onsdag 10 juni 2009

Växtfärga garn

Jag och min syster fick tillfälle att åka på garnfärgningskurs. Eller, det hade varit en kurs och eftersom 'materialet' fanns till förfogande fick bekanta komma på kurs för en liten slant.

Vi tvekade först, men sen bestämde vi oss för att det låter intressant! Vi startade mot växtfärgningskursen halv 8 på morgonen och åkte till Rejböle gård i Karis.

Ingen av oss som var på tillfället hade växtfärgat tidigare, så det var intressant att få lära sig hur det går till!

4 olika växtfärger fanns att välja på. Med oss hade vi fårulls garn. Jag bestämde att jag ville ha en av varje färg och två av någon. Mikaela, som visade hur vi skulle göra och lärde oss om växtfärgning, visade provbitar på hurdann färgen ungefär skulle bli. Det blir inte exakt samma färg fast man en annan gång färgar med samma växter. Och sen beror det på färgen på garnet, om det är vitt eller grått eller ljust...


Växterna som fanns i kokkärlen var: Björklöv, Älghornslav (om jag minns rätt, någon lav i alla fall. Den måste vara i en järngryta, annars blir resultatet grått och inte som nu, brunt), Albark och lökskal.

Eftersom allt redan var redo att börja användas så började vi med att sätta eld under grytorna. Vattnet med växterna ska få koka upp. Medan vattnet kokade upp band vi ihop härvorna, så att de inte skulle trassla. Svårt att förklara, jag borde ha bild, men jag har inte. När det sedan hade blivit tillräckligt varm vette vi våra garn i en balja med vatten. Riktigt våta skulle de vara, för annars skulle färgen ta ojämt, förstod jag. Sedan var det bara att stoppa ner dem i grytan! Fast innan vi satte ner garnet blandade Mikaela i alun, 1msk alun/100g garn. För att färgen skulle fastna bättre. I lavblandningen behövdes inget alun, för där fanns något naturligt som hade liknande effekt.

Jag tittade skeptiskt på grytan med lav i. Garn i det där?!? Men när de andra ville pröva så ville såklart jag med! Mikaela tog med en spade bort lite av laven, sedan grävde hon en grop i sörjan och dit la vi första garnhärvan. Den täcktes över med lav och sedan grävdes en ny grop och så vidare. Den här färgen blev inte klar på en dag, utan det krävdes längre tid. Så jag har inte ens sett resultatet än! Bara ungefär något ditåt hur det kommer att bli.

Det viktigaste var att garnet skulle vara under ytan, men inte ta i bottnet på grytan, för då kunde det bränna fast! "Soppan" fick nog koka, garnet tovade ändå inte ihop sig.

Det som jag tyckte var mest faschinerande var att fast vi rörde i grytorna, för att se till så att det inte brann i bottnet, så var härvorna inte så trassliga som jag trodde att de skulle vara när vi sedan tog upp dom!

Efter att vi hade lagt ner garn i alla grytor så var det bara att vänta. Då hade klockan hunnit bli 12 så vi passade på att äta. Vi blev bjudna på en härligt mustig soppa :) Eller bjudna och bjudna, det ingick i priset. Oberoende så var det gott!

Efter maten tittade vi i grytorna och Mikaela bestämde att det var dags att ta upp garnet. Hon hade koll på vilken gryta vi skulle börja med, vilken som var färdig. Så vi började med att ta upp 'lök-garnet'. Vilken otroligt gul färg!! Skulle jag inte veta bättre skulle jag tro den var syntetisk! Det är lökgrytan som är sista grytan i min bildrad.

Vi tog upp garnet med spade eller pinnen vi rört med, det gick också bra att ta upp med tjocka gummivantar. Men det är också första och sista gången jag sticker mina händer ner i kokande vatten :) Vi satte garnet i en bytta och sköljde sedan det med vatten från trädgårdsslangen. Efter det la vi garnet i en badkar fylld med vatten. I badkaret sköljde vi garnet en gång till och hängde det sedan på en tvättlina.

När alla garn var sköljda så satte vi ca. 1kg salt i badkaret. Vi hade både björk- och lökfärgat garn, så det blev en del garn. Det fyllde nog hela badkaret, därför 1kg. Det var för att färgen skulle hållas på garnet och inte försvinna i tvätten.

Garnet fick sedan ligga i saltvattenbadet i ca.10 minuter. Efter det så togs härvorna upp och hängdes att torka på tvättlinor. Sedan gjorde vi samma sak med albarks härvorna.


Jag har tyvärr ingen bild på hur grått garn färgas. Det blev en helt annan färg! Olika garn blev dessutom olika färg, så vi hade en hel del färgnyanser. Men vår kamera orkade inte hela dagen utan gav upp, därför har jag bara kort på mina och min systerns härvor, som endast besod av vitt garn.

På bilden finns garn färgat med: björk - svagt gulgrön, lök - starkt gul, och albark - ljus beige. Det ser nästan vitt ut på bilden.

Hemma igen var vi ungefär klockan 15, så det tog nästan hela dagen! Men roligt var det! Jag rekomenderar för den som har möjlighet :)

På Rejböles hemsida finns inte så mycket information om växtfärgning, men det är på gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar