fredag 26 oktober 2012

Cassava, en av världens 10 farligaste maträtter

Cassava är listad som 8:de på listan över världens farligaste maträter. Med på listan är dock hotdog (nummer 1) och kaffe (nummer 9)....visserligen, hotdogs kan man kvävas av, speciellt barn, så jag förstår förklaringen, men när det tävlar med fugu (nummer 2) som är en fisk man gör sushi av i Japan, som har så mycket gift i sig att den om man tillreder den fel kan döda 30 personer och en knappnålshuvud med gift kan döda och är 1200 gånger giftigare än cyanid.....tja...då låter hotdog väldigt ofarligt!

Cassava innehåller alltså linamarin, en glukos som lätt omvandlas till blåsyra som är mycket giftig.Men jag vet inte om den är gifitg helatiden och hur man vet om glukosen omvandlats till blåsyra eller inte....och den ska hur som helst försvinna efter kokning, har jag förstått.

Smaken är för mej aldeles för söt. Jag har försökt koka den i en gryta,, och visst, första biten, två bitarna, är helt okej, men sen vill jag inte ha mera! Idag fritterade jag dem! Det blev gott! Riktigt gott! MEN de bitar som var tjockare och inte var helt genom fritterade blev för söta...de som var mest fritterade var godast.


Cassava ska innehålla 8-9% protein, c-vitamin och järn och vad det nu var till, det står i länken från blåsyra, men hur ska det finnas kvar om man kokar den? C-vitamin försvinner ju? 

Ja, jag förstår inte. Jag skulle villa veta mera! Kan man äta dem råa? Hur ser man att det är blåsyra? Den hade blåa/svarta streck in mot roten i båda ändor av roten. Är det där som det omvandlats till blåsyra? Det använde jag inte för det såg syspekt ut oberoende oim det var blåsyra eller inte...En märklig rot måste jag säga! 

Skulle jag älska den så kanske jag skulle sätta ner mer energi på att luska ut hur man kan använda den. Nu har jag ännu en kvar i mitt kylskåp....eller har jag två....så jag har ännu möjlighet att experiementera! Men inte är det så att jag känner att jag behöver köpa flera. Den har en speciell smak, kanske man lär sig med den. Men sen är det ju det. Man måste inte tycka om allt i denna värld! 

 


fredag 19 oktober 2012

Mat med röd curry

Jag fick hemma hos en kompis (jag har tydligen kallat honom B tidigare, så hemma hos kompis B) fått en curryrätt med ris. Jag gillar i allmänhet inte curry, men något måste ha tilltalat mej i rätten, eller om det var bara det att han förklarade att den var lätt att göra, bara att köpa lite currypasta och följa instruktionerna. Vad jag tycker om den rätt han gjorde har jag glömt, jag vet i alla fall att den måste ha varit bra eller okej, annars skulle jag aldrig göra vad jag gjorde.

Nämnligen gå in i butiken han nämnt att han köpt currypastan från. Han hade visat mej burken, så det var lätt för mej att kolla i hyllorna och hitta burken i fråga. Och där, DÄR, bredvid står en burk med RÖD curry pasta! Jag har bara någon dag innan köpt en pizza med röd curry och insett att jag FAKTISKT gillar curry! Bara inte den gula som vi är vana med här. Så vad jag gör, jag ställer ner den gula currypastan och tar upp den röda. Om jag minns rätt fanns där också en grön... Jag väger den i handen, funderar och tänker, sen tar jag den med mej till kassan.

Väl hemma läser jag instruktionerna:

- Stir-fry 50 g of Red Curry Paste in 1 tbsp soybeen oil, then add 1 cup (240 ml) of coconut milk.
- Add 200 g of fresh meat and continue cooking.
- Add another 1/2 cup (120 ml) of coconut milk and 1/2 cup (120 ml) of water, heat until boiling.
- Add 100 g of vegetables and cook until the vegetables soften.
- Add 1 ½ tsp sugar. Taste and season as required.

Suggestion: For a milder flavor, half portion of the curry paste should be used.

Jaha, tänker jag och öppnar mitt skafferi i köket. Jag söker en stund och hittar det jag brukar ha hemma men sällan använda, kokosmjölk! Jag mäter upp 25g currypasta och bla bla bla....det är längesen.

Igår bestämde jag att jag ville ha den starkare än förra gången. Eftersom jag nu är mera van med stark mat. Ingen fattar varför jag på så kort tid vant mej så! Och ärligt, det förstår jag inte heller, men jag vill behålla egenskapen att äta stark mat. Så jag mäter upp 50g currypasta....UPS! 60g.....men det ska väl inte göra så mycket när jag har 400g kyckling?? Någon soyabönsolja har jag inte, har aldrig haft, men jag satte lite kokosfett i stekpannan och stekte lite min currypasta. Fixa med kycklingen samtidigt så tänkte nästan glömma bort hela curryn....inte så att jag glömde att jag hade den, men jag glömde att min stekpanna var så varm. Lite cocosmjölk i pannan, puttra lite. Kolla i frysen vad jag har för grönsaker.....eh....inga! Nåja, det blir potatis och cassava då!

Cassava är lite spännande, jag har aldrig tillrätt det innan, och den behöver tillredas innan man äter den så att den inte är giftig. Bara att googla för den som är intresserad!

I med cassava och potatis, mera kokosolja. Så får det puttra. Jag har ingen ris så jag väljer pasta. Kokar den och smakar av curryrätten. Stark! Förstås! Men helt okej. Jag tar en tesked av såsen och ber att min gäst ska smaka...man kan nästan se eldslådorna ur hans öron! Jag är förvånad kan jag tala om, men är det för starkt så är det, jag tillsätter mera kokosolja, den blir svagare.

Jag gillar rätten! Den är god!

När min gäst går pekar han på maten som blev kvar och ber att jag nån gång ska berätta hur jag har tillrätt den! Kanske bästa betyget jag kunnat få!

Enkelt, köp en burk currypasta!

Bild på maten finns inte, för den åt jag upp! Bild på currypasta-burken kommer när min kamera är laddad och jag orkar ta bild!

torsdag 11 oktober 2012

Ny frisyr

Enligt samma teknik som man kan göra armband. Alltså man tar en liten mängd hår, knyter en knut vid hårfestet, försöker hålla knuten nära hårfestet och sedan snurrar runt runt runt håret och de andra trådarna.

Jag har tillsammans med S bestämt att det ska vara pärlor i hennes "fläta", jag snurrade och sedan bad jag henne berätta vilken pärla hon ville ha. Eftersom det är pärlor går det inte att borsta flätan samtidigt som man borstar håret, men man kan hålla i flätan när man fixar frisyren på morgonen. 

Jag har en liknande, men utan pärlor, den går bra att borsta utan att jag behöver bry mej om att den finns.

S har frågat mej många gånger om denna frisyr, eller, hon har inte frågat direkt, men indirekt, och jag ville inte svara att jag aldrig har gjort den, så jag kan egentligen inte! Så jag bara försökte, och resultatet blev helt okej :) Huvudsaken var ju att hon var nöjd, och det var hon