Hippsie, min kära yster, pratade om att laga rabarbersaft. Jag kände att det kan vara en kul idé! Så jag plockade med mej lite rabarber också innan jag lämnade mina föräldrars hem. Eller, lite, jag vet att yster har egen rabarner, och jag fick tillåtelse att ta så mycket jag ville, så jag tog allt de hade. Blev cirka gurka 2kg, vägde jag det sen hemma.
Jag googlade på rabarbersaft och valde första receptet jag hittade, fanns på kokaihop.se.
---------------------------------------
1 portion
2kg rabarber
1,5l vatten
1 st citron, saften
1 kg socker
2 msk atamon
3st glasflaskor
Skölj rabarbern. Skär i bitar. Koka upp vatten och lägg i
rabarbern. Låt koka tills den blir mjuk. Sila av i silduk över en
kastrull. Låt silas i ca 30 min. (Tryck ej på den resterande rabarbern
för att få ut mer saft då det hela kan bli beskt). Koka saften med
citronsaft och socker. Häll i ca 2 msk atamon, för att saften ska hålla
längre. Skölj några flaskor i varmt vatten plus lite atamon i vattnet
för att rengöra flaskorna. Häll upp den varma saften i flaskorna och
ställ svalt. Klart!
---------------------------------------
Jag använde varesig 3 glasflaskor eller atamon. Jag ville att min rabarbersaft skulle innehålla jordgubbar, så efter att jag hade kokat upp rabarbersaften med citron och socker så tillsatte jag 500g frusna jordgubbar. Jag försökte trycka lite sönder dem sedan, och så fick de vara i saften tills de svalnade. Sen plockade jag upp jordgubbarna och berättade att de kan få tillbringa resten av sina liv under namnet "sylt" och så satte jag dem i en liten glasburk.
Saften hällde jag upp i två ½liters plastflaskor jag annars skulle ha behövt panta. De är båda slut, eller, den ena flyttade hem till mitt ex, så den vet jag inte om är slut, och resten satte jag i plastburkar och frös in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar