torsdag 14 oktober 2010

Varför göra det svårt?


Varför ska det vara så svårt att pyssla med barn mellan 1-3 år? Är det något som säger att de måste bemästra det de pysslar? Måste det bli så perfekt?

Jag tycker nej! De är i ett stadie av utveckling, (är vi inte det hela livet?) och hur ska vi kunna lära oss nåt om vi inte utmanar oss?

Att rita tycker barn att är hur roligt som helst! Fast, alla är vi olika, endel barn tycker det är kul i ca. 5 sekunder, andra kan sitta hela dagen om de skulle få. Rita sträck på papper, cirklar, nonsens. Då kan det vara kul med lite omväxling, en figur att färglägga. Eftersom barnen är så små så är det ju samma sak, nonsens-ritning fast på en bild. Detta barn har i alla fall färglagt handen och Lilla My-s klänning, samt en not, så i alla fall uppfattade barnet att det var en bild :) Andra verkar inte ens bry sig om att bilden finns.

Äldre barn, från 4 och uppåt kan man ju börja träna att rita innanför linjerna, men det är inget för 1-3 åringarna, som kämpar med att hålla pennan så att det kommer färg på pappret, samt någongång smaka ifall det smakar bra ;) Träning i att hålla pennan och rita på papper får de ju oberoende om det är ett blankt papper eller ett papper med figur.

Barnen ska däremot inte endast ha "fylleri"-teckningar, då tränar de inte sig att rita eget.

Tuscher är bra för små barn, men var då uppmärksam på det faktum att små barn gärna smakar på allt! Håll alltid uppsikt! Detta gäller oberoende av vilken sorts penna de använder, kritor går också att smaka på. Tuscher är bra för de ger bra med färg. Små barn kämpar ännu med så mycket mer än att trycka pennan mot pappret, så det är roligare att måla med tusch, det syns att man målar/ritar!

Det finns ju special färger, gelkritor, som är helt suveräna till små barn! Kritor som ger massor med färg, en härlig färg dessutom :) Ett exempel ser ni här nedan. Det finns gelkritor i annat märke också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar