söndag 31 juli 2011

Till en kollega

När en kollega går i pension så är hon värd ett avsked. Med tårta och alla kollegerna samlade. Och såklart blev jag ombedd att tillverka ett kort.

Kortet är inspirerat av vår arbetsplats. Temat på avdelningarna. Jag fick verkligen kämpa för att få kortet litet! Jag ville att proportionerna skulle vara någorlunda rätt. Huset en viss storlek i förhållande till figurerna. Jag började med huset. Och dörren och därifrån fick jag storleken på figurerna.

Tyvärr minns jag inte rimmet som finns i kortet. Ett rim som jag har hittat på själv för att passa mottagaren. Beskrivning på figurerna följer!

Filifjonkan, min frontfigur. Hennes kropp är klippt ur röd kartong, likaså hennes hatt. Ansiktet är klippt ur vitt papper, samma handen (som inte syns här). Håret är presentband som jag frisserat och fått att locka sig lite. Fötterna är klippta ur svart kartong. Sedan limmade jag ihop alla delar. Hon är lite längre än en tändsticka. Jag har inte använt någon modell annat än bilder funna på nätet. Resten har jag gjort på frihand. Detaljerna är ritade förhand.


Dörren är gjord så att den ska passa filifjonkan, eller tvärtom. De behövde i alla fall vara ungefär lika stora. Hon är limmad bakom dörren så att det ska se ut som att hon tittar ut. Detaljerna på dörren är ritade för hand. Handtaget är en rest från en hålstans. Dörren är klippt ur ljusbrun kartong.

Lilla My är utklippt ur röd kartong. Med ansiktet och händer utklippta ur vitt papper, därför är håret inte riktigt samma färg. Jag försökte fixa det så gått det gick. Fötterna är klippta ur svart kartong. Detaljerna är ritade för hand. Hon är lite kortare än en tändsticka.

Hattifnatten, möjligen den mest enkla! Klippt ur vitt papper. Ögonen har jag ritat för hand. Något kortare än en tändsticka.

Mumintrollet. Är klippt ur vitt papper. Benet som är "bakom" och armen som är "bakom" är klippta ur ett skiljt papper. Dels för effekten, men dels för att jag inte skulle ha fått klippt mellan hans ben ordentligt annars. Detaljerna är ritade för hand. 3/4 tändsticka i längd.

Huset är gjort av pappersremsor. Jag började i ytterändorna. Sedan arbetade jag mej inåt. Huset blev på detta sätt 3 dimensionellt. Jag limmade dem utanpå varandra, med början från kanterna, alltså. Fönstren och dörren är limmade på, samt filifjonkan såklart. Sedan var det bara att limma ihop kortet och dekorera. Jag tyckte att knappar passade bra, därför sydde jag dit några. Jag sydde endast genom det bruna, för att inte få trådar på baksidan. Den vita linjen är sydd på maskin. Jag använder samma nål på papper som på tyg. Jag fick frågan om det är dåligt för nålen att sy både genom papper och genom tyg. Jag vet inte! Är det någon som vet så informera mej gärna!

torsdag 21 juli 2011

Rainbow sponge



Det ser spännande ut (och det låter ju riktigt...eh...skönt...) men jag kom inte fram till vad hon använder för färger? Är det någon som vet? Behöver googla lite här tror jag!

http://www.youtube.com/watch?v=RXPIA58lYiE


Videon är tydligen inte kvar mer, så här kommer den igen :)

onsdag 20 juli 2011

Guacamole


Ingredienser: 4 portioner

2 avokado
2 pressade eller hackade vitlöksklyftor
saften från en lime
1 dl crème fraiche
3 krm salt
Hackad chili eller cayennepeppar efter smak
0,5 urkärnad och grovt hackad tomat

Gör såhär

Kärna ur och skala avokadon. Mosa avokadon i en skål och tillsätt resterande ingredienser och blanda om.
Detta är en försvenskad variant av den sydamerikanska guacamolen, passar perfect till tacos, dipp till chips och som tillbehör till en hel del maträtter. Det går även bra att sätta alla ingredienser i en stor mortel och krossa allt till en grov sallad.

Tillagningstid: 15 minuter


Ja, vi hade ett vin som vi skulle ha något tilltugg till. Därför vandrade vi omkring i butiken och sökte diverse kex och chips. Jag gillar tortilla chips så därför frågade jag om det går bra. Precis efter att jag satt en påse i korgen ser jag den. Guacamolen! Mums!! Men jag gillar inte dom där färdiga blandningarna så vi får på jakt efter en avocado eller två. Vilket vi till slut hittar, efter att vi nära gett upp! Jag plockar för säkerhetsskull 3, så att säkert 2 är dugliga. Sedan ska vi köpa en guacamolemix. För det är så lätt och behändigt.


Vi kommer hem, packar upp, och konstaterar att guacamolemixen är kvar i butiken på någon hylla nånstans! Shit! Nåmen hur svårt kan det vara att tillverka guacamole från grunden? Vi har ju i alla fall avokado! Så jag googlar och hittar receptet ovan (som jag inte skrivit källa till, men googla det så kanske ni hittar källan...om ni är intresserade). Tillsammans gick vi igenom receptet. Avokado, check! Vitlöksklyftor...eh...vitlökskross? Eller vitlökspulver, ja! Lime - nej. Crème fraiche, av någon anledning har jag det hemma! salt, jamen visst! chili, jo. Och tomater....nä....fram tills att L påminner mej om att jag handlade billiga körsbärstomater! Där ser man! Vi behöver en lime!

Vi skulle ändå in till stan, för att äta och för att jag skulle på ett möte (som jag missade för att det tog så länge med efterrätten...eller innan vi bestämde att vi skulle ha efterrätt rättare sagt! Och en servitör som tycker att det är klart att vi ska ha efterrätt gör ju valet enklare förstås :p). Efter att vi hade ätit och jag varit på mötet (som jag missade) så började vi gå hemåt....konstaterade att butiker är stängda...ingen lime...jamen vad gör vi då? Jo, vi traskar tillbaka till stället där vi ätit och ber att få en hel lime! Det är kanske inte den mest beställda maträtten, men vi får vad vi vill ha och går därifrån nöjda och belåtna! (det var vi i och för sig när vi gick därifrån några minuter tidigare också)

Innan vi gick hemifrån hade vi mätt upp en tesked vitlökspulver som vi satt i blöt i 2½ tesked vatten. Det kanske skulle fungera med hälften av vitlöksmängden! För det var starkt!

Hur som helst så blandade vi alla ingredienser och satte det i kylskåpet för att stå en stund. Vi pressade bara i en halv lime, för det var en stor lime! Och det var helt tillräckligt. Så kolla lite på storleken av era ingredienser och använd huvudet :)

Våran picknick ute på balkongen, med guacamole (i skålen), kex, ost, chips och vin! Mums!

söndag 10 juli 2011

Teabox

Det är en tid sen nu, alldeles för lång tid sen om man frågar mej(!) som vi träffades tre tjejer bara för att umgås. Då fick jag med mej en låda te, en tom låda, för bilden var så fin så C funderade om jag ville ha den som pyssel. Jag tackade och tog emot, vem vet när den kan komma till användning!

Det tog inte länge före jag hade tråkigt hemma. Kollade på te-lådan och kollade på min te-låda i skåpet. En låda för alla mina te-sorter.

...1+1 blir ibland 2! Och så kom jag på att göra en framsida till min te-låda! Jag samlade några andra te-lappar (dom där som brukar hänga kvar i te-påsen...typ), sedan hittade jag en lämplig bakgrund och så organiserade jag dem fint. Voilá! En låda med te!


Inuti har jag alltså samlat allt jag har i te-sortimentet. Får jag te-gäster brukar jag sätta hela lådan på bordet så får folk välja precis vad de önskar sig! Nu blev den dessutom snyggare :)


Det var tekoppen och skeden som jag fick från te-lådan som C gav mej, de är helt klart huvud"attraktionen" i pysslet! Jag är riktigt nöjd med resultatet faktiskt.