måndag 29 juni 2009

Glad Sommar!!

Jag har tillsammans med min syster pysslat en massa kort, som jag kommer att lägga upp senare, eftersom jag har en princip att ägaren till kortet ska få se kortet först.

Detta sommarkort är ett undantag. Men jag vet att ägaren till kortet inte kommer att hitta det på internet så därför gör jag ett undantag.
Bottnen är av tapet. (vem som nu vill ha den färgens tapet på sina väggar vet jag inte..). Nallen är från ett "gammalt" födelsedagspapper :) (Jag får användning för mina fädelsedagspappersbitar som är för små för att användas till annat :D Jeee!!). Bokstäverna är stämplade, embossade och utklippta var för sig, med mönstersax. Sedan limmade på. Nallen har jag upphöjt.

lördag 27 juni 2009

Grattiskort


Ett grattiskort. Gjort med stämpeln jag gjorde själv. Har dock valt att inte visa stämpeln, därför är motivet suddat.

Den är stämplad på ett litet pappersark, som är limmat på en ljus bakgrund.

Bokstäverna är färdiga, pappbokstäver. Jag ångrar köpet, eftersom jag nu har bokstäver till förbannelse, men jag kan inte skriva något, för vissa bokstäver saknas.


Insidan har jag stämplat med riktigt ljus stämpelfärg. Sedan ett grattis i svart, för att det ska synnas ordentligt. Den ljusa stämpel ser ut som en skigga av den svarta.

tisdag 16 juni 2009

Tygtryck 2

Jag tryckte mitt namn på en t-skjorta för en tid sen. Sedan fick jag önskemål från två kolleger att de ville ha liknande men med sina egna namn.
Den här t-skjortan har namnet på framsidan

Texten är lika som i mitt namn, samma stil och samma färg

Det här linnet har namnet på baksidan. Textstorleken är den samma på alla t-skjortorna.

Texten har samma teckensnitt som mitt namn, men färgen är annan.
Det syns antagligen inte men det finns ett mönster i det röda.

söndag 14 juni 2009

Egna stämplar, bilder

Se förra inlägget

Jag började med att limma modellerna, som jag pritat ut på vanligt printpapper, på materialet. (som jag inte minns vad heter)
Det blev ett evigt pillande med lilla Nettan, som dessutom höll för tre stämplingar, varav två var provstämplingar. Så om jag inte kommer på något smidigt sätt att göra den pånytt så får det vara. Den stora är inte testad än.Flickan fungerade bra och jag är nöjd med resultatet :)

Eftersom jag har inspirerats av en annan stämpel så vill jag inte visa bild på den färdiga stämpeln. Det är inte en direkt kopia, men man kan se vilken stämpel jag använt som modell, så jag vill inte riskera att uppröra tillverkarna av den stämpeln!

Även om jag är nöjd med resultatet av flickan, så är den inte den första stämpel jag väljer att använda. Jag sparar den eftersom jag har gjort den själv :) Men jag vet inte om den kommer att komma i användning flera gånger.



Egna stämplar

Jag har tillbringat dagen med att pyssla egna stämpla :) Jag har ett material som jag tyvärr inte minns vad heter :/ Ett hobbymaterial som är mjukt och hållbart, påminner om skumgummi, men endå inte.

Jag har ur detta material klippt ut material till 3 stämplar. Tvä stämplar med mitt namn :) En större för att märka kläder och dyligt, och en mindre som jag kan märka kort som jag gör. Jag har inga förhoppningar för att det lilla namnet ska överleva ens dagen, men fast den gör det så gör jag aldrig om en så liten stämpel!!

Den tredje är inspirerad av en annan stämpel som jag hittade på nätet. Stämpeln på nätet var en flicka iklädd jordgubbsdräkt. Jag har inte direkt kopierat den utan gjort en egen tolkning av den, men de som har gjort stämpeln kanske är av annan åsikt, så för att inte uppröra någon eller trampa på någons fötter så har jag valt att inte visa bild på henne.

De utklippta bitarna limmade jag sedan med snabblim på små träbitar. Jag äger ingen liten såg, så jag sågade små träbitar med en såg som helt klart är gjord för större arbeten! Resultatet blev att sågen slintade och jag sågade mej i fingret. Men bara en gång! Annars gick det helt ok.

Bilder kommer! Jag ska låta mina stämplar torka så att jag kan pröva hur dom fungerar och OM dom fungerar och hur slutresultatet ser ut. Spännande :) Mitt stora namn är troligtvis den som ger bäst slutresultat, eftersom det var enklast att göra!

onsdag 10 juni 2009

Växtfärga garn

Jag och min syster fick tillfälle att åka på garnfärgningskurs. Eller, det hade varit en kurs och eftersom 'materialet' fanns till förfogande fick bekanta komma på kurs för en liten slant.

Vi tvekade först, men sen bestämde vi oss för att det låter intressant! Vi startade mot växtfärgningskursen halv 8 på morgonen och åkte till Rejböle gård i Karis.

Ingen av oss som var på tillfället hade växtfärgat tidigare, så det var intressant att få lära sig hur det går till!

4 olika växtfärger fanns att välja på. Med oss hade vi fårulls garn. Jag bestämde att jag ville ha en av varje färg och två av någon. Mikaela, som visade hur vi skulle göra och lärde oss om växtfärgning, visade provbitar på hurdann färgen ungefär skulle bli. Det blir inte exakt samma färg fast man en annan gång färgar med samma växter. Och sen beror det på färgen på garnet, om det är vitt eller grått eller ljust...


Växterna som fanns i kokkärlen var: Björklöv, Älghornslav (om jag minns rätt, någon lav i alla fall. Den måste vara i en järngryta, annars blir resultatet grått och inte som nu, brunt), Albark och lökskal.

Eftersom allt redan var redo att börja användas så började vi med att sätta eld under grytorna. Vattnet med växterna ska få koka upp. Medan vattnet kokade upp band vi ihop härvorna, så att de inte skulle trassla. Svårt att förklara, jag borde ha bild, men jag har inte. När det sedan hade blivit tillräckligt varm vette vi våra garn i en balja med vatten. Riktigt våta skulle de vara, för annars skulle färgen ta ojämt, förstod jag. Sedan var det bara att stoppa ner dem i grytan! Fast innan vi satte ner garnet blandade Mikaela i alun, 1msk alun/100g garn. För att färgen skulle fastna bättre. I lavblandningen behövdes inget alun, för där fanns något naturligt som hade liknande effekt.

Jag tittade skeptiskt på grytan med lav i. Garn i det där?!? Men när de andra ville pröva så ville såklart jag med! Mikaela tog med en spade bort lite av laven, sedan grävde hon en grop i sörjan och dit la vi första garnhärvan. Den täcktes över med lav och sedan grävdes en ny grop och så vidare. Den här färgen blev inte klar på en dag, utan det krävdes längre tid. Så jag har inte ens sett resultatet än! Bara ungefär något ditåt hur det kommer att bli.

Det viktigaste var att garnet skulle vara under ytan, men inte ta i bottnet på grytan, för då kunde det bränna fast! "Soppan" fick nog koka, garnet tovade ändå inte ihop sig.

Det som jag tyckte var mest faschinerande var att fast vi rörde i grytorna, för att se till så att det inte brann i bottnet, så var härvorna inte så trassliga som jag trodde att de skulle vara när vi sedan tog upp dom!

Efter att vi hade lagt ner garn i alla grytor så var det bara att vänta. Då hade klockan hunnit bli 12 så vi passade på att äta. Vi blev bjudna på en härligt mustig soppa :) Eller bjudna och bjudna, det ingick i priset. Oberoende så var det gott!

Efter maten tittade vi i grytorna och Mikaela bestämde att det var dags att ta upp garnet. Hon hade koll på vilken gryta vi skulle börja med, vilken som var färdig. Så vi började med att ta upp 'lök-garnet'. Vilken otroligt gul färg!! Skulle jag inte veta bättre skulle jag tro den var syntetisk! Det är lökgrytan som är sista grytan i min bildrad.

Vi tog upp garnet med spade eller pinnen vi rört med, det gick också bra att ta upp med tjocka gummivantar. Men det är också första och sista gången jag sticker mina händer ner i kokande vatten :) Vi satte garnet i en bytta och sköljde sedan det med vatten från trädgårdsslangen. Efter det la vi garnet i en badkar fylld med vatten. I badkaret sköljde vi garnet en gång till och hängde det sedan på en tvättlina.

När alla garn var sköljda så satte vi ca. 1kg salt i badkaret. Vi hade både björk- och lökfärgat garn, så det blev en del garn. Det fyllde nog hela badkaret, därför 1kg. Det var för att färgen skulle hållas på garnet och inte försvinna i tvätten.

Garnet fick sedan ligga i saltvattenbadet i ca.10 minuter. Efter det så togs härvorna upp och hängdes att torka på tvättlinor. Sedan gjorde vi samma sak med albarks härvorna.


Jag har tyvärr ingen bild på hur grått garn färgas. Det blev en helt annan färg! Olika garn blev dessutom olika färg, så vi hade en hel del färgnyanser. Men vår kamera orkade inte hela dagen utan gav upp, därför har jag bara kort på mina och min systerns härvor, som endast besod av vitt garn.

På bilden finns garn färgat med: björk - svagt gulgrön, lök - starkt gul, och albark - ljus beige. Det ser nästan vitt ut på bilden.

Hemma igen var vi ungefär klockan 15, så det tog nästan hela dagen! Men roligt var det! Jag rekomenderar för den som har möjlighet :)

På Rejböles hemsida finns inte så mycket information om växtfärgning, men det är på gång.

tisdag 2 juni 2009

Hemvete, eller nåt...

Idag ska jag laga egen smörgås! Sa jag på jobbet. Vilket mina kolleger tyckte att var lustigt :) "Vem lagar annars smörgås åt dej?" Hehe :D Eget bröd menade jag!

Jag kom ihåg att jag i längst bak i mitt torrförråd hade müsli. En sort som jag inte gillar och som troligtvis datumen gått ut på. Jag kollade faktiskt inte det senare, men jag hävdar att torrprodukter inte kan bli gamla. I alla fall inte på samma sätt som t.ex. mjölkprodukter.

Jag tog fram ett recept på hemvete. Sedan ändrade jag det helt och hållet :)

Receptet är:

1 liter vatten
1 pkt jäst
Ca. 15 - 17 dl hemvetemjöl
1 msk salt
1 tsk socker

Vattnet värms till 37 grader och blandas med jästen. Tillsätt salt och socker. Rör ner mjölet med trägaffel eller liknande. Degen ska jäsa i minst en timme. Kom ihåg att sätta rikligt med mjöl på degen annars fastnar den i handduken!!

Efter jäsningen läggs degen ut på bakplåtspapper, degen är lös och går inte att kavla! Tryck ut degen och strö mjöl över. Låt jäsa i ½timme. Grädda i 250 grader i 12 minuter.

JAG har inget hemvete så jag använder vanligt vetemjöl. Sedan la jag i några deciliter med rågmjöl också, jag böt alltså ut vanligt mjöl mot rågmjöl. Jag lämnade bort lite av mjölmängden eftersom jag hade tänkt sätta i müslin, den finhackade jag i mixer för att få bort de största bitarna. Enligt mitt minne åt jag inte müslin för den var för hård. Om det är müslin det är fel på eller om jag är kräsen kan man ju också diskutera. Dessutom bytte jag ut sockret mot sirap, och mängden blev väl aningen mer för det rann så hårt :/

Men resultatet blev bra :D Jag gillade det! Jag kommer nog att göra om det!!