onsdag 20 juli 2011
Guacamole
Ingredienser: 4 portioner
2 avokado
2 pressade eller hackade vitlöksklyftor
saften från en lime
1 dl crème fraiche
3 krm salt
Hackad chili eller cayennepeppar efter smak
0,5 urkärnad och grovt hackad tomat
Gör såhär
Kärna ur och skala avokadon. Mosa avokadon i en skål och tillsätt resterande ingredienser och blanda om.
Detta är en försvenskad variant av den sydamerikanska guacamolen, passar perfect till tacos, dipp till chips och som tillbehör till en hel del maträtter. Det går även bra att sätta alla ingredienser i en stor mortel och krossa allt till en grov sallad.
Tillagningstid: 15 minuter
Ja, vi hade ett vin som vi skulle ha något tilltugg till. Därför vandrade vi omkring i butiken och sökte diverse kex och chips. Jag gillar tortilla chips så därför frågade jag om det går bra. Precis efter att jag satt en påse i korgen ser jag den. Guacamolen! Mums!! Men jag gillar inte dom där färdiga blandningarna så vi får på jakt efter en avocado eller två. Vilket vi till slut hittar, efter att vi nära gett upp! Jag plockar för säkerhetsskull 3, så att säkert 2 är dugliga. Sedan ska vi köpa en guacamolemix. För det är så lätt och behändigt.
Vi kommer hem, packar upp, och konstaterar att guacamolemixen är kvar i butiken på någon hylla nånstans! Shit! Nåmen hur svårt kan det vara att tillverka guacamole från grunden? Vi har ju i alla fall avokado! Så jag googlar och hittar receptet ovan (som jag inte skrivit källa till, men googla det så kanske ni hittar källan...om ni är intresserade). Tillsammans gick vi igenom receptet. Avokado, check! Vitlöksklyftor...eh...vitlökskross? Eller vitlökspulver, ja! Lime - nej. Crème fraiche, av någon anledning har jag det hemma! salt, jamen visst! chili, jo. Och tomater....nä....fram tills att L påminner mej om att jag handlade billiga körsbärstomater! Där ser man! Vi behöver en lime!
Vi skulle ändå in till stan, för att äta och för att jag skulle på ett möte (som jag missade för att det tog så länge med efterrätten...eller innan vi bestämde att vi skulle ha efterrätt rättare sagt! Och en servitör som tycker att det är klart att vi ska ha efterrätt gör ju valet enklare förstås :p). Efter att vi hade ätit och jag varit på mötet (som jag missade) så började vi gå hemåt....konstaterade att butiker är stängda...ingen lime...jamen vad gör vi då? Jo, vi traskar tillbaka till stället där vi ätit och ber att få en hel lime! Det är kanske inte den mest beställda maträtten, men vi får vad vi vill ha och går därifrån nöjda och belåtna! (det var vi i och för sig när vi gick därifrån några minuter tidigare också)
Innan vi gick hemifrån hade vi mätt upp en tesked vitlökspulver som vi satt i blöt i 2½ tesked vatten. Det kanske skulle fungera med hälften av vitlöksmängden! För det var starkt!
Hur som helst så blandade vi alla ingredienser och satte det i kylskåpet för att stå en stund. Vi pressade bara i en halv lime, för det var en stor lime! Och det var helt tillräckligt. Så kolla lite på storleken av era ingredienser och använd huvudet :)
Våran picknick ute på balkongen, med guacamole (i skålen), kex, ost, chips och vin! Mums!
Etiketter:
recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Åh jag ääälskar guaccomole!! SÅå gott..nu blev jag sugen :P och den där mixen är ju annars skiitgod, men bra att man kan laga själv å om det kniper!
SvaraRaderaJo :) Hade tänkt laga med mixen när jag sku laga guaccamolen den där gången, MEN jag trodde jag hade mix hemma och så hade jag inte det :/ Så jag fick scanna vad jag hade hemma! Tur så hade jag allt utom lime och tur så är de inte omöjliga på arken ;) Hehe
SvaraRaderaTycker nästan att det blev bättre så här :) Fast det är längesen jag gjorde med mix också så :)