fredag 19 oktober 2012

Mat med röd curry

Jag fick hemma hos en kompis (jag har tydligen kallat honom B tidigare, så hemma hos kompis B) fått en curryrätt med ris. Jag gillar i allmänhet inte curry, men något måste ha tilltalat mej i rätten, eller om det var bara det att han förklarade att den var lätt att göra, bara att köpa lite currypasta och följa instruktionerna. Vad jag tycker om den rätt han gjorde har jag glömt, jag vet i alla fall att den måste ha varit bra eller okej, annars skulle jag aldrig göra vad jag gjorde.

Nämnligen gå in i butiken han nämnt att han köpt currypastan från. Han hade visat mej burken, så det var lätt för mej att kolla i hyllorna och hitta burken i fråga. Och där, DÄR, bredvid står en burk med RÖD curry pasta! Jag har bara någon dag innan köpt en pizza med röd curry och insett att jag FAKTISKT gillar curry! Bara inte den gula som vi är vana med här. Så vad jag gör, jag ställer ner den gula currypastan och tar upp den röda. Om jag minns rätt fanns där också en grön... Jag väger den i handen, funderar och tänker, sen tar jag den med mej till kassan.

Väl hemma läser jag instruktionerna:

- Stir-fry 50 g of Red Curry Paste in 1 tbsp soybeen oil, then add 1 cup (240 ml) of coconut milk.
- Add 200 g of fresh meat and continue cooking.
- Add another 1/2 cup (120 ml) of coconut milk and 1/2 cup (120 ml) of water, heat until boiling.
- Add 100 g of vegetables and cook until the vegetables soften.
- Add 1 ½ tsp sugar. Taste and season as required.

Suggestion: For a milder flavor, half portion of the curry paste should be used.

Jaha, tänker jag och öppnar mitt skafferi i köket. Jag söker en stund och hittar det jag brukar ha hemma men sällan använda, kokosmjölk! Jag mäter upp 25g currypasta och bla bla bla....det är längesen.

Igår bestämde jag att jag ville ha den starkare än förra gången. Eftersom jag nu är mera van med stark mat. Ingen fattar varför jag på så kort tid vant mej så! Och ärligt, det förstår jag inte heller, men jag vill behålla egenskapen att äta stark mat. Så jag mäter upp 50g currypasta....UPS! 60g.....men det ska väl inte göra så mycket när jag har 400g kyckling?? Någon soyabönsolja har jag inte, har aldrig haft, men jag satte lite kokosfett i stekpannan och stekte lite min currypasta. Fixa med kycklingen samtidigt så tänkte nästan glömma bort hela curryn....inte så att jag glömde att jag hade den, men jag glömde att min stekpanna var så varm. Lite cocosmjölk i pannan, puttra lite. Kolla i frysen vad jag har för grönsaker.....eh....inga! Nåja, det blir potatis och cassava då!

Cassava är lite spännande, jag har aldrig tillrätt det innan, och den behöver tillredas innan man äter den så att den inte är giftig. Bara att googla för den som är intresserad!

I med cassava och potatis, mera kokosolja. Så får det puttra. Jag har ingen ris så jag väljer pasta. Kokar den och smakar av curryrätten. Stark! Förstås! Men helt okej. Jag tar en tesked av såsen och ber att min gäst ska smaka...man kan nästan se eldslådorna ur hans öron! Jag är förvånad kan jag tala om, men är det för starkt så är det, jag tillsätter mera kokosolja, den blir svagare.

Jag gillar rätten! Den är god!

När min gäst går pekar han på maten som blev kvar och ber att jag nån gång ska berätta hur jag har tillrätt den! Kanske bästa betyget jag kunnat få!

Enkelt, köp en burk currypasta!

Bild på maten finns inte, för den åt jag upp! Bild på currypasta-burken kommer när min kamera är laddad och jag orkar ta bild!

2 kommentarer:

  1. Röd curry kan rädda vilken tråkig rätt som helst, nästan:) Prova den gröna också! Den smakar inte heller som gult pulver.
    Jag tror att pastan är gjord med chili i grunden och kommer från thailand, medan det gula pulvret är andra sorters kryddor och kommer från indien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha!:) Då så! Ska testa den gröna också i nåt skede :D

      Radera