lördag 27 november 2010

Ett ljus i mörkret

På min nästsenaste (jag har hunnit med en till kurs här efter det :) ) stämpelkursen lärde jag mej att stämpla på ljus :) Härligt!

Jag frågade om inte det är brandfarligt (förklaring följer) och hon som höll kursen trodde nog inte det, men att det nog egentligen var ett prydnadsljus. Mitt ljus, nedan, däremot kan jag ju direkt säga att är brandfarligt om man inte plockar bort blommorna :)

Här är alltså det färdiga resultatet. Hur jag skulle få dit grattis visste jag, det hade jag lärt mej på kursen, men hur jag skulle få dit blommorna, det luskade jag ut själv :) Det är inte så svårt!



För det första. Grattisstämpeln är stämplad på en bit silkespapper. Om jag minns rätt ska det göras så på riktigt, om jag minns fel så är det på ett annat sorts papper som är lika tunt. Men det fungerade bra med silkespapper i alla fall.

Därefter klipper man ut motivet och placerar det på ljuset. Se till så att stämpeln är svängd så som du vill att den ska bli! Det kommer inte att bli spegelvänt utan det blir exakt så som det ser ut när du placerar den dit. Sätter du den spegelvänd (eftersom du tror att den fungerar som en stämpel) så kommer resultatet att fortsätta vara spegelvänt.

När motivet är placerat där du vill ha det så ta en bit bakplåtspapper, smörpapper fungerade lika bra, och täck motivet med det. Biten ska vara så stor att den går runt ljuset och ändorna möts där bak. Ändorna blir ditt handtag! Håll bakplåtspappret, smörpappret, spänt.

Ta därefter värmepistolen, eller om du har en embossing...nu minns jag inte vad de heter...embossingpistol? Hur som helst, och värm motivet. Det kommer att se ut lite som när man embossar, motivets konturer kommer att ändra färg, en aning. När hela motivet är uppvärmt, ändrat till samma färg, ta försiktigt bort bakplåtspappret, smörpappret. Volia! Färdigt :)

Därför var min fråga, blir det inte brandfarligt eftersom man smälter in ett silkespapper i stearinet? Vad händer när man bränner det? Ramlar silkespappret in i lågan eller hur fungerar det? Hon som höll kursen trodde att det rinner ner som vanligt stearin, men hon var inte säker. Hur som helst så ska man ALDRIG LÄMNA ETT LJUS UTAN UPPSIKT!!!

Medan stearinet fortfarande var varmt tog jag två blommor (som jag på förhand hade valt ut) och satte fast dem med var sin brads. Eftersom stearinet fortfarande var varm så var det bara att trycka in dem. Det gick som att skära smör med varm kniv typ :)

Lite extra dekoration är ju glitterlimmet runt ljuset och över Grattis. Det var för att ge ljuset det lilla extra :)

Sedan behövs ju en fin presentask :) Synd så hade jag inte den brun jag ville ha. Jag ville ha en en matchande brun likt blommorna. Men det fanns ju inte...förstås! Så jag valde det näst bästa. En mörkare variant. Bandet runt är rött. Fast det ser svart ut på bilden. Imorgon ska min kompis få det :) Fast hon fyller först i mitten av december. Nå, bättre att hon får det lite för tidigt än att hon får det i april ;) ....det har hänt!

Ljuset med ett julmotiv ger ju en underbar julgåva :) Minns inte om jag laddat upp mitt stearinljus som jag gjorde på kursen....ska kolla det, men det blir en annan dag.

tisdag 23 november 2010

♥Sambon♥ pysslar♥

Pyssel har alltid varit min hobby, inte min sambos. Han kommer sen plötsligt på att han ska pyssla, ett julkort. Jag tycker att det är en jättekul idé :) Jag får äntligen dela min hobby med den jag älskar

Han hade en klar bild på vad han ville pyssla. Ett kort med en ficka på. Sen när han börjar så bestämde han i alla fall att inte ha en ficka, men han ville stämpla vitt på röd bakgrund. Vilket bara är möjligt om man embossar det.



Han väljer bland alla stämplar och tillbehör och fastnar för en ängel. Den stämplar han och embossar vit. Jag hjälper honom med det första gången, men redan andra gången så vill han pröva själv. Värmepistolen vill inte samarbeta, och jag lär mej att den har två värmesteg, steg I och steg II. Jag har alltid använt steg II så jag har inte ens märkt att man inte kan använda steg I. Men efter att vi bytte till steg II så fungerade det utan problem :)


Hur embossa då? Tja, det har jag förklarat förr :) Men aldrig fotograferat. Så här kommer det! Stämpla det som ska embossat, på detta kort stämplar sambon snöflingor. Övre raden är redan klar och nedre raden har han stämplat flingorna och strör nu på embossingpulver. Han stämplade med vattenstämpel, för att det inte ska synas färg igenom ifall embossingpulvret inte fastnar överallt.

Sedan tar han värmepistolen och håller den på lagom längd från kortet. Han värmer tills han märker att embossingpulvret börjar smälta.

Här syns att embossingpulvret till höger har smält, det är mera vitt, medan embossingpulvret till vänster inte har smält än, det är inte lika vitt. Akta fingrarna när du embossar! Det blir väldigt varmt!!



Inuti kortet ville han ha en tomte och ett god jul. Sedan funderade han om man även kan stämpla på vänster sida inne i kortet. Jag sa som det är, han kan göra precis som han vill! Det är hans kort! Endast fantasin sätter gränser. Därför ville han stämpla snöflingor även där. På andra sidan stämplade han och embossade blå snöflingor. Han tyckte att det blev lite mycket vitt så han ville bryta det med en annan färg.



God Jul embossade han i grönt. Stämpeln är placerad så att det ska gå att skriva vem kortet är från. På kortet har jag censurerat hans namn.

På framsidan finns texten: Jul - en tid för eftertanke, omsorg och värme.

Det blev lite svårt att läsa texten, synd... Annars en bra första stämpel och embossing :)

Resultatet blev så här :) Att sätta en blå pappersremsa längst ner var min idé. Men då skulle det ju vara just det, min idé, så min sambo funderade en stund och bestämde sedan att han ville ha två pappersremsor och att de skulle vara blå!

Ett fantastisk resultat för att vara ett första kort :) Och för att både stämpla första gången och embossa första gången :) Helt utan ett exempelkort och direkt på första försöket :)

Behöver jag säga att jag är stolt över min sambo? :)

söndag 21 november 2010

Pizza-box

How to make a pizza-box

Jag hittade den här sidan som länk på en blogg, som jag dumt nog har glömt vilken det var :/ Men jag ska hålla ögon och .... tja, ögon öppna för att jag ska hitta den och kunna länka bloggen här.

I alla fall, mitt box-försök kommer att komma. Men inte exakt just nu. Det kommer senare, när jag hunnit ta mig tid att börja pyssla :) Julkort står på turen, samt pyssel tillsammans med sambon ♥ Det var ju något jag inte trodde att skulle ske :) Men det var hans idé, samt min idé att hans alster ska skickas tills hans mommo som julkort :) Få se hur det går! Jag är förväntasfull! Äntligen får jag dela mitt största intresse med den viktigaste personen i mitt liv

Kan det bli bättre? :)

fredag 19 november 2010

Jello-shots

Vad ska man göra för spännande till en fest? Jag fick denna idé från friends, från ett avsnitt där Chandler just har blivit dumpad av Janice och Joe har födelsedagsfest. Chandler ska dela ut jello-shots, gröna sådana. Han är snart full, för han har inte delat ut dom utan intagit dom själv i ett försök att döva smärtan. Typ.

I alla fall meddelar Monica att det är "pure vodka!"

Jag vet inte om jag ska hålla med där. Jag har i alla fall 1/3 vodka i mina. Och jag tyckte precis att jag på nätet såg att man ska blanda ungefär 1/3 för att det säkert ska gelea sig. Man kunde väl sätta mer sprit, men i alla fall. "pure vodka" vet jag nu int om man får.

I alla fall. Jag använde gelatinpulver, saft av olika smak och sprit...av olika smak. Jag använde en hel burk gelatinpulver och 3 liter vätska, sammanlagt. Varför så mycket? Jo, för om jag gör en shot per man, så smakar man på en, gillar den skarpt! Så finns det inte fler! Synd och skam. Däremot om man smakar på en och inte gillar den alls, så kan man låta den vara! Enkelt så!

Det är 75 shottar, jag räknade inte hur många som fick slängas. Men nästan alla svartvinbär. ALLA melon, för konsistensen på dom var helt horribel!!! Många av citronen. Det var hallon-jordgubb och persika som var godast :)

Sen är ju ett helt företag att få drinken ur glaset :) Jag rekommenderar små glas, liten shot, och inte så starka! Det är inte bara att shotta den, den ska först fås bort från glaset, sedan tuggas och till sist sväljas! Men det är nog underhållande ;)

För en youtube-film av hur man gör, följ den här länken.

onsdag 17 november 2010

Grattis på födelsedagen!!

Ja, pyssel-time är det alltid ;) Så när jag blev bjuden att hälsa på en kompis som kommer att vara på en stuga inte långt härifrån, och fick veta att anledningen att de hyr en stuga är för att hans pappa fyller jämt just nu. Så bestämde jag mej för att pyssla en "neck-hanger" till en vinflaska :)

Min sambo frågade ju direkt om jag ens träffat pappan i fråga ;) Och det har jag gjort, en gång. Men en möjlighet att pyssla är något jag inte avböjer :) Och jag är lärd att ha med något när man hälsar på någon annan för första gången :) Jag har inte varit till stugbyn där de ofta vistas fören nu.

Såklart så kom jag på att fotografera efter att jag hade hängaren klar. Så någon beskrivning kommer inte att medfölja. Den kommer senare.

Det som behövs i alla fall är en modell, papper av en sort (i detta fall brunt) och av en annan sort (i detta fall randigt). Båda ska nog vara tjockare sortens papper. Man ritar runt modellen, klipper ut och sedan börjar man dekorera. Jag har modellen. Men chokladplattan jag köpte var större än modellen gav, så jag använde chokladplattan som modell. Med lite fantasi så kan du säkert rita en egen modell av denna bild :) Använd samma metod som när du vill göra en box eller tärning av papper, kom ihåg flikar att limma fast så att det blir tre-dimensionellt.

Det är viktigt att dekorera innan man limmar ihop hängaren. Annars är det svårt. Det finns t.ex. ingen "handgjort" stämpel på denna, för jag kom på det efter att ha limmat ihop den, och det har jag testat, det går INTE att stämpla efteråt.

Killen på bilden är en panduro omonterad stämpel. Carpe diem är en .... äsch nu har jag glömt vilken stämpel det är. Nå, jag kan ta det senare! Jag stämplade först Carpe diem, sedan gjorde jag ett till stämpeltryck på ett restpapper. Det senare klippte jag ut och la över det första, på detta sätt kom inte pojkens konturer över Carpe Diem.

Jag valde att inte färglägga pojken. Men jag ville blinga till löven samt Carpe Diem. Det har jag gjort med glitterlim. Två större löv som följde med en scrapbook kit har jag limmat i hörnet av pojkens bakgrund. Det bruna pappret med stämpeltrycket är limmat på en bit ljusblått presentpapper, sedan limmat på hängaren.

Själva hängaren, alltså den som kommer runt vinflaskans hals har jag dekorerat med prickar av grönt glitterlim. Sedan är det bara att sätta i chokladplattan (som varit i under alla bilder utom den som är sist) och ge bort en vinflaska, glöggflaska, en flaska med olja.....vinäger....vad som helst! En flaska med hemlagad saft?

Pappret jag använde som är randigt är scrapbook papper, det har tryck på båda sidorna. Det tryck som är på insidan är inte i min smak, men det gör inget eftersom det inte syns :) Det var väl dödsskallar och sånt på det.

Vinflaskan är utbytt till en vitvinsflaska :) Eftersom jag fick reda på att födelsedagsbarnet inte dricker rött vin :)

Hoppas det uppskattas!

Ja, varför Carpe Diem och inte grattis? Tja, jag vet inte hur det är med dej, men jag tycker att ju äldre man blir desto mindre bryr man sig om sin ålder. Istället gäller det att ta dagen som den kommer och njuta av det man har här och nu :) Inte hänga upp sig på hur gammal man blir. Det är hur ung man känner sig som räknas :) Alltså, Carpe Diem! Fånga dagen :D

måndag 15 november 2010

Grattis på 21 års dagen!!

Jag har varit på kurs och lärt mej att göra kort som man viker två gånger, så att det blir en tredjedel av ursprungs längden. Den är därefter vikt diagonalt så att "vingarna" är endast halvor. Som ni ser på bilden. Jag kan tillägga en förklaring senare :)

Jag konstaterade att jag endast har rött och ljusblått band hemma. Så valet av kort blev ljusblått. Jag gillar egentligen inte ljusblått, det blir så....omanligt. Kanske för att det är förknippat med baby-blå? Jag vet inte. Men det var blått eller rött, och jag hade redan gjort två kort av rött band, så jag ville variera lite.

Insidan dekorerade jag med trianglar av blå rosor, och i mitten ett vitt papper där jag färglagt kanterna blå. Texten fick också gå i blått. Jag täcker över namnen på de som önskar :)

Utsidan är två trianglar som tillsammans bildar en fyrkant. Här ses den ena triangeln tillsammans med den runda stämpeln som kommer mitt på kortet. Jag har inga runda stämplar alls, märkte jag, utom ett pokerchips. Så detta är ett pokerchip där mitten är borttagen, samt symbolerna för ruter, hjärter, spader, klöver och ersatts med siffran 21.

Kortet går i blått och grönt. Eftersom jag inte hade några fina papper som är blå.

Personen i fråga fyller inte än, men han fick kortet på söndagen tillsammans med sin gåva :) För det är inte sagt att jag ser honom innan han fyller nästa gång!

En liten bekännelse....jag hade glömt att han fyller snart :p Det var en gemensam bekant (bekant från min sida, vän från hans) som påminde mej om det :o Jo...ja har säkert vetat eftersom jag varit på hans födelsedagskalas nån gång ;P Men jag har glömt!!

lördag 13 november 2010

Nu är det dags för lite sprit!

Jag har nu haft 5 på varandra följande inlägg för barn under 3 år. Dags att väga upp det lite tycker jag :) Nu kommer alltså ett inlägg för barn över 18 år ;) Eller, egentligen när det är starksprit så är det "barn" över 20 år.

Jag hittade i Jamie Olivers kokbok ett recept på hur man gör vodka melon. Det lät intressant, jag har haft det på min "to-do"-lista länge redan. Nu var det en kompis som pratade om att använda melon och vodka, så jag kom på min idé igen! :)

För det första insåg jag att vi behöver en så liten melon som möjligt! Meloner är inte små, denna var den minsta jag hittade, den väger drygt 4 kg. För det andra så läste jag på nätet att man ska reservera ca. en vecka för detta! Jag hade 2-3 dagar. För jag hade för mej att det skulle gå på två till tre dagar. Det gör det ju inte märkte jag :p


Lite bilder för att avbryta textflödet :) Jag tog en liten kniv och skar ett hål i skalet, så att jag kom ner till melonens kött.

Det var enkelt att skära ut en bit :) Jag tyckte det såg fint ut så jag har många bilder på det ;) Vänta! Det kommer en till bild!!

Här ser vi hålet i närbild ;) Hehe

Man kan väl trycka ner hela vodkaflaskan, men jag skulle inte ha så mycket vodka i melonen. 3 dl tyckte jag att skulle vara helt bra. Det kanske melonen skulle hinna suga upp. Jag tryckte ner en tratt.

I tratten hällde jag spriten. Jag hade inte smaklös så det är transbärssmakande sprit. Passar rätt bra med melon, om jag får säga det själv :)

Enda problemet var att melonen inte riktigt ville dricka nån sprit! Nykterist-melon? Helt klart! Tänkte att det kanske hjälper om melonen får luft, så jag skar upp ett till hål, notera till nästa gång: GÖR INTE så! Spriten rann ner i melonen och ut genom det andra hålet, fast det betydde att spriten måste rinna uppåt. Jag tror att det var nog ca. 2 dl sprit i melonen sist och slutligen. MEN den mesta spriten var runt melonens hål. För att spriten ska sprida sig så måste det nog ha fler dagar på sig, tydligen.

Jag kan bra göra om experimentet :) Men jag gör som jag gjorde nu också, jag satte melonen i en bunke! För på så sätt så kunde jag fånga upp spriten som runnit ut. Inget för spontanfesten som man drar igång 3 timmar innan en utekväll! Men som en extra krydda till en fest som man planerat länge kan det vara kul!

En bild, väldigt klippt! Av melonen när den är "färdig" :) Bilden är tagen av min kompis S och stulen från facebook. Jag kommer att meddela henne och hon har möjlighet att säga att den inte får användas :) Men det är den enda bilden som melonen är uppskuren på. Jag får ta min dom :p

Drick alkohol med måtta!!