssel...no no no!

Det är alltså en fjäderkyckling, ett kort. Jag hittade inlägget i bloggen An ounce of creativity that is trying to tell you something.. ,sådär nu finns det två länkar till sidan :) Allt man skriver är automatiskt copyrightat, vilket ägaren av bloggen är vänlig nog att påpeka, så jag kan bara länka till sidan i fråga.

I alla fall, kortet! Det ser ut att vara ett A6 kort, vanlig kortstorlek alltså. Därefter har barnet fått limma fjädrar på kortet. Därefter näbb, fötter och ögon. För att få ögon, näbb och fötter på rätt ställe så behöver barnet nog vara över 3 år, men jag tror nog att detta pyssel är lämpligt också för de yngre barnen. Men lite hjälp så kommer väl ögonen och fötterna på rätt sida av kortet :) Och det är ju charmigt när det syns att barnen har gjort själv <3

Ska försöka på detta nästa år! Jag ser fram emot det!