tisdag 19 juni 2012

Blondies med citron och färskost

Att experimentera fram blondisar med vanilj och citrussmak som man ska ge bort är väl lite väl vågat....trots det är det precis vad jag har gjort! Blogginlägget kommer att visas imorgon, EFTER att mottagaren har fått sin tårta. För det blev en mega-muffins.

Jag valde att köpa en muffinsform enkom för att baka denna muffins. Duktiga jag köpte en massa annat men inte en muffinsform....men det gick precis lika bra att grädda muffinsen i en glassburk av papper. Som jag hade klätt med bakplåtspapper.

Ingredienser:
200g vitchoklad
100g färskost
1-2 msk lemoncurd
1 tsk vaniljsocker
200g smör
2 1/3 strösocker
3 stora sprättägg
1 2/3 dl vetemjöl

Förvärm ugnen till 180 grader.
Jag bröt chokladen i mindre bitar och satte den i en plastburk i mikron. Mikrade i ca. 1 minut, varav jag ibland öppnade för att kolla att chokladen sköter sig. Det vill säga, inte bränner!

Sedan halvsmälte jag smöret, så att det var typ rumstempererat, inte rinnigt, och skedade över färskosten. Jag vispade ihop alltsammans tillsammans med sockret och vaniljsockret. Efter det vispade jag ner ett ägg i taget. Även om jag inte förstod varför det skulle vispas ner ett och ett....Jag slängde på högt ner lite lemoncurd och vispade tills allt var slätt. Mjölet vispas ner med hjälp av "pulsknappen". Fråga inte varför...

Sedan blandade jag ner vitchokladen med hjälp av en slickepott.

Jag hällde smeten i min "mega-muffins-form" och resterande smeten hällde jag i vanliga muffinsformar.

Blondin ska grädda i 25-30 minuter, så jag gräddade muffinsen i 25 minuter, sedan tog jag ut den. mega-muffinsen gräddade jag tills jag trodde jag skulle få spunk! Åtminstone dubbelt vad den skulle vara! Sen gav jag upp...och då var den inte ens helt stel. Av någon anledning stelnade den efter att jag tog ut den. Så få se hur den smakar sen!

På mega-muffinsen bredde jag en glasyr gjord på ca. 80g färskost, 1 msk lemonkurd och ½ dl florsocker. Allt mycket på högt, eftersom jag inte mätte. Jag blandade ihop, smakade av och bredde över. Är den ätbar så är den! Muffinsen jag smakade på var god, och smeten var fantastiskt god! Så det får bära eller brista!

måndag 11 juni 2012

Rabarbersaft med jordgubbar

Hippsie, min kära yster, pratade om att laga rabarbersaft. Jag kände att det kan vara en kul idé! Så jag plockade med mej lite rabarber också innan jag lämnade mina föräldrars hem. Eller, lite, jag vet att yster har egen rabarner, och jag fick tillåtelse att ta så mycket jag ville, så jag tog allt de hade. Blev cirka gurka 2kg, vägde jag det sen hemma.

Jag googlade på rabarbersaft och valde första receptet jag hittade, fanns på kokaihop.se.

---------------------------------------

1 portion

2kg rabarber
1,5l vatten
1 st citron, saften
1 kg socker
2 msk atamon
3st glasflaskor

Skölj rabarbern. Skär i bitar. Koka upp vatten och lägg i rabarbern. Låt koka tills den blir mjuk. Sila av i silduk över en kastrull. Låt silas i ca 30 min. (Tryck ej på den resterande rabarbern för att få ut mer saft då det hela kan bli beskt). Koka saften med citronsaft och socker. Häll i ca 2 msk atamon, för att saften ska hålla längre. Skölj några flaskor i varmt vatten plus lite atamon i vattnet för att rengöra flaskorna. Häll upp den varma saften i flaskorna och ställ svalt. Klart! 

---------------------------------------

Jag använde varesig 3 glasflaskor eller atamon. Jag ville att min rabarbersaft skulle innehålla jordgubbar, så efter att jag hade kokat upp rabarbersaften med citron och socker så tillsatte jag 500g frusna jordgubbar. Jag försökte trycka lite sönder dem sedan, och så fick de vara i saften tills de svalnade. Sen plockade jag upp jordgubbarna och berättade att de kan få tillbringa resten av sina liv under namnet "sylt" och så satte jag dem i en liten glasburk.

Saften hällde jag upp i två ½liters plastflaskor jag annars skulle ha behövt panta. De är båda slut, eller, den ena flyttade hem till mitt ex, så den vet jag inte om är slut, och resten satte jag i plastburkar och frös in.