Krämig potatissallad
6 portioner
1 1/2 kilo färskpotatis
1 späd purjolök
1 dl grovhackade cornichons eller saltgurka
2 dl grovhackade urkärnade gröna oliver
2 dl färska örter t ex libbsticka, timjan, gräslök, persilja
Sås:
2 äggulor
2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk sötstark senap
2 dl gräddfil
2 1/2 tsk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Skrapa och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den rinna av och kallna. Vispa upp äggulorna till såsen. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn sås. Skär den kalla potatisen i bitar och lägg i en skål. Ansa och skiva purjolöken tunt. Blanda potatisen med purjolök, cornichons, oliver, örter och sås. Klart att servera!
Hur som helst så börjar jag med att skala potatis :) Jag börjar med 2 kg potatis, som efter att jag skalat (med potatosskalare) visar sig vara ca. 1,3 kg. Nåja, det får vara hur det vill, jag tolkade receptet som att det var 1,5 kg SKALAD potatis, men jag kan inte göra så mycket när potatisen är slut.
Jag tänkte att det går snabbare att koka potatisen om den är i bitar, så jag börjar dela potatisen i mindre bitar, sen kommer jag på att den ska delas EFTER att den är kokt, funderar en stund och bestämmer mej för att dela potatisen innan den kokas, så slipper jag göra det sen. Fungerade helt bra! ...eller vad vet jag, den ska serveras först imorgon! Men ett smakprov tog jag ju :)
I med mera olja, vispa mera.....mera ojla, all olja! Och hela tiden vispar jag. Resultatet har jag inte dokumenterat för jag blev så paff! En rinnande gul sörja! Var är min majonnäs??
Ok, jag lägger sörjan åt sidan och försöker igen....nu med bara en äggula, äggula, tillsätter olja, konstant vispande, mera olja....all olja....SAMMA RESULTAT!!
Jag ger upp och kollar i rutiga kokboken. Nå, för det första ska alla ingredienser vara samma temperatur för att det inte ska skära sig. Jag tror knappast det skar sig i alla fall, men OM det skär sig så kan man börja med att tillsätta lite mera senap eller börja med en ny äggula....MERA SENAP?? Ajjasså! Senap! Det börjar klarna!
För säkerhetsskull börjar jag med en ny äggula, nu enligt rutiga kokboken. Blandar äggula, senap och vinäger först, sedan i med oljan, droppvis först sen i tunn stråle.
Efter att allt var i potatissalladen hällde jag på såsen. Jag satte allt, eftersom jag nu hade lagat det, plus att jag i min dumhet funderade att spara hälften, och sedan tog jag gräddfilsburken och hällde den i majonnäsen...SEN svor jag över att jag inte hade tagit undan någon majonnäs... Så kan det gå...tydligen...
Citat från en bekant: Gräslök är nog världens godaste gräs!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar