söndag 18 december 2016

Bästa pepparkakorna (enligt mig!)

För cirka ett år sedan lovade jag att skriva in receptet på pepparkakor...hm....tja, för cirka ett år sedan var jag aktiv på bloggen senast!

Nåja, bättre sent än aldrig! Receptet går utmärkt att göra glutenfritt genom att byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix eller att få det mjölkfritt genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin. Byt gärna inte ut både mjölk och gluten samtidigt, om ni inte råkar ha både gluten allergi och mjölkproteinallergi. Smaken ändrade ganska radikalt till nästan smaklösa.


200 g sirap
400 g socker
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlika
2 tsk soda
300 g smör
3 st ägg
ca. 800 g vetemjöl

Jag använder en våg för att mäta upp ingredienserna.

Sätt sirap, socker och kryddor i en kastrull (jag tar gärna lite extra av kryddorna, typ 3 tsk) och låt det sjuda upp.

Strax innan smeten kokar tillsätt sodan och låt smeten pösa (den blir alldeles ljus och expanderar) under flitig omrörning.

Ta kastrullen från plattan.

Tillsätt smöret, äggen och mjölet (jag brukar sätta i smöret, som jag har delat i kuber först, sen rör jag lite så att det smälter lite innan jag rör i äggen och först när de är en slät smet så rör jag ner vetemjölet.)

Pepparkakorna bakas följande dag (degen får möjlighet att svalna och smakerna kommer verkligen till sin rätt).


Sätt ugnen på 225 grader, grädda i 5-10 minuter (KOLLA dina pepparkakor och redigera tiden efter dina kakor! Senaste gångerna jag har bakat har jag gräddat kakorna i 3 minuter. Beror säkert på ugn, men också på hur tunna kakor du bakar.)



Jag älskar att baka pepparkakor :) Fast jag har faktiskt bara bakat 1 sats vanliga och 1/3 sats glutenfria i år. 

Tycker du att satsen är för stor så delar du den. Jag har valt att dela den i tre, så att jag antingen gör 1/3, 2/3 eller en hel. Helt enkelt för att det finns 3 ägg i smeten och det är enklare att inte dela äggen alls :) 

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar