måndag 31 januari 2011

Ketcshupsmammans midsommarpaj


Jag hittade ett pajrecept en gång när jag surfade bland mina bloggar. En av mina favoritbloggar hade ett recept som jag valde att skriva ut och spara. TUR var ju det! För nu är hela hennes blogg borta :( Jag får inte upp den! Om den kommer tillbaka och det bara är ett temporärt fel så rekommenderar jag den bloggen :) Bara att söka på ketcshupmamman på google!

Jag skriver receptet som hon skrivit det, eftersom jag inte kan länka det.

"Pajdeg

Lite mindre smör än vanligt
En medelstor potatis som ersätter det förlorade smöret
Salt
Tre deciliter mjöl
Lite vatten

Riv potatisen, blanda med resten, tillsätt vatten, klafsa ner allt i en vanlig pajform, kyl, pensla med ägg, tortera lite medelt gaffel, ha i ugn på normal pajdegstemperatur tills den blir gyllenbrun och färdig ty den ska icke i ugnen ännu en gång.

Pajgegga:
Två till fyra kycklingfiléer (lite beroende på om det är kycklingkyckling eller godzillakyckling). Laga till dem och dela dem i mumsiga munsbitar

Blanda tre deciliter créme fraiche, lite mer än en halv deciliter chilisås, någon tesked curry, salt, samt ett par pressade vitlöksklyftor. Smaka av och häll i för mycker curry. Säg "hoppsan".

Finhacka lite mer än en deciliter röd paprika, lite mer än en deciliter grön paprika, en deciliter syrligt äpple samt gul lök i lite mindre mängd. Ta eventuellt lite mer paprika, det är ju så nyttigt. Ångra dig när du hällt i paprikan för så jävla gott är det inte.

Blanda ihop kyckling, grönsaker och créme fracheblandningen till det ser ut som kattmat. Lägg kattmaten i pajformen, dekorera skiten med större bitar paprika och le vänligt när folk säger att den är god.

För det är den faktiskt"

:) Jag älskar hennes sätt att skriva detta recept! Jag skrattar många gånger!

Jag skriver inköpslistan här nedan (det fanns inte på hennes blogg, men det underlättar för er som ska iväg och köpa ingredienser nu :) ):

2-4 kycklingfiléer
3 dl créme fraiche
½ dl chilisås (finns säkert inte i så små burkar :) Men i alla fall)
Curry
Röd paprika
Grön paprika
Syrligt äpple
Vitlök
Gul lök

Det ÄR gott :) Helt fantastiskt! Jag hade bort vitlök och gullök :p Den ena för att jag inte vill ha den rå, och den andra för att jag inte vill stinka idag :) Känner inte för det! Vet inte om jag fick fram "kattmatslooken" på bilden :) Men ni överlever väl med min snabbfotade bild :)

lördag 29 januari 2011

Möblera om

Jag älskar att möblera om :) Att få en ny och fräsch lägenhet bara genom att byta plats på möbler :) Samma gamla möbler, men en helt ny layout, så att säga.

Enda sen vi flyttade till denna lägenhet har jag perklat (svurit) över att det varit allt för lite utrymme i köket! Det finns inte plats för allt jag vill ha i mitt kök. Det betyder plats för glas, tallrikar, pytsar, hushållsmaskiner m.m. Jag har haft en svart flyttlåda med pytsar i, sådana pytsar som jag kan sätta rester i och liknande. Denna låda hade jag först vid en vägg i köket, sen flyttade jag den under ett bord i vardagsrummet.....men ha kökssaker i vardagsrummet? Ja, är det "finporslin" så kan jag tycka att det är okej, är det vinglas, drinkglas eller liknande, som bara ska användas nu och då, fine! Men plastbyttor för rester? Det hör inte hemma i vardagsrummet! Och det ska definitivt inte behöva vara i en flyttlåda!!

Så vad gör jag? Jo, jag funderar. Hur ska jag lösa detta problem? Hyllor ovanför matbordet? Hm.... Flytta in flera skåp i köket? Men matbordet då? Tja....

Lösningen? Matbordet ut och skåpena från vardagsrummet in!! Matbordet då? Det har jag ställt i vardagsrummet. Det är en första lösning. Jag ska se vad vi gillar det och sen kanske flytta det någon annanstans. Vi får se hur det urartar sig, som jag brukar säga :)

Allt som var i skåpet är nu intryckt någon annanstans, förutom en massa papper som jag ska försöka få in i mappar. På tal om mappar så gjorde jag en fuling igår :p Eller egentligen var det ingen fuling i grunden, men i alla fall.

På hösten köpte jag en mapp, en vanlig svart. Jag satte den på ett bord tills jag orkade ta itu med att sortera papper. Jag satte in en massa papper i mappen, stängde ...vad heter den där ringunderingen i mitten? Ja, den i alla fall, det finns en vippa som man kan vippa upp så det öppnas. Jag stängde den i alla fall och skulle sätta ett papper på ett annat ställe i mappen. Plötsligt hittar jag lösa papper...kan jag ha varit så slarvig? Satt dessa papper bredvid ringen? Jag svär lite medan jag radar in mina papper igen, som dessutom bliriv i oordning, svårt att hitta hålen. Jag stänger igen och märker att ringen inte sluts! Den är inte hel! Jag svär lite till....stiger upp och inser att jag inte vet var jag ska leta kvittot......perklar mer.....Bestämmer mig för att jag ska föra den tillbaka i alla fall, när jag hittar kvittot.

Tiden går. Söker jag kvittot? Nej! Kommer jag ihåg mappen? Nej! Igår hittade jag den igen. Mindes varför jag hade satt den där den var och att jag inte hade nåt kvitto... Hur göra? Man kan ta mappen med sig, gå till samma butik, lämna mappen i bilen, köpa en ny HEL mapp, gå ut i bilen, byta mapparna så att den hela stannar i bilen, den söndriga följer med in, berätta för personalen i kassan att jag endast hann ut till bilen före jag insåg att den var sönder, sedan gå och hämta en hel :)

En fuling, jo, men jag hade trots allt fått ett exemplar som var sönder från början, så egentligen var det inte så fult. Skulle jag ha hittat kvittot skulle jag ha bytt mappen. Nu har jag två mappar. Annars skulle det inte ha fungerat :)

lördag 15 januari 2011

Stampcandy!!

Jag hittade denna underbara stampcandy på Nicole's stamp addiction bloggen :) Jag brukar då aldrig ha turen att vinna såna här. Men man har ännu mindre chans att vinna om man inte deltar! Så jag ska väl trotsa allt vett och sans och sätta min lott på turen ;)

Klicka på bilden för att komma till hennes bloggcandy. And same in english ;) Click on the picture to get to this great blogcandy!! And follow the instructions given there to get a share of your luck :)

tisdag 11 januari 2011

Sushi - hemlagat förstås!

En kompis talade igår om sushi. Eller, talade och talade, jag läste det på facebook. Blev så sugen på sushi så jag tänkte att det ska jag äta idag till middag! Det finns en sushibuss i Mariehamn, som står på torget mellan 11-15. Den tiden är jag på jobbet, så det passar ju inte för mej. Visst, jag skulle ju kunna smita iväg på lunchen, men inte med mitt jobb.

Jag hade alltså det andra alternativet att det finns färdiga frysta sushi. Men min kollega ansåg att jag skulle bli besviken, de är inte bra. Så vad gör man? Jo, man bestämmer sig för att göra sin egen sushi!

Jag går i butiken och bestämmer mej att jag vill ha vissa grönsaker i min sushi. Sedan att jag ska ha gravad lax i min sushi och att den ska vara med den där tångmattan, den gröna runt sushin.

Ja nå, den gröna fanns ju inte i butiken. Den var slut. Jag kunde komma tillbaka imorgon, den kanske skulle komma i morgon. Jag iddes inte upplysa om att jag tänkte äta det till lunch idag. Istället funderade jag på alternativ att rulla min sushi i. Alternativt så tittade jag i frysdisken och stod med frysta sushi en stund i handen. Sen bestämde jag att pröva utan den där gröna, som jag ändå inte minns vad heter.

Jag går tillbaka till hyllan var alla sushitillbehör finns. Behändigt radade på ett ställe :) Plus poäng för det! Jag kikar och söker och inser att jag behöver en bambumatta för att alls kunna rulla. Jobbigt jobbigt...jag hittar ingen sån heller.... Men jag hittar ett sushi meal kit! Jag granskar "innehållsförtäckningen" jämför med priset på vad jag annars skulle köpa. Jo, det är billigare att köpa kittet. I alla fall om man ska göra sushi första gången och på prov!

Annars är innehållet inte så häftigt. Visst, sushi-ris (som bag-in-box ris....inte så enkelt som de får de att se ut på reklamen...klibbigt att hälla ut riset, hett....och så behövs en massa vatten! Inte så konstigt att han i reklamen kokar riset i en geisir, där kokar vattnet i alla fall inte bort!!), risvinäger, soya, wasabi-pasta, ätpinnar, bambumatta och tångmatta (den där gröna som jag inte minns vad heter). Men mängden var ju endast för denna måltid.

Ett recept medföljer. Så den som vill ha recept på sushi, håll till godo! Det är detta recept jag följde :)

Wasabi-pastan. Jag tryckte ut den på en liten tallrik...

...och blandade den med lite soya. Inte så illa egentligen! Men jag har dåliga erfarenheter av wasabi...första gången jag smakade hade jag underskattat styrkan i det! Inte på samma sätt som en som jag hörde hade trott att det var guaccamole (stackars stackars...) och ätit hela klicken på en gång, men jag hade i alla fall tagit mycket på min sushibit.Usch!! Men tar man lite och speciellt så här utspätt så är det helt ok.

Mina grönsaker. Minimajsen var riktigt söt och god :) Jag har annars alltid ätit minimajs på burk. Sen har jag gurka, bladselleri och morot.

Enligt receptet så satte jag bambumattan först, tångmattan sen och riset utanpå. Note: riset är KLIBBIGT!!! Sprid det så gott det går INNAN du försöker sprida med med hjälp av dina FUKTADE fingrar. Notera speciellt de stora bokstäverna. Låt bli och du förstår varför :)

Den här är med majonnäs och räkor, samt gurka och morot och majs. Det blev min favorit! Så god :) Den andra var med gravad lax, gurka, majs och selleri. Men det blev för mycket gravad lax.

Så, hoprullad! Så ligger den och "vilar" i väntan på att bli uppskuren :)

Ett försök att ta kort på när jag rullar sushin. Jag noterade fingrarna, det är ett mellanrum mellan lång och ringfinger, samma mellanrum som jag har på ett foto där jag fyller 1 år. Jag kan dela mina fingrar i två grupper, en med pekfinger och långfinger, andra med ringfinger och lillfinger. Alla kan väl inte göra det har jag förstått. Kan du?

Sidospår...

Efter att jag lagat alla, det var fyra tångmattor, så jag gjorde alla. Min sambo är borta nu två dagar så det är bara att passa på! Han vägrar smaka på sushi, så ingen idé att spara tills han kommer hem. Tänkte jag. Jag tänkte om efter att jag ätit typ hälften och kände på min allt mer spännande mage och fortfarande ett berg av sushi kvar....nå, jag får avnjuta resten imorgon :)

Mina sushi-rullar

Samt resultatet! Det blev en hel del sushi! Och det blev ungefär hälften kvar :) Uppe i vänstra hörnet är wasabi-blandningen, nere till höger är endast soya. Och pinnarna är ätpinnar :) För den som undrar.

Gott :)

torsdag 6 januari 2011

Gelé ljus

Senast jag var i Panduro i Stockholm köpte jag en sats med geléljusmassa. Sen var det bara att gå på jakt efter en massa glas!

Och någonstans borde det stå en stor varning, använd för fan ingenting nära ljusmassan som du ska använda nånsin igen! Det var ett h*vete att få bort!! Ja, alla knep var använda! Men till slut gav massan upp...eller om det var jag som förlorade känseln i fingrarna och inte märkte att det fanns kvar. Hur som helst. Gör inte som på bilden nedan! Det blir som ett lager fett som inte går bort med något medel. Blandade till slut och använde skurmedel, så jag tror att det är borta. Använde också en trasa som jag torkade av "fettet" på. Vet inte vilket som gav resultat, eller om det var allt tillsammans.

Men i instruktionerna stod det att man skulle "skeda" upp önskad mängd ljusmassa. Skeda....hm...kan den som vill försöka med! Tog hela klumpen i handen till sist och drog.

Använde en metall bunke att smälta ljusmassan i. Den ska smälta i vattenbad, och man ska vara försiktig så att vatten inte kommer i ljusmassan för då blir den grumlig. Tillsätt LITE färg. Redan en liten klump ger massor med färg, tillsätt hellre lite i gången tills du har önskad färg. Det tar en hel evighet att smälta massan, så man kan bra göra nåt annat under tiden. Det gjorde jag, jag facebookade! Men nog med översikt över köket.

Alla mina glas redo att användas! Tre skulle bli gröna, två blå, två randiga och ett genomskinligt. Det blev tre gröna, två blå, ett ljusblått och ett randigt. Jag doppade änden av veken i smält ljusmassa och tryckte fast i bottnen. Sen dekorerade jag med dekorationssand

...och krossad stearing. Blev helt fint, men gelén sökte sig inte ner mellan all stearin.

Som man ser på detta ljus. Stearin längst ner, blått (för mörkt), genomskinligt (fast ljusblått eftersom det fanns blått kvar i bunken) och sen en blandning av grönt och stearin (eftersom det andra randiga fick smältas om, och jag iddes inte plocka bort stearinklumparna).


Blått, med dekoration av gul och lila sand samt stearinklumpar. Men det syntes ju inte eftersom det blev för mörk blått! Akta er med att sätta ens små färgklumpar! Överst ett lager av genomskinligt och ett lager överlopps grönt blandat med stearin. Det såg inte så grumligt ut när det var smält, då var det snyggt, så fattade inte att det skulle bli grumligt.


Grönt, med dekoration av gul sand, endast stearin, och en blandning av stearin och gul sand.

Detta måste vara min favorit! Skulle bli genomskinligt med blå ränder på kanterna. Jag "målade" dit de blå ränderna genom att använda en sked och hälla det längs kanterna i ränder. Mitt genomskinliga blev ju som sagt ljusblått, men det blev lika bra ändå! Dekorerat med stearinklumpar, och om jag minns rätt satte jag nog någondera sand också. Minns bara inte vilken, och har inte en så bra bild att jag ser.

måndag 3 januari 2011

Pepparkakshus

Ex-mommo måste ju såklart få ett pepparkakshus! Hon har varit som en mommo åt mej sen 2005...okej, träffade henne säkert inte före 2006, så vi måste väl säga 2006. Jag har trivts jätte bra, speciellt på jularna, hemma hos henne och hennes sambo.

Jag saknade nog att fira jul med den familjen. Men min egen familj är nog största prioritet för tillfället. Så jag var hemma hos dem denna jul!

Jag har dekorerat huset innan jag byggde ihop det. Och även om jag använde smält socker till att sätta ihop delarna så var det svårt att få taket att hållas! Därför ett avstånd mellan takhalvorna som fick fixas med MYCKET glasyr, därav en hög med glasyr på insidan, som blev utsmetat till en väg.

Det har kommit fram till sin destination, helt :) Och det är huvudsaken