söndag 30 december 2012

Vit och brun ischoklad

Jag surfade runt, som vanligt, på facebook lite före jul. Mitt i allt ploppar det upp en bild på vit-ischoklad! Och så vackert dekorerat! Jag blev riktigt sugen! Så jag meddelar kompisen i fråga att jag vill ha receptet till dem! Det får jag, och jag hamnar på Söta saker

100 gram kokosfett
200 gram vit choklad
nonstop eller smarties till dekoration
Hacka chokladen. Smält kokosfettet på försiktig värme i en kastrull eller i ett vattenbad. Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladhacket så att det smälter och blandas med fettet. Häll upp i ischokladformar. Låt svalna tills ischokladen blir lite fastare och dekorera med färgglada nonstop eller smarties. Förvara ischokladen i kylskåpet.




Så jag ville också pröva. Jag gick till butiken och köpte kokosfett (dyrt!) och metallkonfekt (DYRAST!) och sen choklad, både mörk och ljus. För går det att göra vit, så går det att göra brun!


Smält kokosfett luktar för hemskt illa!! Om ni vill veta min åsikt! Jag satte vit choklad i en skål och mörk i en annan. Jag borde ha hackat dom....för det blev inte riktigt bra att bara dela chokladen, det smälte inte när jag hällde den smälta kokosfettet över utan jag fick sätta in burken i mikron en stund för att värma lite till.


Av det som blev över hällde jag i pappersformar jag hade hemma och då blandade jag vit och brun. Ville ha den i lager, men det lyckades jag inte med. Kanske om jag låtit det lite stelna innan, men jag är inte känd för mitt tålamod...och det kanske skulle ha stälnat i skålen också. FAST jag vet att det skulle ha gått att värma igen.


Så var det dekorationen. De vita skulle ha en non-stop i varje. Sen blev det så fint så jag ville ha något i de bruna också. Så det fick bli mini-non-stop och 3 stycken. De som var både-och fick en choklad-appelsin-klyfta av varje färg. Har aldrig sett vita choklad-appelsin-klyftor förr, så jag måste köpa hem när jag hittade. Jag delade dem i 4-5 och sen satte jag en liten klyfta i varje ischoklad.

Pappersformarna håller inte så bra på. Men annars är det inga problem att använda pappersformar! Tror jag skippar metallformarna nästa gång...usch usch usch!! Det var  mer än jag var villig att betala liksom!


Sedan plockade jag ner en näve med fudge och en näve med ischoklad i olika smaker i en glasburk till mina kolleger.


lördag 29 december 2012

Fudge

3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
0.5 tsk Ättiksprit
0.5 dl honung
50 g smör
100 g ljus eller mörk choklad 




Blanda grädde, sirap, socker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull.
Koka tills kolamassan är 120 grader. Rör bara då och då. Rör du för mycket är det risk att massan sockrar sig.


En kökspersonal sa att jag ska koka det jag vill ha att klara "kulprovet" i 30 minuter och jag ska koka det hårt, alltså inte på alltför låg temperatur. Så nu har jag lyckats med kulprovet! Och det är hur man kollar att kolan/fudgen är klar utan termometer.

En annan sak som man ska akta är att det är grädde i det! Det kokar över om man lämnar den allena! Den ska koka hårt, men den ska hållas i kastrullen!


 Rör i honung och smör och koka chokladkolan ytterligare 3–5 minuter.
Ta kastrullen från värmen.
Hacka chokladen och rör ner den i smeten.
Rör tills den smält.

Tänka sig...jag hade ingen ättikssprit och jag glömde lägga i både honung och smör...ändå blev de helt okej! Kanske jag ska göra om dem och se om de blir bättre om jag har alla ingredienser! Vad ättiksspriten tillför vet jag inte....


 Häll upp kolasmeten i en liten form, cirka 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
Låt stelna och skär fudgen i bitar.




Vill du göra tvåfärgad fudge eller chokladkola gör du en sats i taget och häller den andra smeten ovanpå den första.

Receptet är hittat via Google, jag skrev in Fudge och kom till recept.nu. Jag skulle ha velat ha lika tjocka och fina fudge bitar som de har på bilden....och min form var nog relativt nära vad receptet säger att det skulle vara...Undra om det är så att smöret och honungen skulle ha gjort det så mycket mer....knappast....så nästa gång blir det nog antingen mindre form eller större sats. Fast, nån ska ju äta upp det också! Nu gav jag det till mina kolleger som julklapp. tillsammans med ischoklad.

torsdag 20 december 2012

Julklapp 2010

Jag har jobbat med materialen många
under hela hösten den långa
Nu kan jag äntligen få visa er
Så häng den där vi den hela året ser



Jag var nere i förrådet en dag och såsade. Jag sökte säkert efter något spännande när jag hittade en massa kalendrar från jag minns inte ens vilket årtal. Det var meningen att man skulle pyssla något eget eller alternativt sätta en egen bild där bilden annars sitter.

Jag nappade på det direkt! Oj vad kul det skulle vara att göra en egen kalender med barnen!

Mina kolleger var mottligt entusiastiska. Det betyder alltså 10 gånger 6 pyssel på hur många månader? Jag hittade alltså dessa i augusti eller september. Jag lät  mig inte nedslås!


Hemma hade jag skumgummistämplar av moln och några random former av skumgummi tillsammans blev en båt. Sand plockades in från sandlådan och pysslet för MAJ-JUNI var redo att påbörjas.

Först målades blå himmel, sen limmades sand på nedre delen av pappret och barnen fick strö sand på limmet. Lägg arbetet i en plastbytta eller vad som helst så att sanden inte kommer överallt....det gör den oberoende liksom!



Båten och molnen stämplades dit när arbetet fått torka. Jag limmade arbetet i kalendern när de fått torka.


 Också utsidan dekorerades, en svart ram hörde till kalendern. Vissa ramar dekorerade barnen, vissa dekorerade jag. Det var i alla fall massor med pyssel för dem att göra så jag underlättade lite så att det inte skulle bli stressigt för barnen. Målet var att dekorera bort fel årtal som stod i mitten av ramen.


JULI och AUGUSTI inte riktigt höst, men ändå slutet av sommaren. Augusti är äppel månad, så jag bestämde att barnen skulle få stämpla äppel och en till frukt. Jag prövade med mandarin. Det gick måttligt bra. Jag har efteråt litat kanter på mandarinen så att den skulle synnas bättre. Barnen fick sedan dekorera kanterna med silkespappersskuttar i olika färger.


De fick välja om de ville stämpla äpplet i rött eller i grönt. Jag klöv äpplet på längden så att jag skulle få en bra insida. Var noga med att klyva äpplet rakt! En bucklig yta gör det svårt att få fina tryck....misstag ger erfarenhet!



Jag har också "hittat" fröna med hjälp av en penna. 



NOVEMBER - DECEMBER

Dags att sätta på sig vantarna! Barnen fick först trycka sina händer i vitt. Detta fick sedan torka och jag klippte ut händerna. 


Efter det fick barnen limma på tygbitar, som skulle representera vantar. Jag berättade vad de höll på med så att de skulle förstå. Efter att arbetet torkat, frisserade jag tygbitarna så att fingrarna skulle synnas.


Många vantar! 






Sedan limmade jag vanten på ett blått papper i kalendern. Jag har dekorerat kanterna på denna.




Så småningom blev det dags för vår-månaderna MARS och APRIL. Mina kolleger tyckte att det kändes märkligt att ta fram påskpysslet under slutet av hösten, men det var rätt kul att pyssla kycklingar fast det inte var rätt tid.

Barnen fick "dutta", det vill säga trycka med rund skumgummibit, gula rundlar på pappret. Jag berättade att de skulle göra kycklingar. Barnen duttade lite här och lite där så efter att arbetet torkat tog jag en svart penna och ritade konturer på kycklignarna. Jag ritade också öga, näpp och fötter.

Efter det var det barnens tur igen! Jag hade hämtat upp fjädrar och barnen fick limma fjädrar på kycklingarna. Inte så många per kyckling, för då skulle de inte synnas, så lite begränsning.


Jag klipte ut ett gräs som barnen sedan fick limma på ramen, så att kycklingarna stod i gräset när ramen var nere.

SEPTEMBER och OKTOBER var månader då barnens egna bilder användes. Jag valde att ta kort när barnen hade regnkläder. Ramen dekorerades av regndroppar och vattenpöl över årtalet. 

När alla månaderna var klara packades kalendrarna in och skickades hem som julklapp till föräldrarna tillsammans med rimmet som fanns överst i denna blogg. Ett rim som jag kom på när jag satt  hemma och lekte med vad man kunde skriva på paketen. Detta var ett år där vi hade som tema olika MATERIAL.

tisdag 18 december 2012

Nöffe gris

Ett år hade vi som pyssel gulgrisar. Det gick bra om barnen fick mycket handledning och mycket förbereddes. Men jag skulle nog rekommendera det till 4-6 åringar i alla fall, så att de klarar av att göra mer på pysslet själv.


Magen är en toarulle som är inlindad i garn. Barnen kan bra hjälpa till att linda in även om de är små.


Dekorera grisens framsida och baksida först. Men instruktioner och styrning klarar mindre barn av att limma ögon, näsa och öron rätt. Större barn kan lite fundera själv var alla ska sitta. Så en knorr där bak.


Sedan en klick lim på båda ändor av toarullen och sedan fästa den på grisens kropp, helst med båda fötterna ner, för annars kan den inte stå!

De större barnen kan ju klippa ut grisens kropp själva, våra små fick den färdigt utklipta. 

måndag 17 december 2012

Julgranskottar

 Kottarna vi använde är modell större. Vet inte vad de heter, någon form av ädelgran skulle jag tippa på. De har starkare flikar så de går inte lika lätt sönder.


Barnen får själv eller med hjälp av vuxen ta färg på dutten, en rund stämpel av skumgummi. Och sedan dutta färgen på kotten.


Efter det får barnen strö glitter över kotten. Beroende på hur glittret förvaras behöver barnen mer eller mindre hjälp. Tror att de fick ta med fingrarna och strö på här, nu har vi behållare som gör att man kan spruta glitter på pysslet. Men det är nyinskaffat och inte använt på detta pyssel.


Ett rött snöre, eller färg enligt önskemål, i ändan så att det går att hänga upp kotten. Enkelt! Resultatet varierar beroende på barnens tålamod och kunskap.

fredag 14 december 2012

Färg-kod

Det är ett antal år sen jag hade detta pyssel. Jag hade ansvar för 5-årsverksamheten och vi höll på och kategorisera och pratade om färger.

Jag hade på förhand gjort lådor, bara genom att ta ett papper och stansa hörn. Sedan fick barnen själv kategorisera de olika sakerna jag hade med mig. 


I gröna lådan hamnade. Gurka, lök, äpple, kiwi, persilja, gröna vindruvor och löven. Jag minns att de funderade över äpplet eftersom de också var rött.


I orage lådan kom morot och rönnbär


I röda lådan kom rödlöl, rönnbär, plommon, äpple, nektarin och tomat.
Tur hade jag två äppel så de kunde dela på dem! Samma med rönnbären.


I gula lådan kom potatis, banan och gul paprika.


Den blåa lådan var svårast! För mig! Vad finns det som är naturligt blått?? 
Bilden av blåbär kom dit och svarta vinbär.

Som avslutning, efter att de hade varit så duktiga, fick de bestämma vilka frukter eller grönsaker de ville smaka på. Jag minns ju inte, men på en bild är det en nektarin som blir äten så i alla fall nektarinen föll barnen på läppen! 

Det var en svår uppgift på det viset att jag gav dem så mycket frihet att tänka själv. De väntade på instruktioner och på vad som var rätt och fel. Jag gav dem inget rätt eller fel utan endast en möjlighet att diskutera och komma fram till det svar som de själva tyckte att var rätt.

onsdag 12 december 2012

Huvudfoting

De flesta som jobbar med barn vet att ban börjar sitt tecknande av människor med såkallade huvudfotingar. Vi som jobbar med barn vet att en huvudfoting är ett huvud där händer och fötter kommer direkt ur huvudet. Eller armar och ben är mera rätt. 

Jag jobbar med småbarn, och vi har inten som klarar en huvudfoting just nu. Men jag funderade och plötsligt kom jag på att de kan få göra huvudfotingar till morsdagen. 

Hur??


Jo, men hjälp av sina egna händer, fötter och ett fotografi! Jag tog in barnen ett och ett i toalettutrymmet, där hade jag brett ut en vaxduk direkt på golvet. Barnen fick ta av sig strumpor och vara barfota. De fick sitta på en pall medan jag målade deras fötter, sen tryckte de foten på ett papper. Väldigt styrt, jag vet, men de gillade pysslet! Jag målade även deras händer.

Favortitdelen var självklart att få sticka fötterna i handfatet med varmt vatten och tvål och få ett fotbad för att få bort all färg! Händerna fick de tvätta i handfatet.



Jag var till en byggfirma och frågade efter restbitar, det fanns inte så många som jag behövde, så jag bad om priset (vilket jag har glömt då detta var förra året) sedan pratade jag med chefen, fock grönt ljus att använda tunna träskivor. Tror de hette något med paff i alla fall, fast de måste sågas. Han som sågade sågade ut, jag var nöjd, men han konstaterade att vissa blev för små, så jag skulle få rabatt!

Okej! Rabatt är alltid uppskattat på dagis! Svarade jag glatt fast jag samtidigt försäkrade att det inte gör något! Jag hade räknat med lite svinn och gett för stora mått åt honom.

Väl i kassan hade han ångrat sig. Jag skulle se det som en gåva! Jag tackade så hjärtligt och försäkrade än en gång att jag var nöjd med resultatet oberoende!

För pengarna jag sparade köpte jag vettigt lim och hängare att hänga upp tavlorna med.


Jag klistrade huvudet på tavlan, sedan fick barnen klistra sina händer och fötter. Hur de ville, men nog med händerna upp och fötterna ner. Barnen fick också välja färg själv. De flesta valde alla färger olika, men en pojke valde att ha endast två färger. 

Vi tänkte först lacka hela tavlan, men valde sen att lacka endast händerna, fötterna och huvudet, för att inte riskera att det skulle bli ojämt lackat.

Som sagt var höjdpunkten för de flesta att tvätta fötterna i handfatet! Men också att se sina händer och fötter utklipta var hur kul som helst! 

Kanske ett tips inför jul??

måndag 10 december 2012

Glutenfria pepparkakor....att förstöra!

En kollega på jobbet är glutenallergiker. Så jag roade mig ett år med att pröva på att laga glutenfria pepparkakor.

Vad jag inte visste var att glutenmjöl beter sig annorlunda än vanligt mjöl. Visst, jag hade fått det sagt åt mig, men jag fattade i alla fall inte! T.ex. så ska mängden mjöl vara den samma om man byter yt mjölet, man ska inte försöka få konsistensen den samma!

Vilket jag gjorde med min första glutenfria deg! Dom jäste fint! ....sen sjönk dom ihop och blev en enda sörja...suck....men de gick att äta, så jag tog dem till jobbet, hon fick äta dom och de övriga fick äta av båda. Och jag fick super beröm! De var goda! ....fast de såg ut som jag vet inte vad.

Följande gång jag bakade satte jag rätt mängd mjöl. Och de blev perfekta!

Nu är det ju så att min kollega vill ha mina förstörda pepparkakor....så årets projekt blir att försöka förstöra dom då! Så ny har jag tillverkat en deg med extra mycket glutenfritt mjöl....imorgon ska jag se om jag får dom bakade och se om resultatet blir som hag hoppats på :)

fredag 7 december 2012

Nu har vi ljus här i vårt hus ♥

Jag vet inte hur "normala" människor gör. Men jag har sen liten sparat rester av ljus. Då var det för att det var lättare att tända i spisen om det var våt ved och man satte lite stearin på. Nu är det bara kvar som en gammal vana....

Så när ett ljus hade brunnit ut gick jag till mitt ljusförråd och kollade vad jag skulle sätta i den toma lyktan. Ett värmeljus eller ett blockljus? var frågan. Jag hittade ett kronljus (tror jag dom heter, dom där långa smala) som var till hälften bränt. Jag tog det i handen och funderade att jag ska bränna det så har jag inte halva ljus kvar. Jag tittade sedan på min lykta och sen föll ögonen på min stearinsamling. 

Kugghjulen innen i hjärnan började sakta röra sig. Sen gick det pltöstligt snabbt! Jag tryckte ner kronljuset i mitten och fyllde på med stearin runt. Men sen måste man ju få det att smälta.....


Så jag satte alltsammans i en ugnsform och fyllde på med kokande vatten. För jag vet att det smälter stearin. ....men det tar eeeevigheter...och jag är inte känd för mitt tålamod....


så jag kom på att jag har en värmepistol hemma! Jag hämtade den och värmde direkt på stearinet. Det smälte lyddigt, och jag fyllde på mer stearin.


Resultatet blev helt okej! Ljuset lyser och brinner och beteer sig som ett helt vanligt ljus! 




Att sätta ett blockljus i en glasburk där ljuset brunnit klart gör att hela ljuset smälter ner och blir ett helt nytt ljus-i-glas! Jag satte lite mer stearin utanpå just innan jag tog kortet, för jag insåg att smälter det ner så där fort så har väken troligtvis ramlat ihop i en hög, vilket den hade, så jag rätade upp den och tryckte ner lite mer stearin, så brinner det säkert längre! ...om veken inte behagar drunkna....men då får jag väl ta till andra metoder och idéer! 

tisdag 4 december 2012

Julmat

Det börjar lida mot jul! Dags för lådor och skinka och rödbetssallad och vad ska man till ha?? Nåja, det är väl det viktigaste. Prinskorvar, köttbullar och sill kan man väl äta vilken tid på året man vill....samma kokt potatis. Det måste vara det mest onödiga på julbordet! Ok, om man inte gillar lådor...men jag gillar inte kokt potatis!


Då ska vi se, kållåda, morotslåda och potatislåda....Jahapp! Skala och tärna kålrot!


Skrapa och dela morot. De får koka i samma kastull. Det fick de göra ifjol också och det gick bra. De ska ju koka ungefär lika länge.


Koka och tärna potatisen...och tydligt syns att jag kokar potatisen i samma kastrull som morötterna/kålroten...jag sköljde kastullen, men jag tvättade den inte. Nåja, lite morot skadar inte!


Risgrynsgröten får klara sig själv! Jag lärde mig av min ex-killes mormor hur man ska koka risgrynsgröt. 


Man ska koka den som anvisningarna säger, men längre och lugnare. Och sen när den vill börja bränna så ska man ställa kastrullen på ett plåtunderlag. Nu är det ju så att jag har inget plåtunderlag.....men i år funderade jag och funderade och kom på att sätta x-antal spikar i en ring på plattan och sen ställa grytan på! Sen låter jag plattan fortfarande vara på 1:an så får gröten stadga sig en stund tills den kommer till den konsistens jag vill.


Undertiden får lite skorpsmulor svälla i lite grädde. ...sen ska den röras slät....eh....till slut tig jag och satte de svällda skorpsmulorna med grädde i mixern och mixade dem! Slätt på en stund!


Kålrotslåda - 2 l

1½ kg kålrot
½ dl skorpsmulor
3 dl grädde
1/4 - ½ tsk muskot
1-3 tsk salt
3-4 msk sirap
2 msk citronsaft
3 ägg

Skala, dela och koka kålroten. Låt rinna av och mosa. Låt skorpsmulorna svälla i gräde i 10 minuter. Blanda så att det blir slätt.
Blanda alla ingredienser i den något avsvalnade moset.
Fyll den smörade formen till hälften, så att den inte kokar över.
Strö över skorpsmulor, tryck dekorativa gropar och klicka över smör.
Grädda i 150 grader i ca. 1½ - 2 timmar



Morotslåda - 2 l

1½ kg morot
2½ visp- eller matlagningsgrädde
4dl risgrynsgröt
1/4 - ½ tsk muskot  
2-4 tsk salt
3-4 msk sirap
2 msk citronsaft
3 ägg

Skala, dela och koka kålroten. Låt rinna av och mosa. Låt skorpsmulorna svälla i gräde i 10 minuter. Blanda så att det blir slätt.
Blanda alla ingredienser i den något avsvalnade moset.
Fyll den smörade formen till hälften, så att den inte kokar över.
Strö över skorpsmulor, tryck dekorativa gropar och klicka över smör.
Grädda i 150 grader i ca. 1½ - 2 timmar


Potatislåda - 4 personer

400 g potatis
100 g smör
½ dl sirap
1 msk mjöl
2 dl mjölk
salt
peppra

Skala och koka potatisen. Mosa och blanda i smör, sirap, vetemjöl och mjölk. Smaka av blandningen med salt och peppar. Häll i en smörad och bröad form. 
Grädda i 175 grader tills den stelnat något. Ca. ½ - 1 timme

----------------------------------------------

Det intressanta:

 Hur vet man att morotslådan och kålrotslådan är färdig?
Varför blir min potatislåda mer lös ju längre den är i ugnen??

Dagens tips:

Mixa inte potatisen! Den blir som lim! Kör den med elvisp, slätt och bra resultat.

Mängden:

Jag har skrivit en notering att 1 sats potatislåda blir en halv aluminiumform, så jag gjorde dubbelsat i år. Och hel sats av morotslåda, halv sats av kålrotslåda.....Vad farao gjorde jag fel ifjol...alternativt i år?  Jag har i alla fall morotslåda och potatislåda så jag klarar mig till jul! Kålrotslåda samma sak.....Och ifjol tittade jag på resultatet och undrade hur det skulle räcka på julafton ens.....

Något att ändra på:

I potatislådan! Halvera fettmängden, sirapsmängden och mjölkmängden! Söt, rinnig och fettlager utanpå....inte riktigt så som jag minns potatislådan....undra hur den blir när man värmer upp den sen?

torsdag 22 november 2012

Cheescake

i muffinsformar

För 6 personer

Ingredienser

150 chokolatecookies (torra småkakor med choklad)
3 msk smält smör

6 stora muffinsformar

Fyllning:
2 äggulor
1 dl socker
Rivet skal av 1 appelsin
100g philadelphiaost
2 dl vispgrädde

Garnering
Appelsinfiléer
Riven mörk choklad

Gör så här:
Krossa kexen i en matberedare till smulor och tillsätt smält smör.
Hur jag gjorde. Jag tog samma mängd digestivkex, tillsatte kakaopulver på högt och krossade dem i en burk med baksidan av en plastslev. Notera att om det är plast så glider det och glider det så kommer det att med fart åka ner i kakkrosset och skicka iväg halva krosset över hela bordet! Jag bytte till baksidan av en träslev. Gick bättre. Sen tillsatte jag smöret och rörde ihop.

Fördela smulorna i muffinsformarna och tryck ut dem i botten
Jag gjorde så, men tryckte inte ut, för där jag hittade receptet var det prat om att bottnet var så hårt, varförär det så hårt? Har de gjort nåt fel? Så jag tryckte inte ut och fick smuligt botten. Enkelt så!

Tvätta appelsinen noga (Jag hade ingen appelsin utan citron-lime koncentrat för Sodastreamer, så jag tvättade inte det!)
Vispa äggulor och soker pösigt (går snabbt fast det är handvisp!)
Rör i appelsinskalet och färskost (alltså röde jag i färskost och några droppar koncentrat...)
Vispa grädden och vänd ner den i smeten (tja....jag kan inte hitta på något annat sätt att göra det, så jag följde receptet och vände ner grädden)

Fördela smeten i formarna (som jag inte hade till 6 stora utan 12 små....och ändå var det för mycket smulor!!  Hur mycket botten ska det vara??) och ställ in i frysen i ca. 3 timmar eller över natten.

Ta ut formarna ur frysen ca. 10 minuter innan de ska serveras.
Ta av pappersformarna och garnera cheesecaken med utskurna appelsinfiléer och riven choklad

Fast...jag skulle ha kunnat ha mindre mängd vispgrädde och mer philadelphiaost! Det smakade ju grädde!! Smaken var god, men det var inte gräddtårta jag ville ha utan cheesecake! Nå....nästa gång!

fredag 26 oktober 2012

Cassava, en av världens 10 farligaste maträtter

Cassava är listad som 8:de på listan över världens farligaste maträter. Med på listan är dock hotdog (nummer 1) och kaffe (nummer 9)....visserligen, hotdogs kan man kvävas av, speciellt barn, så jag förstår förklaringen, men när det tävlar med fugu (nummer 2) som är en fisk man gör sushi av i Japan, som har så mycket gift i sig att den om man tillreder den fel kan döda 30 personer och en knappnålshuvud med gift kan döda och är 1200 gånger giftigare än cyanid.....tja...då låter hotdog väldigt ofarligt!

Cassava innehåller alltså linamarin, en glukos som lätt omvandlas till blåsyra som är mycket giftig.Men jag vet inte om den är gifitg helatiden och hur man vet om glukosen omvandlats till blåsyra eller inte....och den ska hur som helst försvinna efter kokning, har jag förstått.

Smaken är för mej aldeles för söt. Jag har försökt koka den i en gryta,, och visst, första biten, två bitarna, är helt okej, men sen vill jag inte ha mera! Idag fritterade jag dem! Det blev gott! Riktigt gott! MEN de bitar som var tjockare och inte var helt genom fritterade blev för söta...de som var mest fritterade var godast.


Cassava ska innehålla 8-9% protein, c-vitamin och järn och vad det nu var till, det står i länken från blåsyra, men hur ska det finnas kvar om man kokar den? C-vitamin försvinner ju? 

Ja, jag förstår inte. Jag skulle villa veta mera! Kan man äta dem råa? Hur ser man att det är blåsyra? Den hade blåa/svarta streck in mot roten i båda ändor av roten. Är det där som det omvandlats till blåsyra? Det använde jag inte för det såg syspekt ut oberoende oim det var blåsyra eller inte...En märklig rot måste jag säga! 

Skulle jag älska den så kanske jag skulle sätta ner mer energi på att luska ut hur man kan använda den. Nu har jag ännu en kvar i mitt kylskåp....eller har jag två....så jag har ännu möjlighet att experiementera! Men inte är det så att jag känner att jag behöver köpa flera. Den har en speciell smak, kanske man lär sig med den. Men sen är det ju det. Man måste inte tycka om allt i denna värld!