söndag 5 oktober 2014

Svamp paj

Åååh! Svamp svamp svamp!

Stäng in mig i en svampskog och jag skulle vara hur lycklig som helst :)

Jag har däremot inte hittat så mycket trattkantareller. Jag har hittat Karl-Johan, som är ny för mig i år.. Jag har kännt till den länge, men aldrig plockat. Samma sak blek taggsvamp. Jag har känt till den sen jag var runt 15 år, men jag har aldrig plockat, före igår.

Karl-Johan är en kul svamp med mycket svamp i sig. Smakar tycker jag däremot inte så mycket. Men jag gillar koncistensen och gör sig bra i vissa maträtter.

Idag gjorde jag en trattkantarell-paj

För det första. Bara att lära sig hur en trattkantarell ser ut och känna till förväxlingsarterna! Sen är det bara att gå ut i skogen och plocka :)

Jag hittade cirka gurka 200 g som jag rensade och stekte tillsammans med salt, peppar och lite curry. Jag är uppväxt med att det ska vara curry på svamp. Och jag har lärt mig hata curry på grund av detta.
Jag har sakta hittat tillbaka till curryn med hjälp av läckra maträtter. Och har igen fått tipset att curry passar med trattkantareller. Jag doftade på trattkantarellerna jag hittade igår och insåg att det kanske faktiskt finns en tanke bakom trattkantareller och curry! Men överdosera inte curryn!

Jag steker i smör :) (smöroman som jag är!)

Medan jag stekte svampen (och såklart satte i lite lök) hade jag ett pajskal i ugnen för att förgräddas.
Jag har börjat att ta ingredienser på högt. Så också idag. Ett ägg, en lagom bit med smör, någon deciliter med mjöl, lite vatten på det och knåda ihop. En stund i ugn på cirka 200 grader. Till jag tyckte att nu får det vara nog.

Sen hällde jag svampen i skalet och på med ett par uppvispade ägg blandade med det jag hade kvar av matlagningsgrädden och lite (ehm....UUUUpppss!! Man ska inte titta på annat när man saltar!) salt. (Fast det blev en hel del salt så blev det inte förstört. Men ha lite koll på hur ni saltar :) )

Sen lite ost över och in i ugnen i 225 grader tills det att allt stannar :)

Helt gott! Fast jag tycker att skalet blev lite hårt (jag valde att sätta i ägg för att det inte skulle vara så smuligt....svårt att bestämma sig??)