måndag 6 maj 2013

Nässlans dag

Hur många är inte de gånger jag har funderat på att plocka nässlor och fixa något av dem. Jag har ännu aldrig smakar på nässlor, fast dom växer till lust och leda överallt!

Här delar jag med med ett pajrecept som jag gärna skulle vilja testa. Nu är det ju så att jag inte visste vad filodeg är...så det fick jag väl börja med att googla. Så det finns som inlägg för igår Men nu, ut och leta nässlor!

Filopaj med nässlor och pinjenötter

250 gfilodeg
100 gsmör, smält

Fyllning:

150 gnässlor
1 stlök, gul
0,5 msksmör
0,5 mskrapsolja
200 gfetaost
4 stägg
3 mskmjölk, (3 %)
3 mskvispgrädde
1 tskörtsalt
2 krmsvartpeppar, nymald
50 gpinjenötter
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj kanterna på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och täck bottnen med bakplåtspapper. Lägg filodegsark omlott i formen. Pensla med smält smör mellan varje ark. Låt filodegen hänga över kanten så glider degen inte ner under gräddningen. Täck kanten med aluminiumfolie och förgrädda mitt i ugnen 5 min.
2. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev. Låt svalna och krama ut överflödig vätska. Finhacka nässlorna. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör och olja.
3. Riv hälften av fetaosten grovt. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, örtsalt och svartpeppar. Rör ner den rivna fetaosten i äggstanningen.
4. Fyll pajskalet med lök, nässlor och resten av fetaosten, som smulas ner i större bitar. Häll på äggstanningen och toppa med pinjenötterna. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Servera pajen kall eller varm.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar