lördag 1 februari 2014

GLAD ALLA HJÄRTANS DAG

  Snart är det alla hjärtans dag igen. Dags att börja fundera på kort och pyssel!

Det finns massor med enkla pyssel man man göra tillsammans med barnen! Alla går att ändra så att det passar en äldra barngrupp/ett äldre barn. Jag tar en beskrivning per pyssel.







En valfri färg på ett valfritt papper med hjärtan i valfri färg! Visst är det roligt med många valfriheter! Vi valde mörkblått med olika nyanser av rött, lila och orange. Med ett ljusblått hjärta med alla hjärtansdagshälsningen. Eftersom jag jobbar med 1-3 åringar så ritade vi och klippte hjärtan färdigt. Så fick barnen ett papper där de fick lägga lim och välja vilka hjärtan de ville ha. Nästan alla barn ville ha hjärtanen så att de inte överlappade varandra, så att när jag märkte att pappret började bli fullt, sa jag att det räcker, så att det fanns rum för den lilla blåa. På båda exempelbilderna har ju såklart barnen valt att lägga hjärtans så de överlappar! Efter det att de hade limmat hjärtan fick de dekorera med glitter. Lite mer lim på pappret och sedan strö över glitter. De klarade det relativt bra, i alla fall de äldre.

Hur göra detta pyssel lämpligt för äldre? Barnen får själva rita och klippa ut sina hjärtan. Sedan göra på samma sätt. De som kan skriva kan till och med skriva hälsningen själv, men då rekommenderar jag att göra det på baksidan av kortet! Det var svårt nog för mig att få alla bokstäverna att rymmas på det lila hjärtat.






 Ett annat tips är att låta barnen dekorera ett hjärta med skruttor av silkespapper. Antingen kan man välja ljusa färger för skruttorna eller så väljer man starka färger, eller varför inte alla färger? Den vuxne klipper ett hjärta som blir barnens arbetsyta. De får sedan lägga lim på hjärtat och klistra på så många skruttor som de okar. Var inte oroliga om skruttorna inte är tätt eller om alla skruttor hamnar uppe i vänstra hörnet! Det är DITT barn som har pysslat och hur de vill pyssla kanske inte alltid överensstämmer med din bild. Men minns då att när du pysslar, kanske ditt resultat inte överensstämmer med min bild av hur resultatet ska se ut.

Antingen skriver man hälsningen på baksidan, eller så skriver man den på framsidan. Jag skulle tippa på att hjärtat med hälsningen på framsidan hade en färdig cirkel där skruttor inte var tillåtet att limma. Bilden är ett pyssel som en kompis lilla flicka har gjort på sitt dagis så hur det är gjort kan jag inte svära på. Jag har lov att använda bilden!

Hur skulle detta pyssel lämpa sig för äldre? Enkelt, de får själva rita och klippa sitt hjärta. Ha ett större krav på hur skruttorna ska vara, tätt, kanske fylla hela hjärtat med skruttor? Kanske rita ett mönster på hjärtat och färga dessa med skruttor? Kanske skriva hälsningen med skruttor och sedan fylla bakom som en bakgrund av skruttor i annan färg?



Denna nalle har en modell. Av den har jag ritat en modell till en mindre nalle som fungerade som födelsedagskort ett år. Så det är bara att rita på högt! Nallens kropp, ben, fötter, mage, huvud, öron på en bit. Hjärtat på en annan, och händerna skillt. Sedan en ljusare färg för ansiktet.

Detta pyssel lämpar sig bättre för de lite äldre. Om det inte är så att du tycker att det är okej att ansiktet sitter på tassarna, hjärtat på sned under öronen och ena handen här och andra där. Då lämpar det sig fantastiskt också med de små! Bitarna är utklippta, men de barn som kan klippa själv kan såklart klippa alla bitar själv. Här har nalle ritade ögon och en knapp som näsa. Man kan också ha knappar som ögon och softis som näsa. Bara att ha fantasi! Eller så ritar man allt. Hälsningen kommer på hjärtat som nallen håller i.



För de allra minsta, de som inte kan pyssla, de som inte förstår konceptet att ta en bit och sätta det på limmet, utan som hellre plockar bitarna från limmet och sätter dem i munnen. Eller plockar bitar på limmet för att sedan sekunden senare ta bort dem. Då passar detta pyssel utmärkt. Ett hjärta var barnets händer är tryckta. Enkelt! Vissa barn tycker inte om att få färg på sina händer, så klart, alla är vi olika, men de flesta tycker att det är spännande. Kanske de till och med upplever det som skräckblandad förtjusning? Bli inte förskräckt om ditt barn börjar gråta när de får färg på händerna, då smittar förskräckelsen över på dem! Låt färgen vara kvar en stund, låt barnet vänja sig, är det total katastrof, tvätta händerna och strunta i pysslet!

Eller varför inte använda vatten med färg i? Det blir som en vattenstämpel som knappt syns. Beroende på pappersort förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar